Bundan dolayı, A bankasından almış olduğu hizmetten dolayı kara listeye giren kişiler, yeni bir hizmet almak için B bankasına başvurduklarında, aynı kayıt karşılarına çıkacak ve hiçbir şekilde hizmet alamayacaktırlar.

Şuan bankalar ile kara listede olmasından dolayı sorun yaşayan kişilerin sayısı neredeyse milyonlara ulaşmak üzerededir. Hem kişilerin bankalar ile olan sorunlarına bir son vermek hem de para akışının hızlandırılması amacı ile 27 Ocak tarihinde kredi sicil affı ile ilgili detaylar Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

27 Ocak tarihinde yayınlanan bu bildiri ile birlikte, bankalardaki düzensiz borç ödeme alışkanlıklarından dolayı kara listeye giren kişilere bir şans daha verilmeye başlanmıştır. Kredi sicil affı uygulamasından faydalanacak kişiler ise, sadece iki şartı yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlara bakıldığında ilk olarak karşımıza borçsuz olunması gelmektedir.

Eğer ceza aldığınız borcunuz artık kayıtlarda bulunmuyorsa yani tamamını ödemişseniz, bu durumda bankalarda başvurunuz işleme alınacaktır. Sicil affından faydalanmak için ikinci şart ise, bankada hala ceza alınan borcun duruyor olmasında karşımıza çıkmaktadır. Eğer böyle bir durum varsa, bankada yapacağınız anlaşma ile borcunuzu 48 aya kadar uzatabileceğiniz vade sürelerince yapılandırmalısınız.

Kredi sicil affı için gereken bu iki şart tamamlandıktan sonra, bankalara başvuruda bulunabilirsiniz. Şuan resmi olarak uygulanan bu kararda, kullanıcılar tarafından zaman zaman bazı şikayetler ortaya atılmaktadır. Sicil affı başvurularının alınmaması ya da banka şubelerine başvurulduğu zaman bu tarz bir uygulamanın bulunmadığının kişilere aktarılması, en çok karşılaşılan durumlardandır. Şuan yaptığımız araştırma sonucunda, sicil affı için başvurularda sorun yaşanmayan bazı bankaları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Vakıfbank
  • Halkbank
  • Ziraat Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Denizbank
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • ING Bank

Sicil affı uygulayan bu bankalar için başvuru yapacak kişilerin, herhangi bir dijital platformdan değil, yalnızca banka şubelerine giderek başvuru yapmaları gerekiyor.