Türkiye’de bir öğrenci belirli bir yere gelebilmesi için yaklaşık on altı sene kadar okuması gerekmektedir. Dört yıl lise, dört yıl ortaokul, dört yıl lise ve 4 yıl üniversite en az bitirilmesi gereken okullar olarak ifade edilebilir. Birde buna yüksek lisans ve doktora eklenirse hayatının neredeyse yarısı okul ile geçmektedir. Bu eğitim ve sınav serüveni teog sınavından yüksek lise taban puanları almak ile başlar ve üniversite sınavıyla devam eder.

Peki ilk aşama olan teog lise taban puanlarından yüksek almak için bir öğrenci ne yapmalı ve ya diğer bir deyişle bir veli çocuğunun bu sınavlarda başarılı olabilmesi için neler yapmalı, nasıl bir yol izlemelidir. Bunun için ilk önemli kriter öğrencinin bu sınavlardan başarılı olacağına inanmasıdır. Yani ben teog sınavından yüksek bir puan alabilirim diyebilmelidir. Daha sonra ciddi bir plan eşliğinde eksiklikleri belirlenerek o konular üzerine gidilerek çalışılmalı gerekirse özel bir hoca tutularak eksiklikler tamamlanmalıdır. Daha sonra teog sınavında başarı yani yüksek teog lise taban puanları beraberinde gelecektir.

Bundan sonra ki süreçte ise öğrencinin karşısına üniversite sınavları olan bu zamanda ki isimleri ygs ve lys olan sınavlar çıkacaktır. Yine aynı tarzda bir metot ile düzenli ve disiplinli bir çalışmayla öğrenci bu sınavlardan da iyi bir puan alarak taban puanları yüksek üniversitelerden birisini kazanacaktır. Bu şekilde hayata bir puan önde başlayacaktır. Tabi üniversiteyi okumak her şey demek değildir. Bunu da ilk olarak kafamıza koyarak psikolojik bir rahatlama gerekmektedir.