KORKULAR EN SIK 2-5 YAŞ ARALIĞINDA OLUYOR

''2-5 yaş aralığındaki çocuklarının hayal dünyaları geniş olduğundan dolayı çoğunlukla karanlık, böcek, köpek, hayali varlıklar, şimşek, gök gürültüsü ve tek başına kalma korkuları görülür.” dedi.

TEHDİT EDEREK KORKU AŞILAMAYIN!

Duygu Barlas, korkulara neden olan faktörlerin farklılık oluşturduğunu belirterek “Tehdit yöntemiyle korku aşılamak yaygın olarak yapılan en büyük hatalardan biridir.

Çocuğun yaş seviyesine uygun olmayan masallar okutmak, filmler seyrettirmek korku oluşturabilir. Bunların haricinde yaşanılan olumsuz durumlar ya da anılar çeşitli korkulara neden olabilir.

EBEVEYNLERE ÖNERİLER

Duygu Barlas, “Öncelikle ebeveynler, çocuklarını korkuları yüzünden azarlamamalı ve dalga geçmemeli. 

‘Ne var bunda korkacak, bebek misin sen, saçmalama korkulacak bir şey yok’ tarzındaki cümleler hiçbir işe yaramayacaktır.

KARANLIK KORKUSU

Karanlıktan korkan çocukları olan ebeveynler, onalrı anladıklarını gösterebilmeli ve bu problemin üstesinden beraber gelebileceklerini göstermeli.

HAYVAN KORKUSU

En çok karşılaşılan korkulardan birisi olan kedi ve köpek korkusunun çözümü, çocuğu korktuğu hayvanla bir araya getirmek değildir.

Bunun yerine çocuğun yanında korkulan hayvan sevilmeli ya da hayvanlar ile ilgili masallar, hikâyeler okunmalı, filmler izletilmelidir.” dedi.

Kaynak : http://www.yasemin.com/