Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daha önce de gündeme getirdiği kadın üniversiteleri, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da yer aldı. CHP ise kadın üniversiteleri ile kadınların sosyal hayattan soyutlanmaya çalışıldığını savunuyor.

Kadın üniversitelerine ilişkin tartışmalar ilk olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılındaki Japonya ziyareti sonrasında gündeme gelmiş, daha sonra 2019-2023 dönemini kapsayan kalkınma planında da yer almıştı.

2022 itibarıyla 'kadın üniversiteleri' kurulacak

Japonya örneği incelenerek yürütülecek faaliyetler arasında, kız öğrencilerin ülkede farklı derecelerde yükseköğretime katılımlarının değerlendirilmesi, sorun bulunan alanların saptanarak buna yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi yer alıyor. Yeni programda, kurulması planlanan kadın üniversitesinin akademik birimlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmaların başlatılacağı da vurgulanıyor.

Resmi Gazete’de yayınlanan ‘2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın ‘eğitim’ başlığı altında ise yine kadın üniversitelerine ayrı bir parantez açıldı.

Resmi Gazete'de yer alan bilgilere göre artık üniversitelerde bol bol kontenjan açılmayacak. Yetkililer, bunun yerine arz-talep durumu, sektörel ve bölgesel ihtiyaçlar, bölümlerin asgari doluluk oranları ve üniversitelerin kapasitelerine göre kontenjan belirlemesi yapacaklar. Ayrıca 2023 yılına gelindiğinde en az 2 üniversitenin en iyi 100 üniversitesi arasında yer alması, en az 5 üniversitenin ise en iyi 500 arasına girebilmesi hedefleniyor. Öte yandan; doktora yapan kişilerin sayısı da yıllık 15 bin civarına çıkarılacak.

2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda değinilmesi gereken bir diğer konu da kadın üniversiteleri. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Japonya'yı örnek göstererek dile getirdiği kadın üniversiteleri, 2022 yılında kurulmaya başlayacak. Üstelik bu eğitim kurumları yalnızca kağıt üzerinde kurulmayacak. Akademik birimlerin kurulmasını da sağlayacak yetkililer, kadın üniversitelerinin hizmet vermeye başlamasını sağlayacaklar.

CHP’den tepki

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, kadın üniversiteleri ile kadınların toplumsal hayattan soyutlanmaya çalışıldığını savunarak şunları söyledi: “Dünyanın ekonomik olarak en gelişmiş üçüncü ülkesine gidip de sadece kadınların girebildiği ve geyşalık konusunda uzmanlık alanı olan üniversiteleri örnek almak akıl dışıdır. 80 yıl önce o günün koşullarında kurulmuş kadın üniversitelerini bugün Türkiye’de diriltmeye çalışmanın ardında karanlık bir zihin dünyası yatıyor. Asla kabul etmiyoruz. Hamam mantığıyla üniversite açılmaz. Buradaki hedef başka. AKP iktidarının zihinsel arka planında, kadınları ikinci sınıf insan haline getirmek var. İstanbul Sözleşmesi’nden keyfi ve hukuksuzca çekilme kararı da bunun bir tezahürüydü.