Hisar Okulları Lisesi Robotik Takımı “Hisar Ravens” öğrencileri, “Operate to Cooperate (İşbirliği için Çalış)” sloganı ile geliştirmiş oldukları sosyal sorumluluk projeleri kapsamında okullarının bulunduğu Eyüp ilçesinden katılan ve kendilerinden yaşça küçük olan yaklaşık 100 ortaokul öğrencisine önce legolarla robot tasarlamayı, tasarladıkları robotlara da çizgi izleyebilmelerini, dans edip şarkı söyleyebilmelerini ve birden fazla görevi ardarda yapmalarını sağlayacak programları yazmayı öğrettiler. Katılan öğrenciler böylelikle FIRST® LEGO® League (FLL) turnuvalarına katılabilecek okul takımlarını kurabilecek deneyimleri edindiler.

30 Ocak - 4 Şubat 2017 tarihlerinde Hisar Okulları’nda gerçekleşen, her gün farklı gruplara yapılan FLL çalıştaylarında, öğrenciler sabah oturumlarında legolar ile robotlarını tasarladılar. Öğleden sonraki oturumlarda ise programlama yapmayı öğrenerek robotlarını harekete geçirdiler. Çalıştayların son oturumunda ise FLL hakkında detaylı bilgi edinip, Hisar Ravens robotik takımının katılacağı, 8-11 Mart 2017’de Amerika, Ohio’da gerçekleşecek olan FIRST Robotics Competition (FRC) turnuvası için hazırladıkları robotu izleme imkanı buldular.  Çalışmalar sonunda da sertifikalarını aldılar.

Yarı yıl tatilini bu projeyi gerçekleştirmek için ayıran Hisar Lisesi gençleri; fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına ilgiyi artırmak ve öğrencilerin tasarım, programlama, sorun çözme vb. becerilerini geliştirmek amacıyla yola çıktıkları bu sosyal sorumluluk projesinde, toplam 5 gün boyunca, devlet okulunda okuyan ve bu alanlarda deneyim kazanmaya imkanı olmayan öğrencilere ulaşma hedeflerini gerçekleştirdiler. Bu proje kapsamındaki FLL çalıştayına katılan ortaokul öğrencileri ise yeni beceriler edinerek kendi okullarına deneyimleri ile döndüler ve önümüzdeki sene FLL turnuvalarına katılmak için planlar yapmaya başladılar.

Türkiye’deki FLL etkinlikleri; tematik, bilimsel, süreç ve takım çalışması odaklı bir turnuva olarak her yıl daha fazla katılımcı ve gönüllüyle hayata geçiriliyor. Öğrenciler bu turnuva için 2-3 ay öncesinden çalışıp; robot tasarlayıp, program yazıyor, araştırmalar sonucu özgün çözümler üretiyor, teatral sunumlar yapıyor, süreç içinde kazan-kazan tavırları içselleştirerek, kullanıyor ve yayıyor.

Hisar Okulları Hakkında

Hisar Eğitim Vakfı tarafından 1996 yılında kurulan Hisar Okulları, PreK-12. sınıf arasında yaklaşık 1330 öğrenciye eğitim vermektedir. Hisar, Türkiye'de öğrencilerini Advanced Placement sınavlarına yönelik ileri seviye derslerle destekleyen okullar arasında  ders çeşitliliği açısından ilk sırada olan ve Türkiye’yi Apple Onaylı Seçkin Program (Apple Distinguished Program) ile tanıştıran okuldur. Öğrencilerinin gerçek potansiyelini ortaya çıkarma ve geliştirme misyonu ile hareket eden Hisar’da, güçlü akademik gelişimin yanı sıra ana dili seviyesinde İngilizce ve çok yönlü kişilik gelişimine önem verilmekte; öğrenciler akademik programlarına ek olarak robotikten münazara takımlarına farklı kulüp aktiviteleri, sanat, spor, uluslararası projeler ve toplum hizmetleri konularında kendilerini geliştirmeye teşvik edilmektedir.