Tez eğitim hayatımız boyunca karşımıza çıkan ve özellikle de üniversite eğitim yapanlar için olmazsa olmaz noktalardan bir tanesi sayılmaktadır. Tez hazırlamak zorunda kalan kişiler öncelikle konusunda bir araştırma yapmaktadırlar. Böylece en kısa şekilde ödevlerini yaptırmak istemektedirler. Ancak aşağıda sıraladığımız noktalara dikkat ederseniz; herhangi bir ücret ödemesi yapmadan da kendiniz için tez ödevinizi hazırlayabilirsiniz. Okuduğunuz bölüme, sınıfa ya da düzeye göre hazırlamanız gereken ödevlerde de değişiklikler meydana gelmektedir. En üst nokta ve titizlikle hazırlanması gereken tez çeşitleri arasında doktora tezi ilk sırayı çekmektedir. Bir ön lisans ya da lisans tezlerine nazaran hata kabul etmeyen noktalardan bir tanesini oluşturmaktadır.

Doktora Tezini Hazırlamanın Sebepleri Nelerdir?

  • Toplumumuzu ya da dünyamızı etkileyen birçok sorun var ve bunların içerisinde bazıları aydınlatılmış, bazılarının ise; henüz çözümü bulunamamış. Bu yüzden de doktora tezine baktığımızda henüz çözüme ulaştıramamış problemler için hazırlandığını görmekteyiz. Bir doktora öğrencisi tezini hazırlarken mutlaka topluma dair sorunlar hakkında bilgi edinmesi ve bu sorunlara nasıl çözüm getireceği konusunda bir bilgi sahibi olması gerekmektedir.

  • Doktora tezinde daha önce ortaya koyulmuş bir teori varsa; bu teorinin uygulamasını yapmak amaçlanır. Doktora öğrencisi daha önceki kişiler tarafından ortaya koyulan teorileri araştırması gerekmektedir. Eğer bu teoriler uygulamaya koyulmamışsa bunların uygulamaya konması için tezler yazmaya çalışmayı amaçlamaktadır.

  • Sadece uygulamaya konmayan bir teoriyi değil; uygulamaya koyularak hemen hemen herkes tarafından kabul edilen bir teoriyi de araştırması normaldir. Doktora tezi yazacak olan öğrenci kabul gören teori hakkında çeşitli araştırmalar yaparak insanların, toplumun ve hatta dünyanın kabul edilen teoriyi sorgulamaya, olumsuz anlamda düşünmeye teşvik etmesini de yaptığı tez ödevi ile sağlayabilmelidir.

  • Bazı konuları, kavramları ve hipotezleri ortaya koymamız için bazı ölçme ya da değerlendirme araçları kullanırız. Bu araçlarda çeşitlilik olması, daha iyi kavrama ve aynı zamanda da yeni bulguları ortaya koymaya yardım edecektir. Bir doktora öğrencisi ise; hazırlamak istediği tezde yeni araçlar geliştirmeyi amaçlayabilmek adına ile iletişime geçebilir.

  • Keşifler aslında var olan ancak göremediğimiz, dünyaya mal edemediğimiz gizil bilgilerden, bulgulardan meydana gelmektedir. Keşifler yapmamıza imkan sağlayan noktalardan bir tanesi de doktora tezi olmaktadır. Yani; eğer bir kaşif olmak ve adınızı tüm dünyaya haykırmak isterseniz, yapmanız ve tercih etmeniz gereken en iyi yöntemlerden bir tanesi doktora tezi olmaktadır.

  • Dünya tarafından kabul edilen alanlar vardır. Bu alanlar yeni bulgular keşfetmemize ve bize yepyeni bir pencereden baktırma şansını tanıyan noktalardan bir tanesi olmaktadır. Bu yüzden de bir doktora tezi hazırlayan öğrencinin amaçları arasında, yeni alanlar keşfetmekte yer alabilir. Yeni alanlar ortaya çıkararak farklı düşünceler ortaya konmasına destek verebilir.

  • İnsanlar ilkokul zamanlarından bu yana aldıkları proje, performans ve ev ödevleri doğrultusunda araştırma yapmayı öğrenmektedir. Ancak araştırma yapmak ile,  gerçek araştırma yapmak arasında dağlar kadar fark vardır. Bu dağlar kadar yüksek oranda olan açığı kapatmak için en iyi yöntemler arasında doktora tezi hazırlamak da yer almaktadır. Zaten tezin amacı da budur.

Doktora Tezi Yazmak için Aşamalar Nelerdir?

  1. Her işe başlamadan önce bir karar aşamasına başlarsınız. Yani; ne yapmanız gerektiğini düşünürsünüz. Aynı yöntemi; doktora tezi hazırlayan kişiler de kullanmalıdır. Yani, tezi yazmaya başlamadan önce bu tezin konusuna karar vermeniz gerekmektedir. Konusuz hiçbir şekilde diğer tezlerde olduğu gibi doktora tezine de başlayamazsınız.

  2. Tezin belirli bir süreci yani, işleyişi olacak. Bu yüzden de işleyişi anlatan bir plan hazırlamanız size çok fayda sağlayacaktır. Hazırlayacağınız plan yazılı ve maddelerden oluşabileceği gibi bir çizelge ya da tablodan da meydana gelmektedir. Bu tercihler tamamen size kalır. Ancak süreci doğru şekilde yazmanız kaçınılmaz nesnelliktir.

  3. Son olarak da planlar ve konu çerçevesinde kendinize bir taslak oluşturursunuz. Aslında taslak kavramı yaşamın birçok alanında karşımıza çıkan bir kavramdır. Ancak; doktora tezi hazırlayanlar için bu durum tez taslağı adını almaktadır. Taslağınızın sonrasında bir üst maddede yazdığımız yazılı ya da görsel planı uygulamayı başlarsınız. Böylece doktora teziniz için hedef noktayı bulursunuz.