Merhaba değerli New Göktürk okurları.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde gerçekleşen E-ihracat Konferansı'na katıldım. Aldığım önemli notları sizlerle, özellikle de ticaret ve pazarlama ile ilgilenen okurlarımızla paylaşmak istiyorum.

Bildiğiniz gibi E-ticaret hacmi hem dünyada, hem de ülkemizde hızla artmakta. Toplum olarak interneti ve sosyal medyayı çok seviyor, giderek daha fazla kullanıyoruz. Bizler internette kolay ulaşılır hale geldikçe de, bu önemli detay markaların gözünden kaçmıyor ve her fırsatta bizlere ulaşmak istiyorlar. Ne var ki, ülke içerisinde bir satış/satın alma sirkülasyonu ekonomiye hareket katsa da hiçbir zaman yeterli olmayacak. Özellikle üretici firmaların ihracat yaparak ülkeye döviz akışı sağlaması gerekmekte. Böylece hem iş yerleri, hem de ülke ekonomisi kalkınmış olacak. İşte bu nedenle e-ticaret siteleri üzerinden yapılacak ihracatların önünü açmak adına firmalara çeşitli kolaylıklar sunulmakta: Hızlı İhracat!

2023 yılına kadar 500 milyar $ değerinde ihracat yapılması hedefleniyor. Bu tarih ve bu meblağ ne için, neye göre, hangi şartlar altında belirlendi ve ne kadar gerçekçi onu bilmiyorum; ayrı bir başlık altında değerlendirmek lazım. Ancak ihracatın özellikle bu günlerde ne kadar önemli olduğunun anlaşılması için önemli ve dikkat çekici bir hedef. Peki bu hızlı ihracat nedir, dilerseniz kısaca bahsedeyim.

Hızlı İhracat

İhraç edilecek mal bedelinin 7500 Euro'yu ve 150 kg. aşmadığı durumlarda, sadece hava taşımacılığı yolu ile yapılan yurt dışı satışları Hızlı İhracat kapsamında değerlendiriliyor. Peki avantajı nedir? Her şeyden önce, devletten %18 KDV bedelini geri alabiliyorsunuz. Ayrıca Gümrük Müşavirlik hizmetlerine gerek kalmadan, sadece EGTB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ile ürünleri kolayca yurt dışına göndermeniz mümkün. Şu an bu hizmeti veren taşıma şirketleri DHL, UPS, FedEX, IPS Express ve Worldwide Express. Ancak karayolu üzerinden yapılacak gönderilerin hızlı ihracat kapsamına alınmadığını yeniden hatırlatmak isterim. Bu şirketlerle gönderilen ürünler, ortalama 5 iş günü içerisinde adrese teslim ediliyor. Yani hızlı ihracat ile gümrük beyannamesi, vekaletname, 200-300 TL civarı masraf, günlerce beklemek, ardiye ücreti gibi birçok sorunu aşarak yurt dışına ürün satışı mümkün oluyor.

Hızlı ihracat yapabilmek için gereken belgeler ise;

  • İhracat Bilgi Formu,
  • Maliye onaylı Türkçe fatura,
  • Varış noktasında kullanılmak üzere Almanca ya da İngilizce fatura

Henüz E-ticaret'e başlamamışsanız, başlamak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ya da yeni başlamışsanız bana e-posta üzerinden ulaşabilir ve tüm sorularınızı iletebilirsiniz; fikir alışverişi yapmaktan memnun olurum.