Sizler için hazırladığımız bu rehberi okuduktan sonra hemen Lviv uçak bileti satın alıp bu güzel şehri ziyaret etmek isteyeceksiniz.

Lviv, Ukrayna‘nın en batısında yer edinen, varlıklı tarihe ve heybetli bir mimariye haiz efsaneleşmiş bir kent. UNESCO listesindeki zamanı kent merkezi 19. yüzyılda donup kalmış benzer biçimde. Asırlara yayılan tarihinin mirası şehrin sokaklarını dolaşınca, hem yaşam kültürü hem de mimari açıdan tam bir Avrupalı bulunduğunu anlıyorsunuz. Sovyet zamanından kalma düz, gri binalar yok.

Sayısız etnisite, din ve yaşamdan insanoğlu bu mükemmel şehre yaşam katmış. Kurulduğundan beri her milletten insana anne sıcaklığıyla kucak açmış. Şehrin Arnavut kaldırımlı sokakları ve her biri insanı kendine çeken garip mekanlar capcanlı. 750 senelik şehrin fazlaca sayıda görülmesi ihtiyaç duyulan yeri var. Şehirde 60 müze, 104 katedral ve kilise var. Her köşesi sürprizlerle dolu.

Ukrayna vizesiz ülkeler sıralamasında yer ediniyor. Üstelik geçişlik çıkarmadan bir tek TC Kimlik Kartı ile Lviv’e gidebilmek mümkün.

1. Lviv Opera Binası


Hem iç hem de dış cephesiyle, Lviv’in en görkemli binası burası olsa gerek. 1900’de inşa edilen binanın Paris ve Milano’dan sonrasında Avrupa’nın en güzel opera binası olduğu söyleniyor. Heybetli dış cephesi ve etkisi altına alan iç dekoruyla Viyana Devlet Operası ile karşılaştırılıyor. Polonyalı mimarı Zygmunt Gorgolewski’nin, Plotva Nehri’nin yeraltı sularının tiyatronun temeline zarar verdiğini fark ettiğinden intihar girişiminde bulunmuş olduğu söyleniyor.

İkinci Dünya Savaşı’nda dahi gösterilerin devam etmiş olduğu opera, bir tek 1930’larda kısa bir dönem bakım için kapalı kalmış. Özgürlük Bulvarı’nda (Svobody Avenue) yer edinen Opera Binasında her sürem yeni performansların sunuluyor. Lviv’e gelmeden biletinizi almaya bakın.

2. Taras Shevchenko Bulvarı


Taras Shevchenko Bulvarı, 18. yüzyılın sonlarında, şehrin zamanı bölgesinin müdafa duvarlarının yıkılmasından sonrasında planlanmış ve oluşturulmuş genişçe bir bulvar. Ukrayna’nın ulusal bilincinin gelişmesine önderlik etmiş ozan, ressam, halk kahramanı Shevchenko için meydana getirilen görkemli bir anıt bulvarın ortasında yer ediniyor. Heykelin yanında ise 12 metre yüksekliğiden dalga görünümlü, simgesel kabartmalarıyla Stella figürü yükseliyor. Burası halkın favori buluşma yerlerinden biri.

Şehrin en havalı yerlerinden Taras Shevchenko Bulvarı’nın cenup ucunda bir dönem İstanbul’a sığınan ve Tarlabaşı’nda kalmış olduğu ev müze olarak korunan Polonyalı ozan ve yurtsever Adam Mickiewicz’in heykeli yükseliyor. İtalyan granitinden yapılmış 21 metre yüksekliğindeki sütun ve 3 metre yüksekliğindeki Mickiewicz Heykeli, 1904 düzenlenen resmi açılış töreniyle dikilmiş. Bulvarın şimal ucunda ise Lviv Devlet Opera ve Balesi yer ediniyor.

3. Potocki Palace


Potocki Sarayı, 19. yüzyıldan kalma şehrin en görkemli saraylarından biri. 1880’lerde eski Avusturya Cumhurbaşkanı Alfred Józef Potocki için inşa edilmiş. Lviv Opera Binasının bulunmuş olduğu Svobody Street ile kesişen Kopernyka Street üstünde yer ediniyor. Fransız yazar Alexander Dumas’ın meşhur eseri “Üç Silahşörler ve d’Artagnan” film uyarlaması 1978’de burada çekilmiş. Bayanlar Dünya Satranç Şampiyonası 2016 maçları gene bu sarayda yapılmış oldu.

Fransız Rönesans saraylarını anımsatan zarif bina, yetmişli yıllarda düğün törenleri için kullanılmış. Lviv’deki en güzel mimari eserlerden biri olarak kabul edilen bina 2000’li yıllarda Ukrayna Cumhurbaşkanı sarayı konutlarından biri olarak kullanılmış. Sarayın dekorasyonu ve mobilyaları, tüm zenginlik ve ihtişamı gözler önüne serercesine günümüze kadar neredeyse asla değişmeden gelmiş. Günümüzde Lviv Fotoğraf Galerisi olarak hizmet veren yer sanatseverlerin ilgisini çekebilecek bir nokta.

4. Lychakiv Mezarlığı


Lviv’e gidip de bir de mezarlık mı gezeceğim demeyin! Lychakiv Mezarlığı Avrupa’nın en güzel mezarlıklarından biri olarak geçiyor. 1787’den bu yana şehrin ünlüleri, entellektüelleri, devlet görevlileri ve asilleri burada yatıyor. Müze olarak geçtiğinden girişi ücretli. Dolaşmak için minimum 1 saatinizi ayırmanız gerekiyor.

Tamamen değişik mimari stillerde 2000’den fazla mezartaşı ve her biri sanat eseri 500’den fazla heykel var. Gömüt taşları üstündeki yazıtlar Ukraynaca, Lehçe, Almanca, Sırpça, İtalyanca, Ermenice, Latince, İbranice ve Rusça dillerinde yazılmış. 7 numaralı tramvayla ulaşılabilir. Giderken toplu taşıma kullanın, dönerken ise yokuş aşağı kent merkezine yürüyebilirsiniz.

5. Latin Katedrali


Lviv’deki öteki tüm binalardan daha eski ve şehrin zamanı geçmişine tanık olmuş Latin Katedrali (Mukaddes Bakire Meryem’in Göğe Kabulü Bazilikası), şehrin en görkemli yapısı. Ortaçağ döneminde kentinin merkezi bu yapıydı. 1344’te inşa edilen ve altı yıl sonrasında bir yangında kaybedilen Mukaddes Üçlü’ye adanmış ufak bir ahşap Roma Katolik kilisesinin yerine yapılmış.

İnşasına 1360 senesinde başlanmış ve tamamlanması 1481’lere kadar sürmüş. Dışarıdan tam anlamıyla gotik olarak tabir edebileceğiniz yapı, yaldızlı bir iç mekâna ve barok tasarımlara haiz. Papa II. John Paul, Haziran 2001’de burada bir ayine katılmış.

6. Ivan Franko Park


Fransız siyasetçi Charles de Gaulle Lviv hakkında “Daha ilkin şehrin içinde parklar gördüm fakat parkın içinde şehri ilk kez görüyorum.” demiş. “Parkların İçindeki Kent” olarak tanımlanan Lviv’deki Ivan Franko Parkı, tam bir orman havasında. Parkta 400 yaşlarında olduğu kabul edilen ağaçlar var. Bilhassa sonbaharda enfes renklere bürünüyor. Size tüm yorgunluğunuzu unutturabilecek bir yer.

Ivan Franko Parkına bakan Bank Hotel, Lviv’in en iyi otellerinden biri. 1870’ten 1914’e kadar Avusturya-Macaristan Bankası’nın şubesi olarak hizmet veren bina, Haziran 2018’den itibaren otel olarak misafirlerini ağırlıyor. Otelden Rynok Meydanı’na yürümek ise 15 dakika sürüyor.

Lviv Havalimanından kent merkezine ulaşmak fazlaca kolay. Havalimanının tam da önünden kalkan 9. numaralı troleybüs sizi kent merkezine ulaştırıyor. Buradan her yere yürümek en fazla 15 dakika. Ulaşım için gerekirse Uber yada tramvaylar en uygun seçenekler.

Lviv birçok keyifli seçeneği ve unutulmaz manzarayı güzel mimarisiyle bir araya getiriyor. Orta Avrupa’nın güzel şehirlerinden Lviv, her yönüyle dört mevsim ziyaret edilebilecek bir rota.

Haydi hemen Lviv uçak bileti satın alıp bu güzel şehri ziyaret edin.