İsveç Başbakanı Stefan Lofven, olayın bir 'terör saldırısı' olduğunu resmen açıkladı. Terör alarmı verilen ülkede parlamento kapatıldı. İsveç polisi, Stockholm'deki merkez tren istasyonunun tahliyesi için emir verdi ve şehrin en büyük alışveriş merkezlerinden 'Mall of Stockholm'ü boşalttı. Başkentte ağır silahlı polisler dikkat çekti.

Saldırıyı henüz üstlenen yok ancak terör örgütü IŞİD, en büyük şüpheli. IŞİD, son bir yıl içinde Fransa Nice, Almanya Berlin ve İngiltere Londra'da benzer saldırılar düzenledi. Nice ve Berlin'de kamyon, Londra'da bir cipin kullanıldığı saldırılarda 100'den fazla insan yaşamını yitirdi.

Saldırıdan saniyeler sonra çekilen bir videoda, silah sesleri net şekilde duyuluyor. Panik halinde kaçışan insanların attıkları çığlıklar da yine videoda yer alıyor. Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta ise, büyük panik yaşandığı göze çarpıyor. Kamyonun çarptığı dükkandan alevler yükseliyor. Reuters haber ajansının dünyaya servis ettiği karelerde ise, olay yerine koşan polislerin gaz maskesi taktığı görülüyor.

İsveç polisinin açıklamasına göre, saldırıyla ilişkili olarak 1 kişi tutuklandı.

İsveç'in başkenti Stockholm'ün en işlek caddelerinden birinde yer alan alışveriş merkezine kamyonlu saldırı düzenlendi. Saldırıda en az beş kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda yaralı hastanelere taşındı. İsveç Başbakanı Stefan Lofven, yaşananların bir 'terör saldırısı' olduğunu resmen açıkladı. Başbakan Lofven, bir kişinin gözaltına alındığı bilgisini verdi. İsveç polisi, saldırganın fotoğrafını medyaya dağıttı.

Terör alarmı verilen ülkede, Başkent Stockholm'de olağanüstü hal ilan edildi. Polis helikopterleri Stockholm üstünde uçuyor, radyodan anons yapan polis halktan sokağa çıkmamasını istedi. Stockholm'deki metro seferleri iptal edildi ve istasyonlar kapatıldı. İsveç polisi, Stockholm'deki merkez tren istasyonunun tahliyesi için emir verdi. Stockholm'ün en büyük alışveriş merkezlerinden 'Mall of Stockholm' de, polis tarafından boşaltıldı.

Yerel medya, kamyonla terör estiren saldırganların ateş açtığını bildiriyor. Görgü tanıkları, maskeli üç saldırganın kamyondan atlayarak ateş açtığını söyledi.

BAŞBAKAN GÖZYAŞLARINA HAKİM OLMADI

Başbakan Löfven terör saldırısının gerçekleştiği olay yerine giderek çiçek bıraktı. Bu sırada gözyaşlarına hakim olamadı.

Löfven daha sonrasında basın toplantısı düzenledi. "Terörizmin hedefi, demokrasinin altını oymaktır" diyen Löfven, "Ama böyle bir hedefe İsveç'te hiçbir zaman ulaşamayacaklar. Mesajımız her zaman net olacaktır. Asla kazanamayacaksınız" ifadelerinde bulundu.

?Löfven, "İsveç'in içinde bulunduğu bu durumda, İsveç'le dayanışma duyguları içinde bulunan ülkelere teşekkür ederim. Profesyonelce çalışan polis ve güvenlik teşkilatımız, İsveç halkının kendini güvende hissetmesi için her şeyi yapmaktadır. İsveç, kendisinin bu hain katiller tarafından sindirilmesine izin vermeyecektir" şeklinde konuştu.

BİR KİŞİ TUTUKLANDI

İsveç polisinin açıklamasına göre, saldırıyla ilişkili olarak 1 kişi tutuklandı.

İLK ANLARDA BÜYÜK PANİK

Saldırının ardından çok sayıda polis olay yerine koştu, kordona alınan bölgedeki siviller tahliye edildi.

Saldırıdan saniyeler sonra çekilen bir videoda, silah sesleri net şekilde duyuluyor. Panik halinde kaçışan insanların attıkları çığlıklar da yine videoda yer alıyor.

Saldırıdan hemen sonra çekilen ve sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta, büyük panik yaşandığı göze çarpıyor. Kamyonun çarptığı dükkandan alevler yükseliyor.

Reuters haber ajansının dünyaya servis ettiği bir karede, olay yerine gelen polislerin gaz maskesi taktığı görülüyor.

KAMYON DÜN ÇALINMIŞ

Bira üreticisi Spendrups firması, saldırıda kullanılan aracın kendilerine ait olduğunu ve dün çalındığını açıkladı.

Yerel medyaya konuşan bir görgü tanığı, "Bir ayakkabı dükkânında oturuyorduk, birden insanların çığlık atmaya başladığını duyduk. Dükkândan dışarı baktım ve büyük bir kamyon gördüm" dedi.

BAŞKA BİR BÖLGEDE SİLAH SESLERİ

BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Stockholm'ün başka bir bölgesinde silah sesleri duyulduğunu aktardı.

IŞİD'İN TARZI

Saldırıyı henüz üstlenen yok ancak terör örgütü IŞİD, en büyük şüpheli. IŞİD, son bir yıl içinde Fransa Nice, Almanya Berlin ve İngiltere Londra'da benzer saldırılar düzenledi. Nice ve Berlin'de kamyon, Londra'da bir cipin kullanıldığı saldırılarda 100'den fazla insan yaşamını yitirdi.

AB'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker saldırının ardından bir başsağlığı açıklaması yaptı. "Düşüncelerimiz İsveç halkıyla" diyen Juncker, yakınını kaybedenlere başsağlığı dileğinde bulundu ve ilkyardım ekiplerine teşekkür etti.

SON SALDIRI YEDİ YIL ÖNCE

Ülkedeki son terör saldırısı 2010'da meydana gelmişti. Stocholm'ün merkezinde patlayan çifte bomba, saldırganın ölümüne yol açmıştı. Saldırılarda iki kişi de yaralanmıştı.