Süper Lig ve TFF 1. Lig'in yayıncı kuruluşu değişiyor mu? TFF'nin belirlediği ücret karşılığında ihaleye giren şirketlerdeki son durum yavaş yavaş netleşiyor. Üç sezonu kapsayan yeni yayın ihalesinde en yüksek 7 pakete teklif veren Digitürk'e tanına süre bugün saat 17.00'de doldu.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), yayın ihalesinde Digiturk ile sözleşme imzalanmasının söz konusu olmadığını ve yayın hakkı sözleşmesinin imzalanması için hakların Saran ile TRT'ye geçtiğini açıkladı.
TFF'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 2022-2023 ve devam eden futbol sezonlarını içeren TFF Süper Lig ve TFF 1'inci Lig Müsabakaları Yayın Haklarının devri için düzenlenen ihaleye ilişkin olarak, Yayın İhale Komisyonu'nun aldığı karar gereğince, Paket 4 kapsamında Paket 1-B, Paket 1-C, Paket 1-D, Paket 1-E, Paket 1-F, Paket 2 ve Paket 3 için verilen süre sonunda Krea İçerik Hizmetleri ve Prodüksiyon A.Ş. (Digiturk) ile sözleşme imzalanması söz konusu olmamıştır. Bu kapsamda, 28.02.2022 tarihli kamuoyu açıklamamızda da duyurulduğu gibi, ihale şartnamesi koşullarında ve şartname ekinde yer alan Yayın Hakkı Sözleşmesinin imzalanması için haklar, ilgili paketlere en yüksek ikinci teklifleri veren Saran Uluslararası Film. Org. Rek. Tic. Paz. A.Ş. ve TRT'ye geçmiş bulunmaktadır.
DİGİTÜRK'TEN SERT AÇIKLAMA!
Digitürk, Türkiye Futbol Federasyonu ile resmi anlaşmanın imzalanmamasının ardından açıklama yapıldı.
Yayın ihalesiyle ilgili açıklamada "TFF ve İhale Komisyonu'nun, mevcut belirsizlik koşullarında önemli ölçüde daha yüksek ve mali açıdan güvenli bir teklifi reddetme kararını dikkatle takip ettik. TFF ve komisyonun, Türk futbolu çıkarları için hareket etme sorumluluğu olduğunu da hatırlatmak istiyoruz." denildi.
GÖZLER SARAN GROUP VE TRT'DE
Digitürk'ün çekilmesinden sonra, TFF’nin 28 Şubat’ta yaptığı açıklamaya göre bu 7 paketin 5’ine en yüksek ikinci teklifi veren Saran Group ve 2’sine en yüksek teklifi veren TRT, için süreç başladı. Bu iki firma da 7 gün içinde en yüksek ikinci teklif verdikleri paketler için TFF’ye gidip imza atarsa, söz konusu yayın paketlerinin sahibi olacaklar.
DİGİTÜRK DÖNEMİ BİTTİ
Digitürk, geçen Cuma günü yaptığı açıklamada sözleşmeyi imzalamayacağının işaretini vermişti. Türkiye’deki varlıklarının sadece bir ihaleye bağlı olmadığını belirten Digitürk, en cazip paket olan Paket 1-A’nın ihale dışı bırakılmasına tepki göstermişti. Söz konusu pakete sadece Digitürk 810 milyon liralık teklif vermişti. Ancak TFF, bu paketin değerinin en az 1.5 milyar TL olduğuna kanaat getirip, ihalesini iptal ettiğini, buna karşın diğer 7 paket için için tarafları imzaya çağırmıştı. Burada da öncelik Digitürk’ün olmuştu.
PAKET 1-A İÇİN SÜREÇ YENİDEN BAŞLAYACAK
Bundan sonra Saran Group ve TRT, söz konusu 7 paket için imza atarsa TFF 800 milyon liralık bir satış yapmış olacak. Bundan sonra Paket 1-A’nın satışı için yeni ihale açılacak. Bu ihalede nasıl bir model izleneceğini de TFF tarafından duyurulacak.
SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?
14 Şubat'ta start alan yeni yayın ihalesi sürecinde TFF, 28 Şubat'ta kararını açıkladı. Digitürk'ün 810 milyon lirayla en yüksek teklif verdi Paket 1-A ihalesi iptal edildi. TFF diğer yandan, Digitürk'ü 7 Mart saat 17.00'ye kadar 500 milyon verdiği Paket 1-B, 140 milyon lira verdiği Paket 1-C , 330 milyon lira verdiği Paket 1-D, 30 milyon lira verdiği Paket 1-E, 15 milyon lira verdiği Paket 1-F, 140 milyon lira verdiği Paket 2 ve 140 milyon lira verdiği Paket 3 için imza atmaya davet etti.Aksi halde bu paketlerden 5'ine en iyi teklif veren Saran Group ve 2'sine en yüksek teklifi veren TRT'yi çağıracağını da duyurdu.
EN YÜKSEK VE EN İYİ İKİNCİ TEKLİFLER
TFF, ihale sürecinde karar değiştirerek Süper Lig ve TFF 1. Lig yayın haklarını 5 yıl yerine 3 yıllığına satma kararı aldı. Digitürk tüm paketelere toplam 2.1 milyon lira önerdi. Ancak Paket 1-A çıkartılınca Digitürk'ün teklif sayısı 7'ye düştü. Bunun da toplam tutarı 1.3 milyar lira. Saran Group ve TRT'nin söz konusu 7 paket için toplam teklifiyse 800 milyon lira. İşte ihale sonucunda gelen teklifler:
HANGİ FİRMA HANGİ PAKETE NE TEKLİF VERDİ?
Paket 1 A
Digitürk: 810 milyon lira
(Bu paket iptal edildi, yeniden ihale edilecek)
Paket 1-B
Digitürk: 500 milyon lira
Saran Group: 324 milyon lira
Paket 1-C
Digitürk: 140 milyon lira
Saran Group: 30 milyon lira
Paket 1-D
Digitürk: 330 milyon lira
TRT: 190 milyon 400 bin lira
Paket 1-E
Digitürk: 30 milyon lira
Saran Group: 16 milyon 200 bin lira
Paket 1-F
Digitürk: 15 milyon lira
TRT: 4 milyon 80 bin lira
Paket 2
Digitürk: 140 milyon lira
Saran Group: 5 milyon dolar
Paket 3
Digitürk: 140 milyon milyon dolar
Saran Group: 6 milyon dolar
YAYIN PAKETLERİNDE NE VAR?
TFF, Süper Lig ve TFF 1. Lig yayın hakları için 4 ana paket oluşturdu. Bunlar Paket 1, Paket 2, Paket 3 ve Paket 4. Paket 1 kendi içinde de A, B,C, D, D, E ve F olarak alt paketlere bölündü. İşte tüm paketler ve içerikleri:
PAKET 1-A: 8’i hafta sonuna denk gelen derbi olmak üzere, toplam 210 (2022-23 sezonu için 238 maç) hafta sonu Süper Lig maçının canlı yayın hakları
PAKET 1-B: 4’ü hafta sonuna denk gelen derbi olmak üzere, toplam 60 (2022-23 sezonu için 68 maç) hafta sonu Süper Lig maçının canlı yayın hakları
PAKET 1-C: 4’ü hafta içine denk gelen derbi olmak üzere, 36 hafta içi Süper Lig maçının canlı yayını hakları
PAKET 1-D: TFF 1. Lig maçlarının canlı yayın hakları ve özetleriyle Süper Lig maçlarının geniş özetleriyle haber amaçlı görüntü hakları
PAKET 1-E: Dijital platformlardan Süper Lig kısa özet hakları
PAKET 1-F: Süper Lig ve TFF 1. Lig maçlarının radyo yayın hakları
PAKET 2: Süper Lig maçlarının uluslararası platformlarında canlı yayın hakkı
PAKET 3: Süper Lig ve TFF 1. Lig maçlarının uluslararası bahis platformlarında düşük çözünürlüklü olarak İnternet TV ve GSM şebekeleri canlı yayın hakkı
PAKET 4: Paket 1, Paket 2 ve Paket 3’e giren yayın haklarının tamamı