TEK çocuk büyütenler olarak zaman zaman ikiz/çoğul bebek büyütenleri anlamakta zorlanıyoruz. Günümüzde tüp bebek tedavisinin yaygınlaşması ile birlikte sayıları epeyce artı çoğul bebek ebeveynlerinin. Bu konuyla ilgili ebeveynler neler yaşıyor? İkiz/çoğul bebek bekleyen bir anne hangi konulara hazırlanmalı? Yaşayacağı muhtemel zorluklar ve güzellikler nelerdir ? Sorularının hem psikolojik sürecini hem de tecrübe sürecini masaya yatıralım istedik.
Pedagog Mehmet Teber ile anne ve çocuk arasındaki bağlanma sürecini ve psikolojik süreci, çoğul çocuklar derneği başkanı aynı zamanda çoğul çocuk sahibi Serpil Emek Hanım ile de, derneği ve kendi tecrübelerini konuştuk.
İkiz/çoğul çocuk bekleyen anneler bağlanma sürecini olumlu geçirebilmek için nasıl bir ön hazırlık yapmalılar?
Bir çocuğa sabit bir bakımveren ilgi ve şefkatle hayatının ilk 18 ayında yaklaştığında güvenli bağlanma gerçekleşir. Çocuklarının bağlanma konusunda sıkıntı yaşamamasını isteyen ebeveynler doğum sonrasında ya çocuklarının yanında olmalılar, ya da çalışıyorlarsa sabit bir bakımveren bulmalılar. Bakıcının değişmesi, annenin çocuklara bakamayacak derecede ilgisiz ya da depresif olması bağlanmayı zedeleyen temel etmenlerdir. Eğer bir çoğul çocuk annesi doğum sonrası çocuklarını şefkat ve ilgi ile kuşatıyorsa bağlanma gerçekleşir. Çoğul çocuk anneleri tekil çocuk annelerine göre çocuklarına daha az vakit ayırabilir ama bu bağlanma örüntüsünü etkilemez. Bu konuda rahat olabilirler.
Doğumun ardından güvenli bağlanma nasıl sağlanmalı?
Güvenli bağlanma için çocuk ağladığında, huzursuz olduğunda onu teskin edecek, ihtiyacı olduğunda ihtiyacını karşılayacak bir ebeveyn ya da bakımveren görmeli. Çocuğun acısına, ihtiyacına ve ağlamalarına duyarlı bir anneye çocuk güvenli şekilde bağlanır. Eğer doğum sonrasında anne kendini çocuklarına bakamayacak kadar yorgun, isteksiz hissediyorsa o zaman çevresel ve uzman desteğine başvurabilir.
Çoğul çocukların kıyafet ve oyuncakları aynı mı olmalı?
Bireyselliğin gelişimi için çocuklarda ayrı kıyafeti tercih etmek daha doğrudur. Oyuncak ilk iki yaşta aynı olabilir, sonrasında onların tercihine bırakılabilir.
Çocukların aynı sınıfta okumaları mı yoksa farklı sınıflarda okuması mı uygun olur?
Bireyselliğin ve kişiliğin gelişimi için ayrı sınıf daha uygun. Diğer türlü bir çocuk diğerinin gölgesinde kalıyor.
Birden fazla çocuğu aynı anda büyüten annelerin en büyük sıkıntısı yetemediğini düşünmeleri hepsine birden? Bu konuda neler söylersiniz?
Çoğul çocuk annesi olmak kolay değil. Bir annenin hissettiği yorgunluğun, uykusuzluğun, yetersizliğinin, suçluluğun iki katını çoğul çocuk anneleri hissederler. Duble annelik yaparlar. Bu nedenle hem eşlerinden hem de çevrelerinden bol destek görmeleri çok önemli. Ya da kendileri gibi çoğul çocuk anneleri ile bir araya gelip birbirlerine destek olabilirler. Bu annelere devlet, il belediyesi, ilçe belediyesi, akraba, aile düzeyinde çeşitli destekler sunmalıyız. Ekonomik destek, sosyal destek, psikolojik destek bunlardan bir kaçı.
Çocuklara, eşyalarını paylaşmak istemediklerinde nasıl bir tutumla yaklaşılmalı?
Genelde olay büyük değilse onları kendi haline bırakmak daha iyi. Her zaman hakem olmaya gerek yok. Paylaşılamayan eşyayı her ikisinden de almak en pratik çözüm.
Çocuklardan biri daha baskınsa anne ve baba dengeyi nasıl kurmalı?
Genelde böyle olur zaten. Burada baskı kuranı durdururken, baskı göreni de kendini geliştirecek şekilde desteklemek gerekir. Baskı görenin iyi yönlerini öne çıkarırken baskı vereni ise doğru yaptırımlarla sınır içinde çalışmaya tutmak gerekir.
En çok birbirileriyle çokça kavga etmelerinden dert yanıyor anneler ikiz çocuklarının. Genel olarak sebebi nedir? Çözüm için neler önerirsiniz?
- Kardeş ilişkilerinin dengesi "bir iyi bir kötü", "%50 iyi, % 50 kötü" dür. Bu durum normaldir ve müdahale gerektirmez. 5 yaşına kadar tartışma ve kavga çok olabilir ve doğal. Sonrasında azalması beklenir. Nedeni her ikisinin de olgunlaşamamasıdır. Doğal olanın çözüm önerisi de olmaz ve bence çoğu doğaldır. Dengenin bozulduğu "sürekli" kavgaya dönüştüğü durumda nedenini incelemek gerekir ve çocuktan çocuğa değişir. Aile içindeki dinamiklerle ilgili de olabilir izledikleri çizgi filmler ile de.
İkiz ve çoğul çocuklarla ilgili çok fazla kaynak yok anne babalar için. Bu bir eksiklik midir yoksa diğer kitaplar ikizler ve üçüzler içinde çözüm oluşturur mu?
Bu konu ülkemiz için yeni. Çocuk eğitim kitapları annelere destek olur ama anneden anneye gelecek pratik önerilere de ihtiyaç var. Bu konuda yeni yeni dernek yapılaşmaları ve internet siteleri kuruluyor. Bunlar olumlu gelişmeler.
EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ MADDİ MANEVİ DESTEK
13 yaşında üçüz oğulları ve 10 yaşında bir kızı olan, halen ÇOĞUL-AKADER Yönetim Kurulu Başkanı ve Aile Mentörü olan Serpil Emek ile kurucusu olduğu derneği ve kendi tecrübelerini konuştuk.
Çoğul bebek sahibi ebeveynlerin en fazla sorun yaşadığı hususlar nelerdir?
Aynı anda ilgi bekleyen, temel ihtiyaçları aynı anda olan çocuklarınıza asla zaman yetiştirememe gibi önemli bir durum ile karşı karşıya kalırsınız. Birbirinden çok sevdiğiniz yavrularınızı sevmek,doyurmak ,oyunlar oynamak,şefkatinizi sunmak gibi hususlarda adaletli olarak zaman ayırmak isterken, hem çocuklarınıza hem ev işlerinize hem şahsınıza zaman da ayıramaz duruma gelirsiniz . Bu kısır döngü de ilerlersiniz. Maddi durumu kısıtlı olan ebeveynler için bebeklerinin ihtiyacı olan malzemeleri temin etmek zordur. Bunların yanında yetersiz beslenme, uyku azlığı da yaşamı zorlaştıran etkenlerdir.
Bu hususta bireysel ve toplumsal neler yapılmalı sizce?
Öncelikle doğum sonrası ve bebeklik döneminde kalifiye eleman desteği şart tutulmalıdır. Bu sıkıntılı süreç ebeveyni bir dönem sonra depresif ve kompülsif bir duruma sürükleyebiliyor çünkü. Evlatlar söz konusu olduğunda mutlaka birşeyler geri plana atılabilmeli, onlara daha çok zaman ayırılmalıdır. Annenin manevi sağlığı açısından da bu gibi zorlu durumlar için mutlaka aileden ya da dışarıdan destek alınmalı. Söz konusu Çoğul bebekler ise Anneye zaman planlamasında,bebeklerin temel bakımlarında destek sunulması gerekmektedir.
Siz hangi hususlarda zorlandınız çocuklarınızı büyütürken?
Çoğul çocuklarımı büyütürken her ne kadar bilinçli bir anne olsamda zorlandığım,dayanamadığım bir çok örnek yaşadım ben de . Geriye dönüp baktığım da keşkelerimin olmayışına seviniyorum. Maddi manevi sınırlı imkanlarımı zorlayarak iyi ve doğruları yakalamaya başarmışım. Eşimin ve aile yakınlarımızın desteği de vardı elbette. Kalifiye eleman desteği de aldık. Buna rağmen yine de tüm hüner annenindir diyebilirim. Tüm çoğul bebekli, çocuklu ailelere her dönemin en iyi şekilde yaşanmasına gayret etmeleri hususunu özellikle tavsiye ederim.
Sizi diğer çoğul çocuklu ebeveynlerden ayıran hususta Çoğul Çocuklar Derneği 'nin başkanı olmanız. Derneğinizin amacından bahseder misiniz?
Derneğimiz 2014 yılında, çoğul çocukların aile ve sosyal ilişkilerini; eğitim, öğretim faaliyetlerini, okul ile ilişkilerini, kişisel ve mesleki gelişim ve aktivitelerini daha çağdaş ve sürdürülebilir bir zemine taşımak; çoğul çocuklarla ilgilenen aile, eğitmen, öğretmen, danışman gibi uzmanlık alanlarını bilgilendirmek, çoğul çocukların haklarının korunmasını, yaşam koşullarının geliştirilmesini sağlamak amacı ile kurulmuştur.
Hedefimiz uyumlu, işlevsel bir aile birlikteliği sağlanarak ailelerimizin huzur ve refahının geliştirilmesine, bireylerin sorumluluklarını bilen demokratik değerlere ve insan haklarına saygılı, ahlaklı, sağlıklı,ruhen dengeli gelişen,toplumda duyarlı, üretken, çözümsel normlara sahip evlatların yetişmesine katkıda bulunmaktır. www.cogulakader.org adresine çoğul bebek sahibi aileleri bekleriz.
DÜNYADAN ÇOĞUL DOĞUM ÖRNEKLERİ
En Çok Çoğul Doğuran: Rusya'da 1707-1782 yılları arasında yaşamış olan Fyodor Vassilyev isimli kadın tam 16 kez ikiz doğum yapmıştı. Aynı kadın ikizlere ek olarak 7 kez üçüz, 4 kez de dördüz doğurmuştu. Dünyaya getirdiği 69 bebekten 67'si yaşamıştı.
1899'da ölen Mary Jonas ise 15 kez ikiz doğum yapmıştı ve bebekler her seferinde bir oğlan bir kız olmuştu.
En erken doğan ikizler: Dünyada bugüne kadar kaydedilmiş, yaşayan en erken doğan ikizler 27 Mart 1999 tarihinde doğan Jimmy ve Missy Fisher'dir. İkizler dünyaya beklenenden 117 gün önce, 23 haftalıkken merhaba demişlerdi.
İlk Tüp İkizler: Dünyanın ilk tüp ikizleri 5 Haziran 1981'de doğan Stephen ve Amanda Mays'dir.
En genç ikiz anne ve babası: Nicola Doherty 20 Nisan 1997'de ikizlerini dünyaya getirdiğinde 14 yaşındaydı. James Sutton ise 17 yaşındaki kız arkadaşı kendinden olan ikizleri doğurduğunda sadece 13 yaşındaydı.
Üçüzler: En prematüre üçüzler
Lewis, Alister ve Charlotte Akerman 9 Aralık 1980'de doğduklarında, beklenen doğumgünlerine 98 gün vardı (Guinness 1998)
En uzun yaşayan üçüzler: 18 Mayıs 1899'da doğan Faith, Hope ve Charity Cardwell en uzun yaşayan üçüzlerdir. Faith 95 yıl 135 gün yaşadıktan sonra Ekim 1994'de ölmüştür. Charity 1995'de, Hope ise 1997'de hayata veda etmişlerdir.
İlk Tüp bebek üçüzler: Dünyanın ilk tüp üçüzleri 8 Haziran 1983'de Avustralya'da dünyaya gelmiştir.
En yaşlı üçüz annesi: Tedavi almadan gebe kalarak üçüz doğuran en yaşlı kadın Washington'da yaşayan Arcelia Garcia'dır. Bn. Arcelia üçüzlerini dünyaya getirdiğinde tam 54 yaşındaydı. En yaşlı tedavi ile üçüz doğuran anne ise 53 yaşında doğum yapan Avustralya'lı Wendy Kenyon'dur.
En genç üçüz annesi: Crystal Cornick üçüzlerini doğurduğunda sadece 17 yaşındaydı. İkinci üçüzlerini ise 19 yaşındayken dünyaya getirdi.
En çok üçüz doğuran: Maddelena Granata (1839-1886) tam 15 kez üçüz doğurmuş. Güney Afrikalı Anna Steynvaait ise 1960 yılında 10 ay ara ile 2 kez üçüz doğum yapmış.
Dördüzler -Eş Dördüzler
Dünyada bilinen 19 eş dördüz vakası mevcuttur. Eş dördüz gruplarının 12 tanesi kız, 7 tanesi ise erkektir.
İlk tüp Dördüzler: Dünyanın ilk tüp dördüzleri 1984 yılında Avustralya'da dünyaya gelmişlerdir.
En çok Dördüz doğuran: Rusya'da 1707-1782 yılları arasında yaşamış olan Fyodor Vassilyev isimli kadın tam 4 kez dördüz doğum yapmıştır.
En genç Dördüz annesi: B. Jo Broviak 2 kız ve 2 erkekden oluşan dördüzlerini dünyaya getirdiğinde 15 yaşındaydı ve tedavisiz gebe kalmıştı. Erin Belcher ise Nisan 1998'de dördüzlerini doğurduğunda 16 yaşındaydı ve kızlardan ikisi eş idi.