Almanya'da araç sahibi olmayı planlıyorsanız, dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var: “Hangisi daha kolay - aracınızı ithal etmek mi yoksa Almanya'da araba satın almak mı? Alman ehliyetine mi ihtiyacınız var? Peki ya sigorta?” Almanya'ya yönelik hazırladığımız bu kılavuz, umarız araba alım satımıyla ilgili tüm sorularınızı cevaplar.

Artık geçerli bir Alman ehliyetiniz olduğuna göre, Almanya'da bir araba satın almak isteyebilirsiniz. Kullanılmış bir araba mı yoksa yeni bir araba mı kullanmanız gerektiği, kalış sürenizin, bütçenizin ve araca ne ihtiyacınız olduğuna bağlıdır. Yollarda araç satın almaya değecek kadar zaman harcıyorsanız, işte size bazı ipuçları.

Yeni Bir Araç Satın Alma

Çoğu Alman otomobil üreticisi, bazı lisanslı satıcılarını web sitelerinde listeler. Araç seçimine karar veremezseniz, araç bilgilerini içeren dergiler karar vermenize yardımcı olabilir. Bir marka veya modele karar verdikten sonra, birkaç satıcıya göz atmalısınız. Almanya'daki çoğu otomobil satıcısı iyi hizmetler sunar, ancak fiyatları veya çalışanlarından aldığınız yardımları karşılaştırmaktan zarar gelmez.

Bazı ülkelerde farklı olarak, Almanya’da yeni bir araba alımında pazarlık yaygın değildir. Buna rağmen, dahil edilen ekstraların sayısını ve türünü tartışırsanız indirim alabilirsiniz (örneğin AC veya stereo). Kullanılmış olarak sayıldıklarından, showroom arabalarını daha düşük bir fiyata satın alabilirsiniz. Nakit ödeme yapamıyorsanız (ki çoğu insan yapamaz), bayilik veya bankanız size bir kredi verir. Herhangi bir kredi almadan önce her zaman ilgili koşulları karşılaştırın.

(Not bu Siteden Almanya Köln’de Araba Alım ve Satım Hakkında Detaylı Bilgiler Bulunmakta)

Kullanılmış Araçlar

İkinci el bir araba almak, yeni araç satın almaktan daha ucuz olmasına karşın bazı riskleri vardır. Ancak risk, lisanslı bir satıcı aracılığıyla aracı satın aldığınızda daha düşüktür. Yine, imalat şirketleri bazen web sitelerinde ikinci el satıcıları listeler. Lisanslı bir bayiden kullanılmış araç satın almanın avantajları şunlardır:

  • Otomobil genellikle bir garantiyle gelir, yani satış sırasındaki tüm hataları kapsayan bir yıl garanti.
  • Satıcı, mülkiyet ve tescil belgelerinin uygun olduğundan emin olmalıdır.
  • Her zaman yazılı bir sözleşme yapılır.
  • Satıcı aracı sizin için kaydedebilir.

Almanya'da göz önünde bulundurmanız gereken bir araç satın alma kriterleri şunlardır:

  • Yaş
  • Model
  • Kilometre
  • İlk kayıt tarihi
  • Bir sonraki TÜV sınavının tarihi
  • Önceki sahiplerin sayısı
  • Katalitik konvertör türü

Mevcut mal sahibi, satın alma öncesi aracın elverişlilik testini reddediyorsa, araç satın alımını iki kez düşünmelisiniz. Ayrıca, mal sahibi size lisanslı bir bayi ile aynı bilgileri sunmalıdır (garanti ve aracı tescil ettirmenin yardımı dışında). Özel bir kişi size ikinci el bir araba sattığında, hemen kayıt işlemine dikkat etmeniz gerekir. İkinci el araç alım satımında aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacaktır.

Araç Belgeleri

  • Teknik denetim kanıtı (TÜV / HU) ve egzoz emisyon muayenesi (ASU)
  • İkamet belgesi
  • Araba sigorta belgesi
  • Araç vergisi için otomatik ödeme talimatı

Ancak, aracınızı ticari amaç için kullanacaksanız, prosedür farklı olabilir. Lütfen ayrıntılar için Motorlu Araç Kayıt Bürosu’na danışın.

Kendi Arabamı Almanya'ya Getirmek, İthal Etmek veya Almanya'da Araç Satın Almak mı Avantajlı?

Almanya'ya kendi aracınızı göndermek mümkündür ve Avrupa dışından gönderiyorsanız 1,100 €'ya mal olabilir. Bununla birlikte, otomobillere uygulanan ithalat vergisi, aracın değerinin % 10'u veya % 19'luk bir KDV’si alınır. Klasik otomobillerden ise sadece % 7 vergi oranı ile düşük bir faiz alınır.

Almanya'ya geldiğinizde arabanızı satıp yeni bir tane almakta daha avantajlı olabilir. Özellikle birçok ABD otomobilinin Avrupa standartlarına uyacak şekilde değiştirilmesi gerekiyor.

Almanya'da Araba Sahibi Olmanın Maliyeti Nedir?

Aracınızın maliyeti seçtiğiniz marka ve modele bağlı olarak çok değişecektir. Toyota Corolla gibi orta sınıf bir araba yaklaşık 19,523 Avro'luk bir ücret alıyor. Ayrıca litrede yakıt başına 1,32 € ve sigorta olarak düşünmeniz gerekir.

Sigorta üç ana türe ayrılabilir; motor sorumluluk sigortası, kısmi teminat ve kapsamlı teminat. Alman sürücüler ortalama olarak yılda 1400 Avro'luk bir araba sigortası ödüyorlar.