AK Parti'den AYM Kararlarına Uyumlu Yeni Torba Yasa Teklifi
AK Parti, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda düzenlemeler içeren yeni bir torba kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu. 35 maddelik teklif; Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Karayolları Trafik Kanunu ve çeşitli alanlarda yasal düzenlemeler içeriyor.
TSK Rütbe Süreleri Cumhurbaşkanlığı Yetkisine Geçiyor
Teklifte, TSK personelinin rütbe bekleme sürelerinin Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebilmesine yönelik bir düzenleme yer alıyor. Ayrıca disiplinsizlikle ilişkilendirilen subayların TSK’dan çıkarılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı yetkisi, 926 sayılı TSK Personel Kanunu’na doğrudan hüküm olarak eklenecek. İnsani mayın temizliği faaliyetlerinde kullanılacak araç ve hayvanlara yönelik gümrük muafiyeti ise yeniden düzenlenecek.
YÖK Üyeleri ve Akademik Kadrolara Yeni Usuller
Anayasa Mahkemesi’nin iptali sonrası YÖK üyelerinin seçilme ve atama usulleri de teklif kapsamında kanuni zemine oturtuluyor. Üniversitelerarası Kurul’un seçim sürecini tamamlamaması durumunda Cumhurbaşkanı’na doğrudan atama yetkisi tanınacak. Ayrıca, yabancı uyruklu öğretim elemanlarının istihdam oranı ve koşulları yeniden belirlenerek YÖK’e yetki verilecek.
Sendika ve Belediye Yetkileri de Kanunla Netleşecek
Anayasa Mahkemesi’nin KHK ile yapılamayacağına hükmettiği sendika-vakıf ilişkileri ve belediye kurulmasına ilişkin düzenlemeler, kanun hükmüne kavuşturulacak. Bu kapsamda, sendikaların yardım yapabileceği vakıflara dair hüküm ilgili kanuna eklenirken, kamu tüzelkişiliği sadece kanun ya da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) ile kurulabileceği için belediye kuruluş yetkisi de yasa düzeyinde yeniden düzenlenecek.
Tarihi Alan Başkanlığı ve Biyogüvenlik Yetkileri Güncelleniyor
Teklifte, Tarihi Alan Başkanlığı’na mevzuattan muafiyet ve özel görevler için istisnalar tanınacak. Ayrıca mevzi-siper restorasyonları gibi işler için idari kolaylıklar sağlanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredilen Biyogüvenlik Kurulu’nun yerine oluşan boşluk da giderilerek, kurula yapılan atıfların yeni belirlenen makama yönlendirileceği hükme bağlanacak.
Yüce Divan Süreleri Kanuni Zemine Taşınıyor
Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 57. maddesi de değiştirilecek. Yüce Divan yargılamasına ilişkin sürelerin KHK yerine kanunla belirlenmesi sağlanacak. Bu sayede anayasal sınırlar içinde bir yargılama süreci kurgulanacak.
AK Parti’nin sunduğu bu torba teklif, Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçeleri gözetilerek mevcut yasal zeminde uyum sağlama hedefiyle hazırlandı. Teklifin önümüzdeki günlerde TBMM komisyonlarında görüşülmesi bekleniyor.