Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde dün 12.15'te meydana gelen su baskınında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Zaman karşı yarışan ekiplere bu sabah İstanbul'dan gönderilen su çekme işlevi gören ahtopotlar da katıldı.

Ancak 50 metresini su kaplayan 375 metrelik madendeki çalışmalar yavaş ilerliyor. Eldeki imkanlarla yapılan çalışmalarda şu anne kadar suyun seviyesi ancak 10 metre düşürülebildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Enerji Bakanı Taner YILDIZ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Türkiye'nin en devasa ahtopotunun madene getirildiğini açıkladı.



BİRKAÇ GÜN SÜREBİLİR
Bakan, günlük 3 tonluk kapasitesi olan pompanın montajının devam ettiğini çalışmaya başladığında 10-12 tonluk suyun çıkarılacağını kaydetti. Bakanın verdiği rakamlarla suyun tamamen çıkarılmasının birkaç gün sürmesi bekleniyor.

Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan ise su seviyesinde 10 metre düşüş olduğunu ancak çekilen suyun toprakla karışık ağır bir su olduğu için vakit zaman aksaklıklar yaşandığını belirtti.

AFAD yetkilileri ise, suyun tahliyesini sağlayacak 2 devasa motopompun çalıştığını ve motopomplara destek olacak üç pompanın da kurulumuna başlandığını bildirdi. Madenden su boşaltma çalışmaları, 3 koldan sürdürülüyor.
DALGIÇLAR NEDEN KULLANILMIYOR?
"Olay yerinde bulunan 4 dalgıcın kurtarma çalışmalarında ne sebepten kullanılmadığı?" sorusuna ise Bakan Yıldız, görüş mesafesinin 1 metre olduğu bu yüzden dalgıçları tehlikeye atmamak için izin verilmediği şeklinde cevap verdi.


KURTULAN İŞÇİ ANLATTI
Ocakta meydana gelen su sızıntısının farkedilmesinin ardından vardiyada bulunan işçilerden 8'i kurtulmayı şarmış 18'i ise aşağıda mahsur kalmıştı.


Bu işçilerden biri olan Kerim Pınar, olayın aş saatinde meydana geldiğini anlattı.
Bu sırada fırtınaya benzer bir hadise yaşandığını belirten Pınar, şöyle konuştu:
"Su patlamasından kirli gaz geldi. Arkadaşlar ‘kaçın’ diye bize haber etti. Biz de kaçtık. Haber eden arkadaşlar maalesef peşimizden gelmedi. Biz geriye döndük, niye gelmediler diye baktık. ‘Gelmeyin, kaçın’ söylediler. Biz kaçtık, yukarı tırmandık. O esnada su arkamızdan geldi.
Düz galerilerden yukarıya doğru çıkan bacalar mevcut. Peşimizden gelmeyen arkadaşlar muhtemelen oraya doğru çıktılar. Orada olduklarını tahmin ediyoruz. Oraya su basmadıysa kurtulma şansları mevcut.
Maskelerimiz yanımızdaydı. Maske takma şeyimiz olmadı, biz zaten kaçtık. Sıkıntı verici şekilde gaz yoktu. Çok panikledik. Bir lahza evvel kendimizi dışarıya atmaya çalıştık. Bir arkadaşımız daraldı, kendi imkanlarımızla dışarıya çıkardık."

Olayın ardından bölgeye fazla sayıda kurtarma ekibi sevk edildi. AFAD'tan yapılan açıklamada, 353 şahıs, 3 helikopter ve 51 araçla çalışmaların sürdüğü belirtildi.
İŞÇİLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU
Madenden çıkan bir amele Ermenek Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, işçinin sıhhat durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Madende mahsur kalan 18 işçinin adları ise şöyle: Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu , Ömer Cansu.

Olay yerinde bulunan Çalışma Bakanı Faruk Çelik de Yozgat'ta 25 sene evvel böyle bir kaza yaşandığını belirten Çelik o kazanın jeotermal bir kaynakta yaşandığını hatırlattı.