Yeme içme alışkanlıkları kişinin hem gün içerisindeki durumunu hem de zihinsel ve bedensel faaliyetlerini etkiler. Bedensel ve zihinsel bir problem yaşanıyorsa bunun en önemli nedenlerinden biri de beslenme alışkanlıklarıdır. Beslenme alışkanlıklarında yapılan yanlışlar unutkanlıklara, yorgunluğa ve kavrama yeteneğinin azalmasına neden olabilir. Beslenmenin en önemli ise kahvaltıdır.

Gece boyunca insan metabolizmasının hızı yavaşlar. Sabah uyanıldığında yapılan kahvaltı ile de metabolizma yeniden hızlanmaya başlar. Eğer kahvaltı öğünü atlanırsa vücut uzun süre besinsiz kaldığı için sonraki öğündeki yiyecekleri yağ olarak depolar. Bu da vücutta sağlıksız yağlanmaya ve kilo alımına neden olabilir.

İnsan vücudu gün içerisinde temel beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesi için vücut glikoza ihtiyaç duyar. Gece boyunca yavaşlayan metabolizmanın tekrar hızlanması için kan şekeri yani glikoza gerek vardır. Sabahları düzenli şekilde yapılan kahvaltı kan şekerini yükselterek kasların ve beynin ihtiyacı olan glikozun vücuda girmesini sağlar.

Kahvaltı öğünü özellikle de çocuklar için büyük önem teşkil etmektedir. Çocukların gelişim süreçlerinin sağlıklı bir şekilde geçmesi için gerekli olan karbonhidrat, yağ, protein ve vitaminlerin yeterli ve düzenli beslenme ile sağlanması gerekir. Bunun için de düzenli kahvaltı alışkanlığının çocuklara kazandırılması gerekir. Sabahları yaşanılan açlık çocuklarda öğrenme problemlerine ve kas koordinasyonların azalmasına neden olabilir.

Yapılan araştırmalar sonucunda kahvaltının önemi ve düzenli kahvaltının insana verdiği kazanımları şu şekilde açıklayabiliriz:

1. Kilo kontrolünün daha iyi sağlanmasına için önemlidir. Kahvaltı öğünün atlayanların daha kolay kilo aldığı ve daha şişman oldukları ortaya çıkmıştır.

2. Araştırmalara göre düzenli kahvaltı yapan çocukların sınıf içerisinde daha başarılı olduğu kavramada ve problem çözmede daha yetenekli olduğu ortaya çıkmıştır.

3. Düzenli kahvaltı sayesinde kan şekeri dengelenir.

4. Sinir sisteminin çalışması için faydalıdır.

Kahvaltı öğününde tüketilmesi gereken besinler nelerdir?

* Kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi yararlıdır. Kahvaltıda sadece ekmek tüketmek yanlıştır. Ekmek kan şekerini birden yükseltir ve birden düşürür.

* Mevsim sebzeleri kahvaltılık için yararlı bir alternatiftir. Domates, salatalık, biber gibi yiyecekler kahvaltıda çiğ olarak tüketilebilir. Yine bu sebzelerle yapılan tostlar ve omletler de tüketilebilir.

* Yumurta kahvaltının en önemli besinidir. Gün içerisinde tok tutar ve protein kaynağıdır.

* Zaman sıkıntısı olanlar içinse kahvaltılık gevrekler kurtarıcı olabilir. Lezzetli ve pratik olmasının yanında lif oranı yüksek olduğu için oldukça yararlıdır. Süt veya yoğurtla tüketilen kahvaltılık gevrekler gerekli protein ve mineralin alınmasını sağlar.

NAMLI GURME GÖKTÜRK

Adres : GÖKTÜRK MERKEZ MAH. SİNASOS AVM  NO:2/11 GÖKTÜRK - İSTANBUL
Telefon : 0212 322 10 60