1. Emre Deveci kimdir ve bize fotoğrafla tanışma anınızı anlatır mısınız lütfen?  

24 Yaşındayım aslen Gaziantepliyim ama çoçukluğum Yalova'da geçti.15 yıldır fotoğrafçılıkla uğraşıyorum . Fotoğrafçılığa başlama anım Yalova depreminde oldu. Baya maddi manavi kayıplarımız olmuştu...

İstanbul'a geldiğimizde 2000'li yıllardı. Zorluklarla mücadelemiz o zaman başlamıştı çalışmam gerekti. Hiç unutamadığım bir anım benim, depremde bir analok fotoğraf makinesi babamın ayağının dibine düşüyor ve onuda bana vermişti babm. Onunla çok oynardım çoçukken aslında çok tuaf o analok makineyle oynarken 5 'inci sınıfta iş hayatına atılıp bir fotoğraf stüdyosunda işe başlayıp fotoğrafçı adayı oluyorum. Belki de o makina bende olmasaydı fotoğrafçı olamayacaktım...

2. Emre Deveci'nin hayatında fotoğrafçılık sadece bir meslek mi? 

Fotoğrafçılık benim için çok anlamlı ve değerli bir meslek... Çünkü ben bu mesleği çok zor şartlarda öğrendim. Bana bağırırlardı döverlerdi hem okuyup hem işi öğrenmek benim için çok zor oldu ama başardım ve şuan dünyada ismimi 17. sıraya yazdırdım bu da benim için büyük bir başarı.


3. Herkes kaliteli fotoğraf çekebilir mi? 

Tabi ki hayır, eğitim çok önemli herkesin kaliteli fotoğraf çekmesi için diyafram estantene photoshop vs. bilmesi gerekiyor. Basitleştirmeyelim lütfen bu kadar da kolay değil. Biz yıllarımızı verdik ve ben hergün birşey ögreniyorum asla 'tamamım işte bu' demiyorum. Teknoloji gelişiyor yetişmeniz lazım hergün yenilik hergün değişik makineler üretiliyor. Bizim de bir yandan bunlara ayak uydurmamız gerekiyor.


4. Siz çok hızlı photoshop kullanan birisiniz. Televizyon programında da konuk olup bu başarınızı birebir sergilediniz. Bununla ilgili yapmış olduğunuz çalışmalarınızı okuyucularımızla paylaşır mısınız lütfen?


İlk olarak Bloomberg HT kanalında Pr.ORHAN KURAL programında Bülent Serttaş'a ,Billur Kalkavan , Ömür Gedik , Şebnem Schaefer, Murat Başaran vs. bir çok sanatçı ağırladık. Değerli sanatçılarımızın canlı yayında  fotoğraflarını çekip anında yaşlandırma gibi photoshoplar yaptım. Bunların dışında farklı photoshop denemeleri de yapıyorum.

5. Teknoloji günümüzde ilerledikce cep telefonlarımiz fotoğraf makinesi görevini yapıyor. Sizin sektörde ki avantaji nedir? 

Cep telefonları asla fotoğraf makinesinin yaptığı görevi yapamaz çünkü fotoğraf makinesinde diyafram, estantene gibi özellikler var. Şuan da hiçbir cep telefonunda bu özellikler yok. Sadece vatandaşlarımız fotoğrafmı çekiyor gözüyle baktıkları için öyle sanılıyor. Bence çok yanlış. Bizim sektörde kimse gelin damat çekmez; moda, katalog, defile, albüm kapak çekimleri... Sıradan bir vatandaş yapamadığı için biz bunu avantaj olarak değil bir meslek olarak görüyoruz.

6. Emre Deveci'nin başarısı günden güne büyüyor ve özenle tercih edilen isimlerden olmanız elbette gurur verici olmalı. Peki Deveci mesleğini icra ederken mesleğe meraklı olanlarla sırrını paylaşıyor mu? 

Tabi ki  paylaşıyorum. İnsanlara faydalı bir vatandaş olmak için bir çok üniversitede konferanslar vererek mesleğimin inceliklerinden bahsediyorum. Bundan sonraki hayatımda da insanlarla bilgilerimi paylaşmaya devam edeceğim.

7. Çok özel isimlerle aynı karelerde yer almak ve fotoğraflarını çekmek nasıl bir duygu? Çalıştığınız isimlerden bir kaç örnek verir misiniz?  

Özel isimlerle beraber olmak benim için onur ve gurur verici bir duygu. Normalde evde izlediğimiz sanatçılarımızı bir çok insan yakından görmek istiyor. Ulaşılmaz olan ünlülerimizin bana bir telefon kadar yakın olması beni mutlu ediyor. Bu da büyük bir başarıdır.  Çalıştığım ünlüler Bülent Sertaş, Funda Arar, Yavuz Bingöl, Burcu Güneş, Aydan Şener, Yavuz Seçkin...

8. Sizin için musteri memnuniyeti ne kadar önemli? 

Müşteriye bir değer verilmesi lazım evinize müşterinizin verdiği parayla bakıyorsunuz.Bu durumda tabi ki önemli olması gerek. Benim için ciddi anlamda bu cümle geçerli 'müşteri velinimettir'. 

9. Yaptığınız işte en büyük tutkunuz nedir? Fotoğraf çekmek mi yoksa fotoğrafların gerçekçiliğiyle oynamak mı?

Fotoğrafçılık konusunda tabi ki zirvelerde tek olmaktır. Biz bunu başardık. Dünyaya sesimizi duyurduk. Fotoğraf çekmek: Fotoğrafın gerçekliğiyle oynuyorsunuz zaten ister istemez. Fotoğraf çekerken yerin önemi yok, fotoğrafçının önemi vardır bence. 


10. Son olarak Emre Deveci takipçilerine ve sevenlerine söylemek istediklerinizi öğrenebilir miyiz? 


Beni seven takipçilerime çok güzel bir süprizim var. İlk defa bu röportajda söylüyorum. Çok yakında bir kanalda sevenlerime photoshop ve fotoğraf konusunda program yapacağım. Sizlerin bana vermiş olduğu destek ve sevgiyle ben bu başarılarımın arkasını getireceğim. Sizleri çok seviyorum.

Saygılarımla...

Röportajı yapan : Eylül Ayça Karakuş