Geçtiğimiz Şubat ayında zararlı bir yazılım tespit eden siber güvenlik şirketi Check Point, bu yazılımın aralarında Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülkedeki 10 milyondan fazla Android cihaza bulaştığını açıkladı. 

Adı HummingBad olan zararlı yazılımla ilgili Çinli başka bir kaynak olan Yingmob ise yazılımın arkasında 25 kişilik bir geliştirme ekibinin bulunduğunu söyledi. Android cihazlara Rootkit adlı bir yazılım parçası yükleyen HummingBad, siber suçluların cihazlara yönetici düzeyinde erişim sağlamasına olanak tanıyor. Hileli reklam geliri elde edilmesini sağlayan yazılım, söylenenlere göre bu dört geliştirici ekibe ayda 300 bin dolar civarında para kazandırıyor. 

Check Point’e göre buradaki tehlike yalnızca siber suçluların elde ettiği bilgilere 3. kişilere satmakla sınırlı değil. Söylenenlere göre reklam geliri elde edilmesi amacıyla toplam 85 milyon cihaza zorunlu olarak uygulamalar indirtilmiş ve bu uygulamaların %25’i zararlı.



Yukarıdaki grafikte göreceğiniz üzere zararlı yazılımlar en çok Çin ve Hindistan’ı etkilemiş. Sırasıyla 1.6 ve 1.35 milyon cihaza bulaşmış olan zararlı yazılımların en çok etkilediği 5. ülke ise Türkiye. Ülkemizde HummingBad’den etkilenen cihaz sayısı 448 bin 285.

Aşağıda ise yazılımların yüzde olarak bulaştığı Android sürümlerine ait grafiği göreceksiniz.