Klasik sabit diskler yerini neredeyse tamamen SSD’lere bırakmaya başladı. Bu nedenle SSD’lerin de boyutları giderek artıyor. Tabii ki yüksek depolama alanı demek yüksek fiyat demek. Hele ki bu boyut günümüz standartlarının epey ilerisinde ise fiyat ister istemez dudak uçuklatacak bir boyuta ulaşıyor.

 Yeni SSD'nin Fiyatı Ne Kadar?
Samsung’un yeni tanıttığı 4 TB depolama kapasitesine sahip SSD yaklaşık 1500 dolar fiyata sahip. Yani neredeyse 4 bin 500 Türk Lirası… Bu fiyatın ABD için geçerli olduğunu düşünürsek, ürünü ülkemizde 6 - 7 bin TL’ye almamız olası ki bu rakam da ayağı yerden kesecek ikinci el bir otomobil fiyatı. 

 Fiyat Neden Bu Kadar Yüksek?
Samsung’u fiyattan dolayı suçlamamak lazım çünkü tüm depolama birimlerinde standartların üzerine çıkıldığında fiyat ister istemez artıyor. Öncelikle gerçekten ihtiyaç duyulan alanlarda bu cihazlar kullanıldıktan sonra son kullanıcı için uygun fiyatlara düşüyor. Bu süreç sadece SSD’ye özgü değil. Sabit disk döneminde de yüksek depolama alanları uçuk fiyatlar ile pazara girer ardından bu rakamlar düşerdi.

 Teknik Özellikler Neler?
Cihazın özelliklerine hızlıca bir göz atacak olursak Samsung 4TB 850 EVO adlı ürünün SATAarabiriminin en üst hız kademelerine ulaştığını söyleyebiliriz. Cihaz 540MBps okuma ve 520MBpsokuma hızı sunuyor. 4 TB depolama alanı ile gelen SSD 2.5 inç boyuta sahip. Fiziksel boyutu ve SATAdesteği ile daha çok masaüstü PC kullanıcılarına hitap eden cihazın 2 TB’lık sürümü de bulunuyor. Bu modelin fiyatı ise 675 dolar civarında.