Bakanlar Kurulu Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. Toplantı sonrası Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş açıklama yapıtı.Başbakan Yardımcısı Numan kurtulmuş Kurban Bayramı tatilinin de 9 gün olup olmayacağına dair soru üzerine, "O konu Bakanlar Kurulu toplantısında konuşulmadı. Netleşince açıklayacağız" dedi.  

Kurtulmuş'un açıklamalarının satır başları şöyle:
Srebrenitsa katliamnının yıl dönümü nedeniyle cenaze törenleri yapılıyor ve o büyük trajedi bir kere daha hatırlanıyor. Avrupa'nın göbeğindeki bu insanlık dışı barbarca saldırı bir kez daha lanetleniyor. Srebrenitsa'da şehit edilen Boşnak kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Srebrenitsa insanlığın ortak acısıdır.
BAYRAMDA YAŞANAN TRAFİK KAZALARI
Çok sayıda vatandaşımızın Ramazan Bayramı dolayısıyla yaptığı seyahatlerde kaza sonucu hayatını kaybettiğini görüyoruz. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum.Ölümlü trafik kazasında ciddi bir azalışın olduğunu görüyoruz. Yollardaki kör noktaların tespit edilerek buralara yoğunlaşılmasında bunun payı var. Ama yine de çok büyük bir rakamdır. Türkiye’de trafik kazalarında sıfır can kaybı için çaba göstermeliyiz. Bir ulusal seferberlik mantığı ile alınacak tedbirlerin yerine getirilmesi zorunludur. Önümüzdeki bayramda da uzun bir tatil olacak. Dileriz ki hiç kaza olmasın.Yolların iyileşmesi bunda önemli bir etken. Türkiye'nin ölümlü trafik kaza oranını sıfıra indirme konusunda çalışmalarımızı başlatacağız. Bayram sırasında ülkemizin birçok yerinde sel felaketleri oldu. Süratle bu zararların giderilmesi için çalışmalar tamamlanıyor. Bu afetlerle ilgili ortaya çıkan zararlar tespit edilecek ve yaralar mümkün olduğu kısa süre içerisinde sarılacak.
OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ'NDEN 1 MİLYONA YAKIN  KİŞİ GEÇTİ 
Osmangazi Köprüsü'nün bölge halkımızın emrinde ne kadar önemli bir ihtiyacı gidereceği açıktır. Günde ortalama 100 bin geçiş olmuş, 9 günde ortalama 1 milyona yakın geçiş olmuştur. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.
İNŞA ve İHYA ÇALIŞMALARI
 Birileri terörle birlikte istediği şey, Türkiye'de duygusal kopuşun olmasıdır. Çok şükür bunu elde edemiyorlar. Türkiye'de hiçkimse diğerini öteki olarak görmüyor. Bu ülkenin Kürtleri de, Türkleri kadar sahipleridir. Terörle mücadele sırasında ortaya çıkan tablonun süratle değiştirilmesi için bu sosyal rehabilitasyonu sağlayacak çalışmaları değerlendirildi. İnşa konusunda atılması planlanan adımlar gözden geçirildi. 
"AVRUPA BİRLİĞİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"
İngiltere'nin AB'den çıkmasından sonra yeni bir ekonomik ve siyasal sürecin başladığı aşikardır. Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler de kendi rotasında ilerlemektedir. 33. faslın açılması ve bu sürecin Türkiye açısından da yürütüldüğünün önemli bir göstergesidir. Türkiye'nin terörle mücadele içinde olduğu bu dönemde 6 ayda 2 faslın açılması, Türkiye'nin terörle mücadele ederken demokratik kazanımlarını sürdürdüğünün göstergesidir. Avrupa Birliğinde gelişmeler ne olursa olsun Türkiye ile ilişkileri sürecektir. Türkiye bu konuda elinden gelenin en iyisini yapacaktır. 6 aylık sürede iki tane fasıl açılmıştır. Türkiye terörle mücadeleye devam edecektir. 
BAHOZ ERDAL'IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İDDİASI
Bahoz Erdal'ın öldürüldüğüne dair haberler var ancak teyit edilmedi. Bilgiler teyit edilirse resmi açıklamalar yapılır. Bunlar teyide muhtaç bilgilerdir. 
SURİYELİLERE VATANDAŞLIK VERİLMESİ
 Suriyeli mültecilerin güvenli liman olarak Türkiye'yi görmeleri, ihtiyaçlarının giderilmesi gibi çalışmalar biliniyor. İçişleri  Bakanlığımız Suriyelilerin vatandaşlığı meselesiyle ilgili konuda çalışmalarını  tamamlamış değildir. Bakanlığımız teferruatlı bir şekilde konuyla ilgili  çalışmaları sürdürüyor. Türkiye'ye faydalı olabilecek, teröre asla bulaşmamış ve  Türkiye ile Suriye arasındaki köprüyü oluşturabilecek nitelikteki vatandaşların,  nasıl Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçebilir Suriyeliler, bunlarla ilgili  çalışmalar yapılıyor. 
 
ALMANYA İLE İNCİRLİK KRİZİ

 İncirlik Üssü'ndeki konu bizce askeri bir konudur. Almanya'da ise asker gönderip göndermemek tamamen Alman Parlamentosunun kararıdır. Alman askerinin ziyaret edilmesi de Almanya için siyasi bir konudur. Arada farklılıklar olduğundan Alman heyetinin İncirlik'e ziyareti olmamıştır.

MISIR İLE İLİŞKİLER

Türkiye ile Mısır arasında resmi veya gayriresmi bir adım atılmış değildir. Bizim Mısır halkına düşman olmamız asla düşünülemez. Biz Mısır'da demokratik bir ilkeyi savunduk. Mısır kendi içinde demokratik bir şekilde kendi cumhurbaşkanını seçti. Ama ne yazık ki çok kısa bir süre içerisinde, -5 askeri darbe görmüş bir ülkenin çocukları olarak söylüyoruz- Mısır'da seçilmiş hükümet askeri darbe ile görevden uzaklaştırıldı. Türkiye bu nedenle ilişkilerini askıya almıştır. 

OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ ÜCRETİ

 Ücretin düşürülmesi gündeme gelmedi. Çok yüksek bir yatırım söz konusu. Bunun teknik hesaplamaları var. Böyle bir rakam çıktı. Tepkilerin olması da normal. Son derece başarılı bir proje. Mühim olan projenin açılmasıydı.

İSRAİL İLE MUTABAKAT

 Anlaşma imzaladıktan sonra iki ülkenin de yasal süreçleri işliyor. Bu süreç kendi takvimi içinde işliyor. Bu anlaşma Meclis'te onaylandıktan sonra resmiyet kazanacaktır. Dışişleri Bakanlığımız da çalışmalarını yürütüyor. Temmuz ayı içinde birikmiş bütün meseleler TBMM'ye sevk edilecektir. 

KONYA'DA SURİYELİLER İLE TÜRKLER ARASINDAKİ KAVGA

 3 milyon insanın bir ülkeye mülteci olarak kabul edilebilmesi, o ülkedeki kültürün ne kadar seçkin bir kültür olduğunun göstergesidir. AB ülkelerini görüyorsunuz, birkaç bin mültecide paçaları tutuşuyor. Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, İstanbul yüzbinlerce Suriyeliyi barındırıyor. Bir iki küçük olay dışında bir olumsuzlukla karşılaşılmadı. Bu bizim cihan devleti olmamızın bakiyesidir. Bu toprakların böyle bir özelliği var. Bu topraklar insanlığın son esenlik adasıdır. Birilerini bunlar rahatsız edebilir. Konya'daki olay son derece vahimdir, endişe vericidir. Bu olaylar provakasyonlar sonucu da ortaya çıkabilir. Irkçı bir takım refleksleri geliştirmek isteyenler olabilir.