Öfke de insan doğamızın gereği olan diğer tüm duygular gibi benliğimizin bir parçası. Ancak aşırıya kaçtığında oldukça yıkıcı bir hal alabiliyor. Bu nedenle kontrol altında tutulması büyük önem taşıyor. Diğer yandan günlük hayattaki yüksek stres hali, bastırılmış duygular, dışavurulamamış hisler öfkenin en büyük nedenleri oluyor. Üstelik bu öfke durumu sadece bireysel değil toplumsal olarak da yaşanabilen bir olgu. Tam da bu durumdan ötürü baskı altına almayı ve yakıp yıkmadan önce durup düşünmeyi öğrenmek gerekiyor. İşte işinize yarayabilecek birkaç öneri.

STRATEJİK DAVRANIN

Bahsettiğimiz üzere öfke, bastırdığımız bazı duygulardan kaynaklanıyor olabilir. Ve içinde bulunduğumuz bu durumdan kaçmak her zaman çok kolay olmayabilir. Her sorunu sonuna kadar çözmeye çalışıp, öfkenizi beslemek yerine içinde bulunduğunuz durumdan en az zararla nasıl çıkabilirsiniz bunun üzerine düşünerek kendinizi rahatlatabilirsiniz. Böylece öfkenize karşı stratejik olarak karşı çıkmış olursunuz. 

GÜLÜP GEÇMEYİ DENEYİN

İçinde bulunduğunuz ve sizi sinirlendiren durum hakkında farklı bir bakış açısına bürünmek ve olaydaki komik yönü görmek öfkenizi kontrol altına almak adına önemlidir. Mesela patronunuz size hiç duymak istemediğiniz şeyler söylüyor, aşırı öfkelisiniz ve her an yüzüne bir yumruk atabilirmiş gibi hissediyorsunuz. Bunun yerine içinizden ‘Dürüyenin Güğümleri Kalaylı’ türküsünü söylemeyi deneyin. Stresinizin azaldığını hissedeceksiniz. 

ÖFKENİZİ BİLİŞSEL OLARAK ELE ALIN

Öfkeli insanlar içinde bulundukları durumların sadece kendi başlarına geldiğini ve bu durumun hep öyle devam edeceğini düşünürler. Bunun içinde ‘Bu hep benim başma gelir’,  ‘Bana daima böyle dedin’ gibi süreklilik içeren kelimeleri kullanırlar. Oysa gerçek bu değildir. Siz de kendinizi kontrol altına almak için bu gibi kelimelerden uzak durun ve gerçeğin böyle olmadığı konusunda kendinizi telkin edin. 

YOGA VE MEDİTASYONU DENEYİN

Tamamen dinginleşmek ve kendini dinlemek felsefesi üzerine kurulu Uzak Doğu öğretileri öfkenizi yenmek için size yardımcı olabilir. Kendinizi öfkeli hissettiğinizde nefese odaklanmak ve derin nefesler almak ya da belli bir kelimeyi sakince tekrar etmek gibi meditatif tekniklerle duygularınızı kontrol altına alabilirsiniz. Bunun en basit yöntemi olarak; öfkeli olduğunuzda derin derin nefesler almaya başlayın. Bu nefesi alırken havanın vücudunuza nasıl giriş yaptığına odaklanın. Nefesin iç organlarınızı doldurduğunu hissedin ve içinizden sakince size rahatlatan bir kelime geçirin. Örneğin; rahatla ya da sakinleş gibi olumlu basit kelimeler olabilir.