Bu yıl 41.cisi gerçekleşen Londra Moda Haftası (LFW)’nda modadaki gururumuz Zeynep Kartal’ın muhteşem tasarımları ile 2018 SS koleksiyonu görücüye çıktı. Salonu dolduran misafirlerin sayısı hayli fazla olunca defile üst üste 2 kez yapılmak sureti ile gelen herkese izletildi.

Mistik Garden konsepti ile gerçekleşen defilede 2018 yılının sonbahar kış modası tanıtılırken, defile öncesi gerçekleşen İngiliz Ressam Thomas Allom’un 1800 yıllarında hazırladığı İstanbul Gravürleri sergisi davetliler tarafından büyük ilgi gördü.

Londra’nın en görkemli yapılarından biri olan Somerset House’da ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşen defile öncesi davetliler İstanbul’u 1800’lü yıllardaki hali ile bir İngiliz’in gözünden yeniden tanıma fırsatı buldular. Defilenin diğer sponsorları arasında Türk Hava Yolları, Özgül Holding ve Borusan Holding de bulunuyor.

Dünyaca ünlü modacımız Zeynep Kartal defile sonrası dünyanın her yerinden gelen konuklar ile teker teker ilgilenip sergi ile ilgili İstanbul ve Türkiye sorularını da içtenlikle yanıtladı.

Sonrası basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan ünlü modacı; öncelikle sergi fikrinin sahibi yakın dostu Sky Life Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Mert Kaya’ya teşekkür ederek konuşmasına başladı. “bugun burada her ne kadar bir moda etkinliğinde bulunuyor olsak da bu etkinlik çerçevesinde gerçekleşen İstanbul Gravürleri sergimiz inanın en az benim tasarımlarım kadar ilgi gördü. Türk ve İngiliz kültürlerinin bir ortak değeri olarak gördüğüm bu eserleri sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Bir yanım bu mutluluğu hissederken bir yanımda tabii ki bi insanlık dramının yaşandığı Arakan için kan ağlıyor. Buradan bu vesile ile bugün dünyanın tanıklık etmekten kaçındığı, adeta gözlerini kaçırdığı bir gerçeği de dile getirmek istiyorum. Bugün Arakan’da Müslüman kardeşlerimiz katlediliyor ve dünya bu katliam karşısında maalesef sessiz. Bir yandan ülkemin Arakan’da yaşananlar karşısında gösterdiği duyarlılık bir Türk olarak beni onurlandırırken, diğer yandan dünya liderlerinin bu katliama kayıtsız kalması acımı iki katına çıkarıyor. Arakanlı çocukların başına gelenler karşısında bir sanatçı, bir tasarımcı olarak değil, tüm kimliklerimi geride bırakıp yalnızca bir insan, bir anne olarak dünyanın içine gömüldüğü sessizliği bozmak istiyorum” diyerek sözlerini bitirdi.

VIII. yüzyılın ünlü İngiliz mimarı Thomas Allom’un İstanbul ziyareti sırasında gizemine kapıldığı Yedikule Surları, Kapalıçarşı ve Süleymaniye Camii gibi simgesel yapıları resmettiği 20 gravürden oluşan sergi, Zeynep Kartal’ın Londra’da gerçekleştirdiği SS18 defilesine ev sahipliği yapan Somerset House'un girişini süsledi. 1804 yılında Londra'da doğan Thomas Allom, Kartal’ın Türk kimliğiyle taşıdığı değerleri ve ikinci evim dediği İngiltere’yi bir araya getiriyor.

‘MİSTİK BAHÇE’ VE ZEYNEP KARTAL

ZeynepKartal'ın "Mistik Bahçe" adını verdiği koleksiyonu defilesi kan kırmızı renklerin ve güneş sarısının bezendiği romantizmi canlandıran dantel ve şeffaf şifon elbiseler ile başladı. İç içe Bahar havasının taklitçisi pudra mavi ve fil dişi takımlar koleksiyona sert bir dokunuş eklerken,. Korse elbiseler ve tulumlar ise kadın bedenini saten ve lüks dantel detaylarla vurguluyor. Balo kıyafetlerinden mütevazi ve sofistike elbiselere uzanan bir koleksiyon ile karşımıza çıkan Zeynep Kartal imzalı elbiseler, ipek, el yapımı dantel ve organze de dahil olmak üzere en kaliteli kumaşlardan üretiliyor. Kusursuz nakışları ve zarif aplikeleri pürüzsüz kesimlerle birleştiren parçalar, zarif süslemeleri sanat eserine dönüştüren bir işçilikle ortaya çıkıyor.