Kira beyannamelerinin verileceği Mart ayına kısa bir süre kaldı, kira Geliri için her yılın mart ayında beyanname verilmekte, çıkan vergi 2 eşit taksitte Mart ve Temmuz aylarında ödenmektedir. Ülkemizde 1 milyonun üzerinde kira gelir beyannamesi veren mükellef bulunmakta ve bu sayı her yıl hızlıca artmaktadır. Maliye bakanlığı kira geliri olanları teknolojik imkanları da kullanarak sıkı takip altına almaktadır.

Konut Kira Gelirinde İstisna
Kira geliri sadece Konut ise ve bir yılda 3.000 TL (Aylık ortalama 250 TL) veya altında kazanç elde edilmişse beyanname verilmeyecektir.

Esnaf'a kira istisnası yok
Eğer işyeriniz varsa veya meslek erbabı iseniz yukarıda geçen istisnadan (3.000 TL) yararlanamıyorsunuz.

Kiraya verdiğiniz yerin İşyeri olarak kullanılması halinde İstisna 
Kira geliriniz sadece işyeri ise ve geliriniz 1 yıllık brüt 25.000 TL (Yıllık elinize geçen net 20.000 TL) veya altında kazanç elde edilmişse beyanname verilmeyecektir.

Kiraya verdiğiniz İşyerinin kira tahsilatı
Kira tutarı ne olursa olsun tahsilatlar bankadan ( PTT, vb..) yapılması gerekmektedir.

Konut kira tahsilatı 500 lira veya üstü olması halinde
500 TL ve üzeri kira tutarları banka veya PTT kanalı ile yapılmalıdır. 500 TL altı için bir zorunluluk yok.

Beyanname verilmemesi ve cezalar 
Maliye teknolojiyi etkin kullanarak beyan edilmeyen gelirleri artık rahatça tespit edebiliyor. Kira geliri elde edenler, konutlardan elde ettikleri kira gelirlerini beyan etmez veya eksik beyan ederse, 2012 yılı için 3.000 TL. istisnadan yararlanamaz. Ancak, herhangi bir tespit yapılmadan önce beyan etmeleri halinde söz konusu istisnadan yararlanabilirler.Ayrıca beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, mükellef adına iki kat 1’inci derece usulsüzlük cezası kesilir ve gelir takdir komisyonunca takdir edilir. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanır. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep edilebilir. Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi zorunludur. Ödenmediği takdirde, vergi dairesince ayrıca her ay için ayrı gecikme zammı hesaplanmak suretiyle cebren tahsil yoluna gidilir.

Hazırı onaylamak şart değil
Maliye. son yıllarda geliştirdiği sistemle mal sahipleri adına kira beyannameleri hazırlamaktadır. Çoğu zaman farklılıklar gösteren bu beyannameleri onaylama zorunluluğu yok.

Tahsil edemediğin kiranın beyanı yok
Gelir vergisi uygulamasına göre kira gelirlerinin beyanı için tahsil edilmesi gerekir. Örneğin; 2011, 2012 yıllarına ilişkin kira geliri 2012 yılında tahsil edilmişse bunların tamamı 2012 yılının geliri gibi değerlendirilecektir.

Ali ŞAMAT
Mali Müşavir
02123221722