M Koç Madencilik bünyesinde çalışan şantiye şefi ve Jeoloji Mühendisi Erkan Hasçelik, New Göktürk Dergimize yaptığı açıklamada Söz konusu alanda KİL (Halk dilinde çamurun hammaddesi toprak) üretimi gerçekleştirileceğini söyledi.  MİGEM’den maden ruhsatı aldıklarını ve Maden Kanunu’na göre almaları gereken izinlerden mülkiyet, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı (GSMR) ve ÇED belgesi ile UKOME kararı alındığını belirtti.
 
Kil Ocağı Hazine Arazisinde Yapılacak
Maden sahası 36,06 hektardır ancak izinlerini aldığımız alan 7,89 hektardan oluşmaktadır. Yani sadece ve sadece bu alan içerisinde çalışma yapmak zorundayız. Bahsettiğimiz bu alanın tamamı hazine arazisinden oluşmaktadır. Gerekli bütün izinler alınmıştır. Projemiz kapsamında iş makineleri ile kil üretimi gerçekleştirilecek ve fabrikalara nakledilecektir. Söz konusu alanda KESİNLİKLE PATLATMA yapılmayacaktır. 

Maden üretimi bittikten sonra arazinin eski haline getirilmesi için; arazinin rehabilitasyonu gerçekleştirilecek ve bu kapsamda alan tekrar eski haline getirilerek ağaçlandırılacaktır. Bu kapsamda rehabilitasyon projeleri hazırlanmış ve hepsi onaylanmıştır. Burası bir maden sahası olmasına rağmen sonuç olarak bir işletme statüsündedir. Bu kapsamda örnek bir işletme olmak için her şeyi düzgün, hukuk kuralları ve kanunlar kapsamında yasal mevzuat çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. 

 

KİL OCAĞI İÇİN ALINAN İZİNLER;
 
Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden 29.03.2016 tarih ve 8486 sayı ile hazine arazisi olan 7.89 ha’lık alan için başvurulmuş ve Maden Kanunun 46.maddesine istinaden direk tahsisine istinaden yazısı alınmıştır.
 
Orman Genel Müdürlüğü- İst. Orman İşletme Müd. – İstanbul Orman İşletme Şefliği ‘nin 07.03.2016 tarih ve 368 nolu yazısı ile 7.89 ha’lık işletme izin alanının orman sınırları dışında kaldığına dair yazı alınmıştır. Söz konusu yazılar alındıktan sonra; ÇED süreci başlatılmıştır.
 
İSKİ Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının 256726 sayılı yazısı ile gerekli izinler alınmış ve sakınca görülmemiştir.
 
Eyüp Belediye Başkanlığı Plan ve Proje Müdürlüğü’ne müracaat edilmiş ve 28.04.2016 tarih ve 10872 sayılı yazısı ruhsat alanı içerisinde nazım ve uygulama imar planı bulunmamakla olduğu bildirilmiştir.
 
İstanbul Valili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 12.05.2016 tarih ve 20161103 nolu kararla "85246 nolu I-B Grubu Çimento Kili Ocağı ve 90 m3/sa Kapasiteli Hazır Beton Tesisi" projesi için ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmiştir.
 
16.05.2016 tarih ve 254 nolu ruhsat ile İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Daire Başkanlığı "Çimento Kili Ocağı" için Madencilik Faaliyetleri İçin İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alınmıştır.
 
Eyüp Belediye Başkanlığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’ne müracaat edilmiş ve 22.06.2016 tarih ve 16027 sayılı yazısı ile ruhsat alanı içerisinde madencilik faaliyeti dışında herhangi bir İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatına rastlanılmadığı bildirilmiştir.
 
İstanbul Valiliği Defterdarlık Avrupa Yakası Mili Emlak Dairesi Başkanlığı Haliç Emlak Müdürlüğü’nden 27.06.2016 tarih ve 85026 sayısı ile hazine arazilerine ilişkin yazı alınmıştır.
 
30.06.2016 tarihinde Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden İşletme İzni alınmıştır.
 
İşletme izni alındıktan sonra maden sahasına yol geçişi için İstanbul Büyükşehir Belediyesine Maden için ocak giriş ve çıkış için yol geçiş iznine başvurulmuş ve bu kapsamda Ulaşım Daire Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Başkanlığı’nın 09.08.2016 tarih ve 144555 sayılı yazısı ile yol geçiş izin belgesi alınmıştır.
 

Sahada yapılan düzenleme çalışmalarında toprak altına döşenmiş kaçak elektrik hattı tespit ettiklerini söyleyen Erkan Hasçelik, konuyla alakalı fotoğraf çekip gerekli makamlara ilettiklerini söyledi. İzin alanı içerisinde yer alan devletin arazisini işgal eden ve hiç bir hakkı olmadığı ispatlanmış Fahri Kınık tarafından yapılan kaçak yapılarda kaçak elektrik hattı yanı sıra bu alanda bulunan yerlerinde herhangi bir ruhsatı olmadığını Eyüp Belediyesi tarafından yapılan incelemelerde belgeleriyle tespit edildiğini söyledi.


SADECE KİL ÜRETİMİ YAPILACAK
Kamuoyunda öyle bir algı yaratıldı ki insanlar üstümüze gelmeye başladı. Sanki burada bir taş ocağı var, biz patlatma yapacağız ve çimento fabrikası kurup işleteceğiz. Aksine basitçe anlatmak gerekirse Göktürk ve Kemerburgaz mahalleleri etrafında peyzaj toprağı üretenler gibi bizde kili üretip satacağız.
 
Bugün ülkemizde ki; en büyük problem bu algı olayı. İnsanları karalamak, kurumları karalamak çok kolay. Birkaç insan toplanıyor olayı bilmeden karalama kampanyasına girişiyor ve en kötüsü de yargısız infaz yapmalarıdır. Eğer projemizi gerçekten öğrenmek bilgi almak isteyen var ise gelsinler bizim yada sizin vasıtanızla iletişime geçsinler.