Kemerburgaz'da çimentonun ham maddesi kil çıkarmak üzere açılması planlanan maden ocağı protesto edilmişti. Eleştirileri yanıtlayan M Koç Madencilik firmasının şantiye şefi Erkan Hasçelik, “Biz burada kalıcı değiliz, madenimizi aldıktan sonra eski haline getirip gideceğiz" diye konuştu.

Hazine arazisi olan maden sahasının toplamda 36,06 hektar olduğunu ancak izinlerin 7,89 hektarlık kısmı kapsadığını belirten Erkan Hasçelik, maden işletmesi için gerekli olan bütün izinlerin alındığını vurguladı. Söz konusu alanda çimento fabrikası ya da taş ocağı gibi kalıcı bir işletme açılmayacağının altını çizen Hasçelik, “İş makinası ile toprak kazılıp kamyona yüklenerek çevredeki fabrikalara sevk edilecek. Orada işlem görecek. Burada bir işlem yapılamayacak” dedi. Kemerburgaz sakinlerinin dinamit kullanılarak patlatma yapılacağı yönündeki iddialarını yanıtlayan Hasçelik, “Burası taş ocağı olmadığı için, dinamitle patlatma olmayacak" dedi.

“BURADA KALICI DEĞİLİZ, MADENİ ÇIKARTIP GİDECEĞİZ"

Madenin çıkartılmasının ardından bölgeyi eski haline getirerek rehabilite edeceklerini söyleyen Hasçelik, “Burada kesilen ağaçların belki on katı kadar ağaçlandırma çalışması yapılacak. Biz burada kalıcı değiliz, madenimizi aldıktan sonra eski haline getirip gideceğiz. Ama onlar 100-150 yıllık binalar yapıyor. Rant burada değil, rant oturdukları mahallelerdeki inşaatlarda dönüyor” diye konuştu.

KİL OCAĞI İÇİN ALINAN İZİNLER;
 
Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden 29.03.2016 tarih ve 8486 sayı ile hazine arazisi olan 7.89 ha’lık alan için başvurulmuş ve Maden Kanunun 46.maddesine istinaden direk tahsisine istinaden yazısı alınmıştır.
 
Orman Genel Müdürlüğü- İst. Orman İşletme Müd. – İstanbul Orman İşletme Şefliği ‘nin 07.03.2016 tarih ve 368 nolu yazısı ile 7.89 ha’lık işletme izin alanının orman sınırları dışında kaldığına dair yazı alınmıştır. Söz konusu yazılar alındıktan sonra; ÇED süreci başlatılmıştır.
 
İSKİ Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının 256726 sayılı yazısı ile gerekli izinler alınmış ve sakınca görülmemiştir.
 
Eyüp Belediye Başkanlığı Plan ve Proje Müdürlüğü’ne müracaat edilmiş ve 28.04.2016 tarih ve 10872 sayılı yazısı ruhsat alanı içerisinde nazım ve uygulama imar planı bulunmamakla olduğu bildirilmiştir.
 
İstanbul Valili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 12.05.2016 tarih ve 20161103 nolu kararla "85246 nolu I-B Grubu Çimento Kili Ocağı ve 90 m3/sa Kapasiteli Hazır Beton Tesisi" projesi için ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmiştir.
 
16.05.2016 tarih ve 254 nolu ruhsat ile İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Daire Başkanlığı "Çimento Kili Ocağı" için Madencilik Faaliyetleri İçin İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alınmıştır.
 
Eyüp Belediye Başkanlığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’ne müracaat edilmiş ve 22.06.2016 tarih ve 16027 sayılı yazısı ile ruhsat alanı içerisinde madencilik faaliyeti dışında herhangi bir İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatına rastlanılmadığı bildirilmiştir.
 
İstanbul Valiliği Defterdarlık Avrupa Yakası Mili Emlak Dairesi Başkanlığı Haliç Emlak Müdürlüğü’nden 27.06.2016 tarih ve 85026 sayısı ile hazine arazilerine ilişkin yazı alınmıştır.
 
30.06.2016 tarihinde Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden İşletme İzni alınmıştır.
 
İşletme izni alındıktan sonra maden sahasına yol geçişi için İstanbul Büyükşehir Belediyesine Maden için ocak giriş ve çıkış için yol geçiş iznine başvurulmuş ve bu kapsamda Ulaşım Daire Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Başkanlığı’nın 09.08.2016 tarih ve 144555 sayılı yazısı ile yol geçiş izin belgesi alınmıştır.


SADECE KİL ÜRETİMİ YAPILACAK
Kamuoyunda öyle bir algı yaratıldı ki insanlar üstümüze gelmeye başladı. Sanki burada bir taş ocağı var, biz patlatma yapacağız ve çimento fabrikası kurup işleteceğiz. Aksine basitçe anlatmak gerekirse Göktürk ve Kemerburgaz mahalleleri etrafında peyzaj toprağıüretenler gibi bizde kili üretip satacağız.
 
Bugün ülkemizde ki; en büyük problem bu algı olayı. İnsanları karalamak, kurumları karalamak çok kolay. Birkaç insan toplanıyor olayı bilmeden karalama kampanyasına girişiyor ve en kötüsü de yargısız infaz yapmalarıdır. Eğer projemizi gerçekten öğrenmek bilgi almak isteyen var ise gelsinler bizim yada sizin vasıtanızla iletişime geçsinler.


Kaynak : Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, (DHA)