KEMERBURGAZ ÇEVRE PLATFORMU'nun organiza ettiği Kemerburgaz'da yapılacak olan ÇİMENTO KİLİ OCAĞI VE HAZIR BETON TESİSİ maden ruhsatının iptal edilmesi için eylem gerçekleştirdi. Eyleme siyasi partilerden MHP Eyüp ilçe başkanı Aydın Yırtıcı ve yöneticiler, CHP Eyüp İlçe Başkanı Sinan Akçiçek ve yöneticeler, AK Parti Eyüp ilçe teşkilatı'da destek verdi. 


Milliyetçi Hareket Partisi Eyüp İlçe Başkanı Aydın Yırtıcı ve yöneticilerde tam kadro eyleme destek verdiler

BÜTÜN DERNEKLER BİR ARADA!
KEMERBURGAZ ÇEVRE PLATFORMU
Katılımcı Sivil Toplum Kuruluşları
Kemerburgaz Çevre,Sağlık,Kültür ve Eğitim Derneği
Kemerburgaz Süleyman Seba Beşiktaşlılar Derneği
Kemerburgaz Karedenizliler ve Karadeniz'i Sevenler Derneği
Kemerburgaz Kastomonu Cide Alayazı Derneği.
Kemerburgaz Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü
Kemerburgaz Spor kulübü
Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği
Kemerburgaz Cami ve Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği
Eyüp Ziraat Odası
Kemerburgaz Esnaf,Küçük Sanatkarlar Taşıt Sahipleri ve Şöförler Odası

Yukarıda adı geçen derneklerin hepsi Kemerburgaz'a maden ocağının yapılmaması için dilekçeleri gerekli makamlara verdiler.

Seçkin Baday 'BU DAHA BAŞLANGIÇ!!!'
Bugün Kemerburgaz'da gerçekleştirdiğimiz maden ocağına karşı yürüyüşümüz gayet güzel olmuştur. Çok kısa Zaman'da organize olmamızdan kaynaklı olarak Kemerburgaz halkımızın birçok bireyine ulaşamadık haberdar edemedik diye düşünüyorum yoksa 15 bin nüfuslu semtimiz meydana en az 5000 kişi ile toplanacağını tahmin ediyorum. Ama başta dediğim gibi bu daha başlangıç ilerleyen süreçte sonuç alana kadar mücadelemiz sürecek. Kemerburgazımıza sahip çıkan tüm halkımıza Sivil toplum kuruluşlarımıza siyasi partilerimize teşekkür ediyorum.


Basın Bildirisi;

Eski İstanbul Yolunun, Hasdal yolu ile birleşme kısmına denk gelen Mimarsinan Mahallesi 3329 Parseli de içine alan 36,06 hektarlık=360.600 m2 lik araziye ÇİMENTO KİLİ OCAĞI VE HAZIR BETON TESİSİ izni verildiğini öğrenmiş bulunmaktayız.

Bu araziye:
-T.C. ENERJİ ve TABİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ tarafından I-b Gurubu İŞLETME RUHSATI;
 -T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ YATIRIM VE KOORDİNASYON BAŞKANLIĞI MADENCİLİK FAALİYETLERİ İÇİN İŞYERİ AÇMA RUHSATI
-T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ tarafından düzenlenen ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME BELGESİNDE ‘’ ÇEVRESEL ETKİ VE DEĞERLENDİRME GEREKLİ DEĞİLDİR’’ kararı verildiğini öğrenmiş bulunmaktayız.



Bu arazi eski Hasdal Çöplüğü ve Askeri arazi arasında kalan, üst tarafı Hasdal otobanı, alt tarafı Cendere Deresi ve yoluna kadar olan bir arazidir.
Kemerburgaz ve Göktürk’ün hemen dibinde bulunan araziye yapılacak böyle bir tesis Kemerburgaz ve Göktürk’te yaşamakta olan şuan için 50 bin kişi (2 yıl içinde Kemerburgaz İmara açıldığı için ve Göktürk’te imara kapalı olan araziler İmara açıldığı için 80-90 bin) kişiyi etkileyecektir. Diğer taraftan Arıcılar, Cendere bölgelerinde inşaatı devam etmekte olan site projelere 1-2 yıl içinde yaklaşık 10 bin kişi yerleşecektir. Hasdalın girişinde yapılmakta olan 5. Levent projesine yaklaşık 10bin kişi bir yıl içinde yerleşecektir. Bunlar direk etkilenecek olan bölgeler bunların haricinde Güzeltepe, Akşemsettin, Yeşilpınar ve Alibeyköy Merkez Mahallerinde 100 binin üzerinde kişi dolaylı yoldan etkilenecektir.


Arazi bölgenin ve İstanbul Avrupa yakası su ihtiyacını karşılamakta olan Alibeyköy Barajının ve su toplama havzasının dibinde bulunmaktadır.
Arazinin üzerinde 30 yıllık genç Çam ormanı ve doğal bitki örtüsü bulunmakta ve İstanbul’un Akciğerleri olan Belgrat Ormanlarının bitişiğidir. Arazi üzerinde buluna binlerce ağaç kesilecek ve doğal yaşam son bulacaktır.



Bölgemiz de birçok su tesisinin bulunmaktadır.  Hamidiye Sularının su toplama havzasındadır. Yeraltı suları etkileneceğinden bu tesisler olumsuz etkilenecektir.

Türkiye’nin ve Dünyanın en büyük Havalimanının yapıldığı bölgede gelen turistler otellerine gidebilmek için mecburen Hasdal Otobanını kullanacaktır. Böyle bir tesisi buraya yapmakTÜRKİYENİN VİZYON PROJESİ OLAN 3. HAVALİMANI PROJESİ ni baltalamak olacaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yapımına başladığı KENT ORMAN PROJESİ bu maden ocağının hemen yakınındadır. Bu maden ocağı açıldığında İstanbullunun vergileri ile yapılmaya çalışılan KENT ORMAN PROJESİ de baltalanacaktır.

Yaz döneminde İstanbul Avrupa yakasında oturan on binlerce vatandaşımız hafta sonunu piknik yapmak için bu bölgede geçirmektedir. İnsanların yeşile hasret kaldığı, her yerin betonlaştığı İstanbul da nadir kalan yeşil alanlarından olan bölgenin yeşil doğası ve ağaçlarını korunmak zorundadır.
Arazi üzerinde 50 yılı aşkın süredir Fahri Kınık isimli vatandaşımız tarafından Hayvancılık faaliyeti yürütülmektedir. Türkiye’mizin yurt dışından Et ithal ettiği günümüzde küçük hayvancılarımızı korumak ve teşvik etmek hepimizin vatandaşlık görevidir.

Arazi üzerinden Türkiye’nin Uluslararası Elektrik hatları geçmektedir. Bu direklerden birinin bile devrilmesi Türkiye’nin birçok bölgesinin günlerce Elektriksiz kalmasına sebep olacaktır.



Arazinin yan tarafında bulunan Eski Hasdal çöplüğünde yaşanabilecek bir metan gazı patlaması veya çöp kayması Cendere Deresi ve Yolunun kapanmasına sebep olacaktır. Bu da Kemerburgaz da tarım arazilerinin sular altında kalmasına ve yolların ulaşıma kapanmasına sebep olacaktır.
Bu ruhsatlar verilirken İlçe Belediyesi olan Eyüp Belediyesi'nin görüşü alınmamıştır. Belediyeden görüş alınmadan böyle bir ruhsat verilmesi yanlıştır.
3. Havalimanı3. Köprü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) ve çevre yollarının bölgemizden geçmesi ile birçok yerli ve yabancı yatırımcı Hastane, Okul, Otel ve Site gibi yatırımlar yapmak için bölgemize gelip projeler yapmaktadır. Bu maden ocağı yerli ve yabancı yatırımcıların bölgemizden kaçmasına sebep olacaktır.



Bu gerekçelerimiz dikkate alındığında maden ocağının ülkemize ve bölgemize katkısı, kaybettiklerimizin yanında çok küçük kalacağı ortadadır. Bir kazanıp 100 kaybedeceğimiz ortadadır.

Bu saydığımız gerekçelerden dolayı ‘’ÇEVRESEL DEĞERLENDİRME GEREKLİ DEĞİLDİR’’ RAPORUNUN İPTAL EDİLEREK, ÇEVRESEL DEĞERLENDİRME RAPORU İSTENMESİNİ

Bu maden ocağı için verilen İZİN VE RUHSATLARIN İPTAL EDİLMESİ VE ÇALIŞMALARININ SONLANDIRILMASI istiyoruz.
Gereğinin yapılarak Maden Ruhsatının ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Raporlarının İptal edilmesini arz ederiz.