Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini artırmasının ardından karışık seyir izlerken, yurt içinde ise gözler bugün gerçekleştirilecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi.

ABD'de dün, Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) haziran toplantısı, beklendiği gibi faiz artışıyla sona erdi.

Politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1,00-1,25 aralığına yükselten Fed, ayrıca bu yıl bir faiz artışı daha yapmayı ve bilançosunu küçültmeye başlamayı planladığını bildirdi.

Toplantı sonrası basın mensuplarıyla bir araya gelen Fed Başkanı Janet Yellen, son zamanda açıklanan düşük enflasyon rakamlarının, büyük ölçüde kablosuz telefon hizmetleri ve reçeteli ilaçlar gibi bazı ürünlerin fiyatlarındaki bir kerelik gerilemeden kaynaklandığını belirtti.

Yellen, bilançonun küçültülmesi amacıyla yeniden yatırımlara, bu yıl içinde aylık 10 milyar dolardan başlayan iskonto tavanları uygulanmaya başlanacağını bildirdi.

Dün New York borsası, Fed'in faiz kararının ardından günü karışık seyirle kapattı. Dow Jones endeksi yüzde 0,22 artışla 21.374,56 puana ulaştı ve günü rekor seviyede tamamladı. Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 0,10 ve Nasdaq Teknoloji endeksi de yüzde 0,41 değer kaybetti.

ABD'de dün faiz kararının dışında önemli veriler açıklandı. ABD'de perakende satışlar, mayısta yüzde 0,3 gerileyerek son 16 ayın en kötü performansını gösterdi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta sabit kalması beklentisine karşın yüzde 0,1 azalırken, yıllık TÜFE mayıs itibarıyla yüzde 2,2'den yüzde 1,9'a inerek yüzde 2 olarak belirlenen beklentinin altında gerçekleşti.

Dolar endeksi, dünkü verilerin ardından 97,05 seviyesinden 96,65'e gerilese de Fed Başkanı Yellen'ın konuşması sonrası tekrar 97 sınırına yaklaştı.

Analistler, bugün ABD'de New York Fed sanayi endeksi, Philadelphia Fed imalat endeksi, mayıs ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verilerinin takip edileceğini bildirdi.

Avrupa tarafında bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı gündemin en önemli maddesi olarak öne çıkarken, dün Avrupa borsaları, Almanya hariç günü düşüşle tamamladı.

Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,32 artış gösterirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,35 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,35 düşüşle günü kapattı.

Dün Avrupa'da sanayi üretimi, mart ayında bir önceki aya kıyasla Avro Bölgesi'nde yüzde 0,5, Avrupa Birliği'nde ise (AB) yüzde 0,2 arttı. Avro Bölgesi ve AB'de istihdam, bu yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,4 artış gösterdi. Almanya'da nisan ayında yüzde 2 olan yıllık enflasyon, mayısta yüzde 1,5 olarak ölçüldü.

Dün avro/dolar paritesi, Fed kararının ardından 1,1289'u görürken, şu dakikalarda 1,1215 seviyesinde seyrediyor.

Asya tarafında yarınki Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararı öncesinde Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 azalışla 19.831,82 puandan kapanırken, Çin'de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,10 artışla 3,133,90 puan seviyelerinde bulunuyor.

YURT İÇİNDE GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDA

Yurt içinde dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,34 değer kazanarak 99.636,27 puan ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Güne pozitif başlangıç yapan BIST 100 endeksi, ABD'de açıklanan verilerin beklentilerin altında kalması sonrasında 99.920,84 puana kadar çıksa da bu seviyelerde tutunamadı ve 99.500 üzerinde dengelendi.

Analistler, bugün yurt içinde mart dönemi iş gücü istatistikleri, mayıs ayı bütçe dengesi ve Merkez Bankası faiz kararının takip edileceğini bildirdi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 100.000 seviyesinin psikolojik direnç olarak öne çıktığını belirten analistler, 98.500 seviyesinin ise kısa vadede önemli destek konumuna geldiğini kaydetti.

Dün ABD'de açıklanan verilerin beklentilerin altında kalmasının ardından son 6 ayın en düşük seviyesi olan 3,4751'i gören dolar/TL, bu sabah Asya piyasalarında 3,50 sınırından alıcı buluyor.

AA Finans'ın, PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketine katılan 21 ekonomist, faizlerde değişiklik beklemiyor.