İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın,  TBM'lerin (Tünel Kazma Makineleri- Köstebek) kaynak programını gerçekleştirerek  çift yönlü kazma işlemlerinin startını verdiği Ataköy-Basın Ekspres-İkitelli  Metro Hattı'nda, tamamlandığında, günde 500 bin yolcu seyahat edecek.

    Kasım 2019 yerel seçimlerinden önce bitirilmesi planlanan ve bu  nedenle çift yönlü 4 TBM'in kazı işlemini gerçekleştirdiği hat, pek çok noktayı  birbirine bağlayacak.

    Belediyeden alınan bilgilere göre, Ataköy-Basın Ekspres-İkitelli  Metrosu, Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerinde  ikamet eden yaklaşık 2 milyon 500 bin kişi ile bu ilçelere giden kişilere hizmet  verecek.

    Hat, Marmaray hattıyla bağlantılı Ataköy İstasyonu'ndan başlayacak ve  İkitelli Sanayi İstasyonu'nda sona erecek. 13,4 kilometre ve 12 istasyondan  oluşacak hattın seyahat süresi ise 19,5 dakika olacak.

    Günlük 500 bin yolcu kapasiteli hat ile Ataköy'den, Marmaray,  Yenibosna'dan Atatürk Havalimanı-Yenikapı metrosu ve metrobüs bağlantısı  sağlanacak.

    Çobançeşme'den Yenikapı-Sefaköy metrosu ile bağlantı kurulurken, Mimar  Sinan İstasyonu'nda ise yapımı devam eden Kirazlı Halkalı Metrosu ile de bağlantı  gerçekleştirilecek.

    Metro hattı, Mehmet Akif İstasyonu'ndan, ihalesi yapılan  Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metrosuyla ve oradan da İkitelli Sanayi  İstasyonu'ndan Kirazlı Başakşehir Olimpiyat Metrosu ile entegre olacak.

    Basın Ekspres yolundaki trafiğin de metro sistemine alınmasıyla E-5 ve  TEM'deki yoğunluğu azaltması hedeflenen metro hattında, Ataköy, Yenibosna,  Çobançeşme-Kuyumcukent, İhlas Yuva, Doğu Sanayi, Mimar Sinan Caddesi, Hoca Ahmet  Yesevi, Halkalı Caddesi, Mehmet Akif, Bahariye, MASKO ve İkitelli Sanayii gibi  istasyonlar yer alacak.

    Yolcuların metroyla seyahat sürelerinin ise "Ataköy-İkitelli Sanayi  19.5, Atatöy-Başakşehir 27, Ataköy-Kirazlı 30, Havaalanı-Başakşehir 27,  Mahmutbey-Yenibosna 23 dakika." şeklinde olması planlanıyor.

TOPBAŞ KAYNAK YAPTI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da  metro kazısında kullanılan dev matkap işlevi gören TBM makinesinin kurulma aşamasında montaj çalışmasına katılıp, kaynak yaptı.

Topbaş, Çobançeşme - Kuyumcukent İstasyonu'nda TBM montaj programında,  Ataköy-Basın Ekspres-İkitelli Metro Hattı'nın İstanbullular için çok önemli  olduğunu söyledi.

Metro hattında yürütülen çalışmaların detaylarına geçmeden önce  gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Topbaş, öncelikle son dönemlerde maddi  zararlara yol açan aşırı yağışlar konusunda vatandaşları uyardı.

- Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi

"Hizmet, Hak için ve halk için" anlayışı ile çok mesafe katettiklerini  dile getiren Topbaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ise "Vatandaşlar  CHP'li belediyelerde tatillerini geçirsinler" şeklinde çağrı yaptığını kaydederek  eleştirilerde bulundu.

Topbaş, "Zaman zaman duyuyorum, ana muhalefette siyaset yapanlar ve  'yiğidi öldür hakkını vermeyi' bilmeyenler, sağda solda farklı konuşuyorlar.  Eğer, onların konuşmaları doğru olsaydı, biz zaten burada olmazdık. Vatandaş  onlara inansaydı, biz olmazdık. bugün Sayın Kılıçdaroğlu diyor ki, 'Tatil yapmak  istiyorsanız CHP'li belediyelere gelin'. İstanbul'un ne halden nereye geldiğini  bilenler, bugünkü İstanbul ile iftihar etmekte ve söylemekteler. Biz geriye  bakmıyoruz. Çünkü, koşan adam geriye bakarsa düşer. Daha çok hizmet etmek  zorundayız. Sorunları çözmek bizim asli görevimiz. Yetkilendirmeyi vatandaşımız  yaptı ve biz hizmet yapıyoruz. Bundan dolayı da vatandaşın bize olan güveni  giderek artmakta. Burada halk da Halik de biliyor. İstanbul'un geldiği noktaya ve  yaşadığı gelişmeye hep birlikte tanıklık etmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.

- "İstanbul'un altı, raylı ağlarla örülecek hale geliyor"

Başkan olarak görevde bulundukları süre içerisinde ortaya koydukları  icraatlara ilişkin örnekler vererek Topbaş, metro konusunda yapılanların  son  derece çarpıcı  olduğunu belitti.

Kaynak programı yapılan Ataköy - Basın Ekspres - İkitelli Metro hattı  farklı  5-6 hattı birleştirerek kentin kuzeyine doğru ilerleyeceğini aktaran  Topbaş, dev TBM'lerle (Tünel Kazma Makineleri - Köstebek) oldukça başarılı işler  çıkartıldığını kaydetti.

Metrolarda gidiş-dönüş olmak üzere iki tüp kullanıldığını aktaran  Topbaş, "Bu istasyonda dört TBM var. İkisi kuzeye doğru devam ederken ikisi de  Ataköy'e doğru çalışma yapıyor." dedi.

Göreve, geldikleri 2004 yılında İstanbul'da sadece 45 kilometrelik  metro hattı olduğunu hatırlatan Topbaş, "Şu anda 149 kilometre aktif olarak metro  var. 257 kilometrenin inşaatı da devam ediyor. 50 kilometrelik bir bölüm ihale  aşamasında. 2019 yılı için İstanbul'da hedeflediğimiz raylı sistem 441 kilometre.  Ama bazı mücbir sebeplerle bir kısmının bitimi 2019'u geçecek. İstanbul için  ulaşım nazır planlarında 767 kilometrelik bir raylı sistem ön görmüştük. Ama daha  sonraki çalışmalar, bizim 1000 kilometreyi geçmemizi gerektirdi. İstanbul için  nihai hedef bin 23 kilometrelik raylı sistemdir."

"İstanbul'un altı, bir dolaşım sistemi gibi raylı ağlarla örülecek  hale geliyor" diye İBB Başkanı Kadir Topbaş sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizim, dünyada birçok şehirlerde gördüğümüzün daha ilerisine, en önde  ve en çok raylı sisteme sahip bir kent olmasını istiyoruz. Nihai hedefimiz bu.  Buradan Silivri, Gebze ve 3. Havaalanına kadar İstanbul'un her noktasına metro  ile ulaşım imkanı veren bir sistem geliştiriyoruz. Bütçemizin yüzde 55'in  ulaştırmaya harcıyoruz. Öncelikli problem bu. Bütün kentlerde ulaşım ön plana  çıkartılmış durumda. Bütün belediye başkanları ulaşımı çözmek noktasında  çalışmakta. Biz de İstanbul'u bir taraftan akıllı şehir yaparken diğer taraftan  da metrolarla yoğun şekilde kent ulaşımını çözmeye çalışıyoruz. Bu noktaya  gelindiğinde İstanbul çok daha rahat seyahat edilir duruma gelecek."