Yılın ilk üç ayındaki eksi göstergeleri Nisan ayında pozitife çeviren turizm sektörü, 2017 umudunu arttı. Nisan ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.10 arttı, turizmci henüz açıklanmayan mayıs verilerinin de yüzde 20 civarında bir artışa denk geleceğini öngörüyor. Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’da ise kent verilerinden derlediğimiz bilgilere göre bir önceki yılın 5 aylık dönemine ile kıyaslandığında yüzde 30’luk artış var. Rusya ile krizin aşılması, sahil kentlerinin yüzünü güldürürken, İsrailli turist rezervasyonları da artıyor.

Avrupalı turist sayısındaki düşüşün Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında pozitife dönmesi bekleniyor. Özellikle İspanya ve Yunanistan’da yüksek talep nedeniyle yer kalmaması ve fiyatların artması ‘son dakika’ satışlarda Avrupalı turistin Türkiye’yi tercih edeceğine işaret ediyor. Avrupa’nın başkentlerinde yaşanan terör saldırıları, güvenlik sıkıntısının sadece Türkiye’ye özgü olmadığını da ortaya seriyor.

Turizmci, olağan dışı gelişmeler olmazsa Türkiye turizminin 2018’de fabrika ayarlarına döneceğine, 2019’un da çıkış yılı olacağına inanıyor. Turizmi ‘ekonominin gülen yüzü’ olarak tarif eden sektör, hiç bir zaman umutlarını kaybetmeden stratejik kampanyalarla Türkiye destinasyonlarının satılmasını istiyor.

Son iki yıldır büyük sıkıntı yaşanan sektörde, artışlar yüzleri güldürüyor. Ancak sektör 2014’de zirveye çıkan rakamların bu yıl yakalanmasının zor olduğunu da kaydediyor.

İç turizmde ise yaklaşan Ramazan Bayramı, kısa tatil süresine rağmen sektörü mutlu etti.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, “Yılın 5 ayındaki turist sayısı artışı önemli. Trendin pozitife döndüğünü gösteriyor. Rus, Ukrayna ve İsrailli turist sayısında sıçrama var. Ancak Avrupa pazarındaki kriz devam ediyor. Avrupa pazarında ‘son dakika’ satışlarını bekliyoruz. Turist sayısındaki olumlu havaya rağmen turizm geliri açısından da zor bir dönemdeyiz. Bu artış trend böyle giderse turizm gelirinde de hareket yakalanabilir” diyor.