Parite, iki farklı para biriminin birbirleri arasındaki değer farkı demektir. Detaya girecek olursak Parite nedir sorusunun cevabı, örnek verecek olursak Türk lirası ve Amerikan dolarının birbirleri arasındaki değer farkı demektir. Sektörde ise Türk lirasının Amerikan doları karşısındaki paritesi olarak ifade edilmektedir. Parite nedir sorusunun cevabı aynı zamanda en yüksek değeri ifade etmektedir. İki tane karşılaştırılan para biriminin hangisinin değeri daha yüksek ise o para birimi parite olarak ifade edilmektedir. Yüksek olan para birimi parite demektir.

Parite Nasıl Hesaplanır?

Parite hesaplamak çok basit bir işlemden oluşmaktadır. Parite nedir diyecek olursanız, örneğin Doların Euro karşısındaki paritesini hesaplayacak olursak şu işlemi yapmalıyız. Türk lirasının dolar karşısındaki değeri olan 3,8 miktarını, Türk lirasının Euro karşısındaki değeri olan 4,2 miktarına bölmemiz gerekmektedir. Bu işlem sonucunda ortaya çıkan 0,90 sayısı da Dolar para biriminin Euro karşısındaki paritesidir. Bunun tam tersi işlemi de 1,10’dur.

Parite Nasıl Belirlenir?

Eminiz ki herkesin merak ettiği bir konu parite nedir nasıl belirlenir olacaktır. Para birimini belirleyen en önemli etken o paranın verdiği faizdir. Bir ülkenin para birimi ne kadar çok faiz verirse o ülkenin para birimi de o oranla artmaktadır. Faizin yükselmesi o ülkeye dışarıdan para girme oranının fazla olduğunu göstermektedir. Yatırım yapan insanlar ya da kurumlar o ülkenin para birimini satın alarak satın aldıkları para biriminin değerlenmesini sağlamaktadır.