Başbakan Yıldırım köprü geçişinin sonunda şu açıklamalarda bulundu: Köprümüz açıldığı günden beri ortalama 60 bini aştı geçen araç sayısı. Ücretsiz olması da önemli bir katkı sağladı. Türkiye'ye yakışan dev güzel bir eser oldu. 1 yıldır gündemde. Yapmak bize nasip oldu. Bize destek veren Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

Esasen sadece İstanbul'u Yalova'yı ilgilendirmiyor. 
İzmir'e kadar devam eden Türkiye nüfusunun 3'te birinden fazla olan 5 vilayetimizi ilgilendiriyor. Marmara'dan Ege'ye büyük bir havzanın geleceğini ilgilendiriyor. Osmangazi demek az vakit, az yakıt demek.

60 kilometre hızla 4 dakikada geçtik, 80'e çıksak 3 dakikada koca körfezi geçmiş oluyoruz.
Her yönüyle güzel ve medeni bir hizmet. Ülkemize hayırlı olsun. Şimdi Çanakkale 1915 Köprüsü'nü yapacağız. Önümüzdeki yıl 18 Mart Çanakkale Şehitleri'ni anma yıldönümünde ilk kazmayı atmayı hedefliyoruz.

Her yönüyle güzel ve medeni bir hizmet. Ülkemize hayırlı olsun. Şimdi Çanakkale 1915 Köprüsü'nü yapacağız. Önümüzdeki yıl 18 Mart Çanakkale Şehitleri'ni anma yıldönümünde ilk kazmayı atmayı hedefliyoruz.
Feribotların sakin olması doğal köprü varken ve bedavayken gezmek için gidilir.
Bayramdan sonra burası da ücretli olacak feribota da gidilecek. Herkes nasibini yer. Türkiye'de denizler çok denizlerde bereket de çok.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle geçtiğimiz Perşembe günü açılan Osmangazi Köprüsü açılışın ardından ışıklandırıldı.

Ramazan bayramı boyunca ücretsiz olan köprü, vatandaşlardan yoğun ilgi görürken, gece manzarasıyla da öne çıkıyor.

Körfez'in yeni “inci gerdanlığı" kendisini izlemeye gelenlere görsel bir şölen sunuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün törenle hizmete açılan Osmangazi Köprüsü, Katma Değer Vergisi’ndeki (KDV) 10 puanlık indirime rağmen kilometre başına dünyanın en pahalı geçiş ücretiyle taştırma yarattı.

GİDİŞ DE ÜCRETLİ DÖNÜŞ DE
35 dolar+KDV olan köprü geçiş ücreti, KDV indirimi ile birlikte 89 TL’ye düştü. Katma değer vergisi yüzde 18’den 8’e çekildi ancak köprü ücretine ilişkin tartışmalar bitmedi.
Köprü geçiş ücretinin yanı sıra otoyolda da kilometre başına 5 sent ücret alınacak. 89 TL’lik köprü ücreti, hem gidişte hem de dönüşte tahsil edilecek.

Osmangazi Köprüsü’nün geçiş ücreti, dünyadaki benzerlerinden, hatta dünyadaki en uzun köprüden daha yüksek.


Yetkililer, Osmangazi Köprüsü’ndeki yatırımın yeni olması nedeniyle ücretlerin yüksek olduğuna, benzer diğer köprülerin eski tarihlerde faaliyete geçtiğine dikkat çekti.


Yetkililer, köprünün, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapıldığını ve bu yatırımın bedelinin de kullanıcılar tarafından ödenmesi gerektiğini ifade etti. 2.7 km uzunluğundaki Osmangazi Köprüsü’nden 89 TL’ye geçilecek. Kilometre başı geçiş ücreti 33 TL olacak.


2.4 km uzunluğundaki Fransa’nın Millau Viadunt Köprüsü’nün geçiş ücreti 23 TL. Bu köprünün kilometre başına geçiş ücreti 10 TL. Bu köprü, 2004 yılından beri faaliyette bulunuyor.

Danimarka’daki Öresund Köprüsü 8 km uzunluğunda ve 145 TL geçiş ücretine sahip. 2000 yılında açılan köprünün kilometre başı geçiş ücreti ise 18 TL.

Japonya’nın Akaish Köprüsü 3.9 km uzunluğunda kilometre başı ücret 17 TL.

İngiltere’nin Severn Köprüsü 1.6 km uzunluğunda. Köprünün geçiş ücreti 25 TL. Kilometre başı ücret 16 TL.

EN UZUN KÖPRÜ EN DÜŞÜK ÜCRETİ ALIYOR

ABD’nin Verrazona Narrows’u ise 4.1 kilometre. 1964’ten beri hizmet veren köprüden geçmek için 46 TL ücret alınıyor. Bu da kilometre başına 11 TL anlamına geliyor.Benzer köprüler içinde en uzunu ise Kanada’da yer alıyor. Canfederation Köprüsü, 12.9 kilometre uzunluğunda ve 1997’de açıldı. Köprünün geçiş ücreti 103 TL. Kilometre başına ücret ise sadece 8 TL.

384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğundaki Gebze - Orhangazi - İzmir otoyol projesinin en önemli güzergahı olan Osmangazi Köprüsü'nden ilk araç geçişi saatler 00.00'ı gösterdiğinde gerçekleştirildi.