Yaklaşık 16.5 milyon taşıt sahibinin beklediği trafik sigortasında 'teklifli indirim' dönemi başladı. Artık sürücüler şirketlerin primlerini tek bir sistemde görüp, en uygun poliçeyi yaptırabilecekler.
Haziran ayından sonra astronomik artan sigorta primleri nedeniyle hükümetin harekete geçtiği trafik sigortasında fiyatları aşağı çekecek uygulama dün itibariyle başladı. Yeni uygulamayla araç sahipleri Sigorta Bilgi Merkezi’nin internet sitesine girip(www.sbm.org.tr) Trafik Sigortası Teklif Alma sayfasına girerek trafik sigortası satan 31 şirketin araçları için verdiği trafik sigortası fiyatları görülebilecek. Sürücüler böylece kendilerine uygun en ucuz teklifi seçebilecek.




MAĞDURİYET GİDERİLDİ
Sigorta şirketlerinin yasal boşluktan dolayı son 10 yılda 7 milyar zarar ettiğini, bu mağduriyetin hükümet tarafından yapılan düzenlemelerle giderildiğini aktaran sektör temsilcileri, bunun sigorta primlerini düşmesinde önemli rol oynayacağını ifade ediyorlar. Yetkililer, “Primlerin düşmesinin temel koşulu hasarın azalması. Çünkü sigorta şirketleri topladıkları primlerle hasar ödüyorlar. Fiyatlardaki artışın sebebi sektörün zarar etmesiydi” diyor.
FİYATLAR DÜŞECEK
Bu uygulamanın tek başına trafik sigortası primlerini düşürücü bir etkisi olmadığını dile getiren sektör temsilcileri, sistemin sadece şirketlerin fiyatlarını görme imkanı verdiğini belirtiyor. Vatandaşın sistemde tüm sigorta şirketlerini ve rekabetten dolayı fiyat farklılıklarını açık bir şekilde görebileceği için ucuz poliçeyi seçebileceklerini dile getiren uzmanlar, uygulamanın serbest piyasa ekonomisini bozmadan şirketler arası rekabeti kızıştıracağını ve bu durumun fiyatları aşağı çekeceği konusunda hem fikir.
ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK
Tüm araç ve basamak gruplarının ortalamasına göre mayıs ayında 683 TL ile zirve yapan fiyatlar ağustos ayında yüzde 10 gibi bir düşüşle 613 TL’ye geriledi. Yetkililer, bu düşüşün kademeli olarak devam edeceğini, oranın yüzde 20’leri bulmasını bekliyor. Yetkililer, “Ancak bu düşüş biraz zaman alıyor. Kamuoyu bu konuda sabırsız. Nasıl ki fiyatlar birden çıkmadı, düşmesi de birden olmayacak. Sigorta şirketleri kanuni düzenlemelerin mahkemelerce uygulanmaya başladığını görmeye başladığında daha rahat risk alacaklardır ve buda primleri aşağı çekecektir. Primlerin 2017 yılsonuna kadar biraz daha aşağı düşeceğini öngörüyoruz. Ama eski fiyatlara(300’lü) dönülmesi mümkün değil”
KAYBEDEN İYİ SÜRÜCÜ OLUR
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in ‘Primlerde düşme olmazsa müdahale ederiz’ açıklamasına dikkat çeken uzmanlar, “Bundan kasıt Hazine Müsteşarlığı her sürücü veya her basamak için tek bir fiyat belirleyecek ve herkes aynı fiyattan faydalanacak. Biz sektör olarak serbest piyasaya müdahale edilmesine karşıyız. Böyle bir uygulamayla kötü sürücü ile iyi sürücü arasındaki fark ortadan kalkacak” diyor. Sigorta şirketlerinin kişinin sürüş tekniğine ve geçmiş frekansına göre fiyatlama yaptığını belirten uzmanlar bu durumu, şöyle açıklıyor:
“Ortada bir hasar var. Sigorta şirketi bu hasarı alamazsa, kötü sürücünün maliyetini iyi sürücüye transfer etmeye başlayacaktır. Şöyle ki, son üç yılda hiç kaza yapmamış 7. basamakta olan biri ile son bir yılda üç kez kaza yapmış 1. basamaktaki bir kişinin zorunlu trafik sigortası bedeli aynı olmaz. Ayrıca kazalarda ortaya çıkan hasarlar da fiyatlarda belirleyici oluyor. Bir diğer neden ise aracın bulunduğu bölgenin riskiyle alakalı. Şayet araç şiddet ve terörün olmadığı bir il veya ilçedeyse primi daha düşük. Tam tersi durumda prim yükseliyor”
MEHMET ŞİMŞEK NE DEMİŞTİ?
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yapılan kanuni düzenlemelere rağmen zorunlu trafik sigortası primlerinin arzu edilen seviyelere inmediğini belirterek, vatandaşların daha düşük primlerden yararlanması amacıyla yeni bir model geliştirdiklerini açıklamıştı. Mehmet Şimşek, beklenen indirim gerçekleşmediği taktirde müdahale yoluyla fiyatları aşağı çekeceklerini de net bir dille getirmişti.