Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) öncülüğünde oda ve borsaların  katkılarıyla hayata geçirilen "Nefes Kredisi" projesi kapsamında 4 günde 4 bin  KOBİ'ye ulaştıklarını belirterek, "Toplam 80 bin KOBİ'den talep bekliyoruz."  dedi.

Gergerli, Ekonomi Muhabirleri Derneğinde (EMD) basın mensuplarıyla bir  araya geldi, soruları yanıtladı.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Ekonomi Koordinasyon  Kurulu (EKK) kararları kapsamında oluşturulacak 250 milyar liralık kredi hacmine  ilişkin bir soru üzerine Gergerli, kefalet dahilindeki kredinin geri dönüşüne  ilişkin bütün olumsuzlukları öngörerek yapıyı kurguladıklarını söyledi.

Söz konusu yapı çerçevesinde ilgili bankaya 100 liralık kredi için en  fazla 85 liralık kefalet verdiklerini dile getiren Gergerli, "Diyelim ki X  bankasının verdiği kredi 100, 100, 100 birikti ve 1 milyar lira oldu. 1 milyar  liralık kefalet verdim, yani yüzde 85'lik kısmının toplamı 1 milyar lira. Bunun  tamamının battığını varsayalım. Ben 1 milyar ödemeyeceğim, sadece yüzde 7'sini  yani 70 milyon lirayı ödeyeceğim. Bankalarla yaptığımız protokol böyle. Yani  sınırsız bir taahhüt değil." değerlendirmesinde bulundu.

Risk değerlendirme yönetimini bankalara bıraktıklarını anlatan  Gergerli, kredi verip vermeme konusunda bankalara müdahalelerinin olmadığının  altını çizdi.

'NEFES KREDİSİ'NDE 4 GÜNDE 4 BİN KOBİ'YE ULAŞTIK'

Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Ankara Sanayi Odasının (ATO)  kullandırdığı kredilerin "Nefes Kredisi" kapsamında olduğunu dile getiren  Gergerli, "Örneğin ATO'nun Ziraat Bankası ve DenizBank'a 50'şerden 100 milyon  lira mevduat yatırdığını varsayalım. Bu 100 milyon lira karşılığında bu bankalar,  ATO üyelerine toplam 1 milyar liraya kadar kredi kullandıracak. Limit olarak bazı  odalar 50, bazıları 100, bazıları 150 bin lira. Bir üyenin kullanabileceği  maksimum kredi zaten 150 bin lira." dedi.

Nefes Kredisi projesi kapsamında 4 günde 4 bin KOBİ'ye ulaştıklarını  ifade eden Gergerli, "Nefes Kredisi'nde toplam 80 bin KOBİ'den talep bekliyoruz.  Talebin de 2 ay içinde sonuçlanmasını öngörüyoruz." diye konuştu.

'KREDİLERİ TAKİPTE OLANLARIN BAŞVURULARINA 'HAYIR' DİYORUZ'

Takibe düşen kredi borçlularının başvurularına ilişkin soruyu  yanıtlarken Gergerli, "Kredileri takibe düşenlerin başvurularına 'hayır'  diyoruz." ifadesini kullandı.

Gergerli, sicil affına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, bu  uygulamanın geçmişte de yapıldığına dikkati çekti. Affın, kredi verme iştahını  iyileştiren bir faktör olduğunu belirten Gergerli, "Öyle bir düzenleme olması,  krediye erişimde kolaylık sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

'KOBİ KREDİLERİNİN PAYI ARTMALI'

Bankacılık sektöründe 1,6 trilyon liralık kredi stoku bulunduğunu,  KOBİ kredilerinin ise 400 milyar lira seviyelerine geldiğini dile getiren  Gergerli, bu açıdan bakıldığında toplam krediler içinde KOBİ kredilerinin payının  az olduğunu ifade etti. Gergerli, "Bu kadar önemli bir kesimin krediden aldığı  pay düşük. Ben, bankacılık sektörünün toplam kredilerinden ziyade kendi içsel  dağılımının yeniden dizayn edilmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Yani KOBİ  kredilerinin payı yüzde 24 değil de 35-40 olsa o zaman daha güzel olur. Biz,  orada motivasyonu sağlayıcı olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Gergerli, "Piyasada sorun sadece para mı?" şeklindeki soruya "Biz  sadece paraya bakıyoruz." yanıtını verdi. Firmaların yatırım yapmaktan  korkmadıklarını ve daha çok üretmek istediklerinin altını çizen Gergerli, EKK  kararları kapsamındaki uygulamadan Türkiye'de yerleşik firmaların yararlanacağını  ifade etti.

SURİYELİLERİN YOĞUN OLDUĞU 9 İLDEKİ KOBİ'LERE KREDİ İMKANI

Piyasada çarkın dönmediğine ilişkin yorumların hatırlatılması üzerine  Gergerli, "Ben buna katılmıyorum. İyi dönemin kötü sektörleri, kötü dönemin iyi  sektörleri olur. İyi sektörün kötü firması, kötü sektörün iyi firması olur. Onun  özelinde bakmak lazım. Genelleme yaparsak bizi bir yere götürmez." diye konuştu.

KGF olarak dış kaynak kullanıp kullanmadıklarına dair soruyu da  yanıtlayan Gergerli, Avrupa Yatırım Fonu (EIF) ile yeni bir proje üzerinde  çalıştıklarını söyledi. Fonun kendilerine hibe vereceğini dile getiren Gergerli,  "Hibeyi Suriyeli göçmenlerin bulunduğu güneyde bulunan 9 ildeki KOBİ'lere  kullandırmayı düşünüyoruz. Yaklaşık 100 milyon liralık bir kredi hacmi  oluşturacağız, onun karşılığında EIF bize 3 milyon avro kaynak aktaracak.  Limitler de firma başına 75 bin lira seviyesinde olacak.  Müzakerelerimiz devam  ediyor." dedi.

İslam Kalkınma Bankasından da hibe alacaklarını anlatan Gergerli,   Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile de görüştüklerini sözlerine ekledi.