ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’nın, Çarşamba günü Ankara’ya yapacağı ziyaret öncesinde ABD’den uzman ekip, bugün Ankara'ya geliyor.
15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Adalet Bakanı BEKİR BOZDAĞ'ın talimatıyla Adalet Bakanlığı Uluşlararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Gülen'in iadesi amacıyla tutuklanmasına ilişkin talebi ABD Adalet Bakanlığı'na elektronik ortamda göndermişti. Gülen’in iade talebiyle ilgili bugüne kadar ABD’ye resmi mahiyette 4 dosya gönderildi. Bu dosyalardaki iki ayrıntı önemli. Bir, Türkiye’nin Gülen’in tutuklanması talebi. İkincisi ise iade anlaşmasında devlet başkanına suikast girişimiyle ilgili yer alan bir hüküm ve bu hükmün uluslar arası hukuk çerçevesinde taşıdığı anlam.



ORGENERAL DUNFORD ARACI OLMUŞTU
ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, 1 Ağustos'taki Ankara ziyaretinin ardından Türkiye'nin iadeyle ilgili talebini ABD yönetimine iletti. TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinden oluşan heyet de, ABD ziyarti sırasında Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi ve sonrasında Türkiye'de yaşanan gelişmeleri ABD Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerde anlattı. Komisyon Başkanı ve Ak Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan ile AK Parti KahramanmaraşMilletvekili Mahir Ünal, CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın'dan oluşan heyet, ABD'nin başkenti Washington'da bir dizi temasta bulundu.
ÖNCE HEYET SONRA BİDEN GELECEK
ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin 24 - 25 Ağustos tarihlerinde Ankara'ya ziyarette bulunması planlanmıştı.
Ancak Gülen’in iadesi konusunda Türk kamuoyu, hükümet ve CHP ile MHP’nin muhalefetinden yükselen güçlü sesler üzerine, ABD’nin ziyaret programında değişiklik olması dikkat çekici bulundu.
ABD yönetimi, Kerry’nin ziyareti öncesi Ankara’ya Başkan Yardımcısı Biden’ı gönderme kararı aldı. Biden, programda değişiklik olmazsa 24 Ağustos Çarşamba günü Ankara’ya gelecek.
Biden’in, Türkiye’deki resmi muhatabı Başbakan Binali Yıldırım.
ABD Başkan Yardımcısı’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.
Bu ziyaret öncesi bugün Ankara'ya ABD Adalet Bakanlığı uzmanlarının içinde ağırlıklı olarak yer tutacağı teknik bir heyet gelecek. 4 kişilik heyette, ABD Adalet Bakanlığı’ndan üç, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir uzman yer alacak.
Bu heyet, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde ilgili yetkililerin katılımı ile genişletilecek. ABD heyeti; Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nda görüşmelerde bulunacak. Darbe girişimi soruşturması çerçevesinde örgütün liderinin Gülen olduğuna yönelik kanıtlar bu heyet tarafından incelenecek.
Biden, bu heyetin çalışmasının olgunlaşmasının ardından 24 Ağustos’ta Ankara'ya gelecek.
Bu temas trafiği çerçevesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun daha sonra ABD'ye giderek, Gülen'in iadesi talebinde yeni dosyaları ABD yönetimine hükümet seviyesinde sunmaları  bekleniyor. ABD yönetiminin, Gülen’in iadesi konusundaki tavrının Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin yakın gelecekteki niteliğine etki etme potansiyelinin yüksek olması, bu temasların önemini artırıyor.