Özel yapısı ile şu anda en çok tercih edilen inşaat malzemesidir. Gevrek yapısı sayesinde maruz kaldığı etkilerden ve basınç gerilimine karşı mukavemet gösterebilmektedir. Böylece sürekli olarak dayanıklılık göstermektedir. Bu yüzden gevrek yapıda olan beton, esnek yapıda olan çelik ile birlikte güçlendirilir ve kompozit bir yapı malzemesi olan betonarmeyi oluşturur. Çelik malzeme halk arasında genellikle inşaat demiri olarak da bilinmektedir.

İnşaatlarda kullanılan betonarme, inşaatın yapısına göre çeşitlilik göstermektedir. Birçok çelik ve beton çeşidi bulunmaktadır. Bu nedenle farklı farklı derecelerde üretim yapılmaktadır. İki yapının da kendisine göre olumsuz yönleri bulunmaktadır. Ancak bir arada oldukları zaman tam anlamıyla koruyucu bir yapı oluşmaktadır. Beton çekme dayanımı ve esnemeye karşı dayanıksız bir yapıdır, çelik ise yangına ve korozyona karşı zayıf bir materyaldir. Ancak ikisi bir arada olduğu zaman bu durumlar ortadan kalkmaktadır.

Betonarme Yapı Özellikleri Nelerdir?

Betonarme yapısının en büyük özelliklerinden birisi sıcaklıkların artması durumunda veya deprem gibi sarsılmalarda, betonarme aynı oranda esneklik veya genleşme sağlar. Böylece tehlikeli içsel gerilmeler meydana gelmesi engellenir. Ayrıca betonun koruması sayesinde çeliğin paslanması da engellenmektedir.

Betonarme, yapılacak olan yapılara göre farklılık göstermektedir. Basınç dayanımı yüksek olan bu malzeme en yüksek gökdelenler de bile kullanılmaktadır. Günümüzde ki normal standartlarda olan birçok betonarmede kullanılan malzeme C20 ve C30 betondur. Ancak köprü, gökdelen veya yüksek yapı inşaatlarında özel şartlarda üretilen ve dayanıklılığı çok daha yüksek olan C30 ve C50 betonları kullanılmaktadır. Ülkemiz şartlarında tüm deprem bölgelerinde C20 beton kullanılması zorunludur. Daha düşük değerde betonların kullanılması yasaktır.

Betonarme Yapılarda Tecrübe

Sigma mühendislik, betonarme yapılar üzerinde günümüz piyasasının iyi isimlerinden birisidir. Belirtilen tüm yapı kanunlarına göre projelerini gerçekleştirmekte ve sonrasında inşaatını yapmaktadır. Tamamen güvenilir ve profesyonel mühendisleri ile birlikte projeler sürdürülmekte ve yine başarılı ekipler sayesinde inşaatlar gerçekleştirilmektedir. http://sigmamuhendislik.com.tr/betonarme/  linki aracılığı ile firma hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.