2017 yılında vatandaşa yapılması planlanan zam oranlarından bazıları belli oldu. Ayrıca yine vatandaşa yönelik bir ekonomik destek düzenlemeleri degeliyor.

Bunlardan ilki, 65 yaş aylığı ile hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve aylık geliri düşük olanlara 3 ayda bir yapılan ödemeler. Bu maaştan yararlanmak daha kolay. Çünkü aynı evde yaşayan herkesin gelirine bakılmıyor. Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere 3'er aylık dönemler halinde ödenen maaş, halen 685,06 lira olarak uygulanıyor. Bu tutar Ocak'ta zamlanacak. 3 aylık maaş 705 liraya ulaşacak.

65 YAŞ MAAŞINI ALMAK KOLAYLAŞTI

Daha önceden hane içindeki herkesin gelirine bakılıyordu. Artık bu şart değişti. 65 yaş aylığı bağlanacak kişinin, sadece kendisi ile eşinin geliri dikkate alınıyor. Kişi başı gelir 392 liranın altındaysa aylık bağlanabiliyor.

65 yaş aylığı almak isteyen vatandaşlar bulundukları ilçenin kaymakamlıklarına ve vakıflara başvuruda bulunabilir. Başvuru sırasında 'yaşlılık aylığı başvuru formu'nun imzalanarak teslim edilmesi gerekiyor. Başvuru, vasi tarafından yapılacaksa, mahkeme tarafından verilmiş vasilik kararıyla birlikte yapılıyor

EMEKLİ MAAŞI YÜZDE 3.73 ORANINDA ARTABİLİR

Ocak'ta emeklilerin maaşı da artıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon zammı yapılacak. 2016'nın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon, yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Ocak zammını belirleyecek.

Memur emeklilerine ise Ocak'ta yüzde 3'lük toplu sözleşme zammı var. Ayrıca 2016'nın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon yüzde 5'i aşarsa, aşan kısım da yüzde 3'lük zammın üstüne eklenecek.

Enflasyon tahminlerine göre; SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 3.73 olacak.

ESNAFA İŞSİZLİK PARASI

Esnafa işsizlik maaşı için çalışmalarda sona yaklaşıldı. İflas, doğal afetler ya da ekonomik kriz gibi nedenlerle dükkanını işletmesini kapatmak zorunda kalan esnafa maaş ödenmesi için işşizlik fonu kuruluyor.

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, esnaf için işsizlik fonu kurulması için çalışmaları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte yürüttüklerini belirterek, "Bir altyapı oluşturduk, çalışmayı 1 hafta, 10 gün içinde Başbakanımız'a sunacağız. Ona göre düzenlemenin takvimini belirleyeceğiz" dedi.

KRONİK HASTALARA SOSYAL YARDIM

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca başlatılacak yeni sosyal yardım programı ile kanser ve verem gibi uzun süreli tedavi gerektiren ve kronik hastalıklar ile mücadele eden ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek sağlanacak.

YARDIM PROGRAMI

Tedavi süreçlerinde maddi olarak yıpranan yoksul durumdaki vatandaşlar için başlatılacak yardım programının 81 ildeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden yürütülmesi planlanıyor. İhtiyaç sahiplerine yapılacak yardımın miktarı, kaç kişinin yararlanacağı gibi detaylar ise daha sonra belirlenecek.