Çanakkale savaşının 102. yılı nedeniyle 18 Mart'ta tören gerçekleştirilecek. Donanmanın ve Türk yıldızlarının gösterilerinde yer alması beklenen törenler öncesinde şehitlikler ziyaretçi akınına uğruyor.

Tarihin en büyük ve en çetin savaşlarından birinin yaşandığı Çanakkale Savaşlarının 102.yıl dönümü nedeniyle Çanakkale, 18 Mart tarihinde düzenlenecek törenlere hazır. Çanakkale savaşları sırasında 250 bin şehidin verildiği tarihi yarımada bu nedenle elden geçirildi. Bu yıl düzenlenecek ve binlerce kişi tarafından izlenecek törenler sırasında donanmanın ve Türk yıldızlarının gösterilerinin yer alması bekleniyor.

Öte yandan törenler öncesinde tarihi yarımadada bulunan şehitliklerde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşılıyor. Çeşitli illerden kültür turlarıyla Çanakkale’ye gelen vatandaşlar, Abide, 57.Alay Şehitliği, Conk Bayırı, Şahindere Şehitliği, Mesudiye tabyası gibi tarihi mekanları gezerek 102 yıl önce yaşanan büyük savaşla ilgili bilgiler alıyorlar.

18 MART KUTLAMALARININ RESMİ PROGRAMI

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasının ardından 21 pare top atışı gerçekleştirilecek. Ardından 18 Mart Stadyumu’nda bir tören düzenlencek. Törende Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü bir gösteri yapacak. 18 Mart törenleri, daha sonra Şehitler Abidesinde devam edecek. Sembolik şehitlikte ve eş zamanlı olarak gerçek şehitliklerde Kuran-ı Kerim okunacak. Denizde gemi geçişi ve sonrasında ‘Türk Yıldızları’ gösterisiyle devam edecek.

ÇANAKKALE BOĞAZI’NDA TÖREN HAZIRLIKLARI

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yılı hazırlıkları sürüyor. Resmi geçit yapacak askeri gemiler ile ziyarete açılacak gemiler boğaza gelmeye başladı. Yarın ziyarete açılacak olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait ‘M 268' borda numaralı TCG Akçaova fırkateyni Çanakkale Boğazı’na demirledi. TCG Akçaova’nın yanı sıra ‘F 245' borda numaralı TCG Oruç Reis, L 402 borda numaralı TCG Bayraktar adlı gemiler de halkın ziyaretine açılacak.

Resmi geçit saat 14.30 sıralarında askeri gemilerin Nara Burnu’ndan dönüşüyle başlayacak. Ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı gemiler, belirli sıra dahilinde boğazdan geçerek Ege Denizi’ne doğru ilerleyecek. Resmi geçide Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı yüzer ve uçar unsurlarla Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı uçar unsurlar iştirak edecek. Merasim, Çanakkale Şehitler Abidesi’nde bulunan devlet protokolünün selamlanmasıyla sona erecek. Bu arada Çanakkale Boğazı da gemilerin geçişi sebebiyle çift taraflı olarak deniz trafiğine kapatılacak.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI 18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ'NE ÖZEL AFİŞ HAZIRLADI

Genelkurmay Başkanlığı tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla hazırlanan afişlerde geçmişten günümüze kahraman Türk askerlerinin canını hiçe sayarak daima göreve hazır olduğunun vurgusu yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı, 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla hazırlanan 3 afişi paylaştı. Çanakkale Zaferi’nin simge isimlerinden olan ve sırtında taşıdığı 275 kilogramlık mermiyle düşman zırhlısını vurarak savaşın seyrini değiştiren Seyit Onbaşı'nın paylaşıldığı afişte, “Sırtında milletin onuru; zaman, mekan ve sözlerin tükendiği yerde” ifadelerine yer verildi. Bir diğer afişte ise geçmişten günümüze kahraman Türk askerinin gözünü kırpmadan vatan toprakları için canını vermeye daima hazır olduğunun vurgusu yapılarak, “Dün, bugün ve daima vatan için görevde” denildi. Üçüncü afişte “Vatanın her karış toprağında sen varsın” denilerek şehit düşen, gazi olan ve hala görevde olan Türk askerlerinin vatan toprakları için nöbette olduğuna dikkat çekildi.

ŞEHİT AİLELERİ, ÇANAKKALE’DEKİ ŞEHİTLİKLERİ GEZDİ

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’inci yıldönümü için düzenlenen programda, aralarında 15 Temmuz şehitlerinin ailelerinin de bulunduğu ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 100 şehit yakını, Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki şehitlikleri gezdi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın organizasyonda, Çanakkale Savaşları ve 15 Temmuz şehitlerinin yakınlarının aralarında yer aldığı 100 şehit yakını, deniz zaferinin 102’nci yıldönümünde kentteki şehitlikleri gezdi. Şehit ailelerinin Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki gezi programı ilk olarak sabah Seyit Onbaşı ve Mecidiye Tabyası ile başladı. Ardından Şahindere Şehitliğini ziyaret eden şehit yakınları, Şehitler Abidesi’ne geçti. Burada mezarları ziyaret edip, şehitlerin ruhu için dua eden şehit yakınlarını, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir karşıladı. Kaşdemir, şehit ailelerine, Tarihi Alan Başkanlığı olarak her zaman emrinde olduklarını söyledi.

GENELKURMAY BAŞKANI AKAR'IN ŞEHİTLER GÜNÜ MESAJI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Bu asil millet, en son 15 Temmuz’da ‘Çanakkale ruhu'nun dipdiri yaşadığını ve sonsuza kadar da yaşamaya devam edeceğini bütün dünyaya göstermiştir” dedi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü ve Şehitler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Akar mesajında, “Türk ordusunun kahraman ve fedakâr mensupları, çok kıymetli şehit ve gazi ailelerimiz, gazilerimiz; vatan toprağını paha biçilmez ve mübarek kılan şehitlerimizin kahramanlıkları sayesinde yedi düvele karşı kazanılan ‘Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünü coşkuyla kutladığımız bugünde uğruna büyük bedeller ödediğimiz, bayraklaşan vatan toprakları için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ‘Şehitler Günü’ vesilesiyle saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Milletimiz ve askerimiz; vatanı ve yüce değerleri uğruna canını esirgememiş; Ebedi Başkomutan Atatürk'ün ‘Ben, gerektiği zaman en büyük hediyem olmak üzere, Türk milletine canımı vereceğim’ sözlerinde anlamını bulan fedakârlıklardan çekinmemiştir. Böylece yaşanan sayısız kahramanlıklar; milletimizin en yüksek başarı örnekleri olarak tarihin altın sayfalarına yazılmıştır. Çanakkale'den terörle mücadele ve Fırat Kalkanı Harekâtı'na kadar can verip kan dökerek var olduğumuzu kadirşinas Türk milleti asla unutmayacaktır. Yapılan bu zorlu mücadeleler, yarınlarımıza ışık tutacak bir anlayış ve ruh yüceliğini de ortaya koymaktadır. Seyit Onbaşı'ya, 275 kiloluk top mermisini namluya sürme kudretini veren; Yahya Çavuşlarla birlikte Mehmetçiğin göğsünde sembolleşerek ‘Çanakkale'yi geçilmez' kılan güç; işte o ruh yüceliğinde saklıdır. Bu asil millet, en son 15 Temmuz’da ‘Çanakkale ruhu'nun dipdiri yaşadığını ve sonsuza kadar da yaşamaya devam edeceğini bütün dünyaya göstermiştir” ifadelerini kullandı.

“Türk Silahlı Kuvvetleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devletimizin bekasının; milletimizin birliğinin teminatı olmaya devam edecektir”

Türk askerlerinin kahramanlıklarına değinen Akar, şöyle devam etti:

“Aziz şehitlerimiz, yüreklerinizde taşıdığınız nihayetsiz vatan, millet ve bayrak sevgisiyle; yurdun dört bir köşesinde ve sınır ötesinde büyük bir cesaret ve kahramanlık timsali oldunuz. Giriştiğiniz her mücadelede hafızalardan silinmeyecek destanlar yazarak; düşmana, teröriste ve haine aman vermediniz. Aynı zamanda bir tek masum insana bile zarar vermeyen hassasiyetinizle peygamber ocağı olarak da bilinen şanlı ordumuzun ruhunu temsil eden Mehmetçiğin yüksek karakterini bir kez daha gösterdiniz. Ortaya koyduğunuz cesaret ve kahramanlıklar karşısında toplar, tanklar, uçaklar ve tüm silahlar anlamını yitirdi. İnsana özgü hiçbir değeri içinde barındırmayan ve hiçbir kuralı tanımayan terörist saldırılar, karşınızda etkisiz kaldı. Sayenizde zafer, mertlikle kucaklaştı; ölüm, şehadetinizle yüceldi. Kumaş, mübarek kanınızla bayraklaştı ve üzerinde yaşadığımız topraklar böylece vatan olma şerefine ulaştı. Gücünü, caydırıcılığını ve saygınlığını asil Türk milletinin sevgi ve güveninden alan Türk Silahlı Kuvvetleri; bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devletimizin bekasının; milletimizin birliğinin teminatı olmaya; atalarımızın, evlatlarımızın düşman bayrağını bağrına diktirmediği vatan topraklarının bütünlüğünün ve sınırları kanla çizilen ülkemizin güvenliğinin; kısacası egemenlik ve bağımsızlığının muhafızı olmaya devam edecektir. Ruhlarınız şâd olsun. Aziz hatıralarınız önünde saygı ve minnetle eğiliyorum.”

Akar, “Bu anlamlı gün vesilesiyle başta Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere yurdumuzun her karışında ve dünyanın dört bir köşesinde şehitliklerde görevini yapmış olmanın haklı huzuru içinde yatan kahraman şehitlerimizi minnetle yâd ediyorum. Özellikle son dönemde teröre karşı verdiğimiz zorlu mücadelede yitirdiğimiz kahraman silah ve çalışma arkadaşlarımızı; jandarmalarımızı, polislerimizi, güvenlik korucularımızı, diğer kamu görevlilerimizi; terör şehidi tüm vatandaşlarımızı; ihanete ve aldanmışlığa dur diyen 15 Temmuz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi ‘18 Mart Şehitler Günü'nde bir kez daha rahmet, şükran ve saygıyla anıyorum. Hayatta olan kahraman gazilerimize, şehitlerimizin ve gazilerimizin çok kıymetli aile bireylerine; Türk Silahlı Kuvvetlerinin değerli mensuplarına sağlık ve esenlikler diliyorum” dedi.