İstanbul’un Yeni Havalimanı hızla tamamlanıyor. 4 fazdan oluşan inşaatın ilk fazında ‘A’ etabının teslimi Ekim 2018 yerine 26 Şubat’a çekildi. Bu etabın bitimiyle havalimanında iniş kalkışlar başlayacak. 
Cengiz - Mapa - Limak - Kolin - Kalyon ortaklığı tarafından 76.5 milyon metrekarelik alanda yürütülen çalışmalarda, 4.6 milyar euro’luk kredi finansmanının üçte biri de kullanıldı. Kaba inşaatta yüzde 62 seviyesi geçilen havalimanının tamamında ise yüzde 28 seviyesine gelindi. Şu anda 17 bin 500 kişinin çalıştığı alanda, gelecek yıl aynı dönemde 30 bin kişinin çalışması bekleniyor.
İstanbul Yeni Havalimanı inşaatını yüklenen ve bittikten sonra da işletmesini yapacak olan İGA (İstanbul Grand Airport) CEO’su Yusuf Akçayoğlu, her koşulda çalışmalarına hızla devam ettiklerini, Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında önemli bir yeri bulunan yeni havalimanındaki ilerlemeyle tüm dünyaya ‘güven’ mesajı verdiklerini söyledi.



‘Dört elle sarıldık’
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminin sabahında tam kadro olarak çalışmalara aralıksız devam ettiklerini belirten Akçayoğlu, inadına daha çok ve azimle çalıştıklarını kaydetti. 
17 bin 500 kişilik ekiple tüm dünyaya ‘Türkiye’nin gücünü’ en iyi şekilde anlattıklarını vurgulayan Akçayoğlu, “15 Temmuz gecesi milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkmak için tüm Türkiye gibi biz de elimizden geleni yaptık.. Tüm dünya böyle büyük bir projedeki çalışmaların kesilmediğini hatta daha azimle yürüdüğünü gördü. Bu işin ne kadar önemli olduğunu tekrar anladık, dört elle sarılıyoruz. Sahadaki kamyonlarımızı ve iş araçlarımızı milletimizin yanında olmaları için yola çıkardık. 100 adet aracımızla destek olduk” diye konuştu. 



Guinness’e başvurdu
Temmuz ayında 40 milyon metreküp toprak hareketiyle bu alandaki rekorları kırdıklarını belirten Akçayoğlu, bunun 24 milyonunun kazı, 16 milyonunun ise dolgu olduğunu anlattı. Çalışan kamyon sayısının 2 bin 300’e çıktığı havaalanı inşaatında ağır iş makineleriyle toplam araç sayısı ise 3 bin oldu. Bunun için de Guinness’e başvuru yapıldı.
Gecede gündüz verimi
Çalışılabilir gün sayısının en üstünde hareket ettiklerine dikkat çeken Akçayoğlu, hızı artırmak ve gece çalışmalarını da gündüz kadar verimli yapmak için çalıştıklarını söyledi. Akçayoğlu, “Bunu da başarırsak daha kolay olacak. Gece çalışmalarında gündüz verimi almak için çalışan sayısını artırarak bunu ayarlamak istiyoruz” dedi. 



7 ayrı giriş olacak
Yusuf Akçayoğlu, bir mega proje olarak havalimanıyla birlikte entegre yolların da aynı hızla yapılması gerektiğini belirterek, karayolundan kolay ulaşımın önemine dikkat çekti. Akçayoğlu, “Bu yol ve bağlantı yolları işlerinin de aynı doğrultuda yapılıyor olması gerekir. Mesela 3. köprü. Üçüncü köprüde raylı sistem de var. O raylı sistemden hızlı tren hattı geçecek. Biz bu istasyonları şimdiden yapıyoruz. Hem hızlı tren istasyonu, hem de Gayrettepe - Halkalı metro istasyonumuzu inşa ediyoruz. Hatlar gelince oraya bağlanacak. Bu ihalelerin yapılması önemli. Üçüncü köprü bağlantı yolları ve çevre yollarının ihaleleri yapıldı. Onlar da bir yandan başlayacak. Şu anda kullanılan mevcut D20 yolu iyileştirilecek. Oradan havalimanına 7 tane giriş olacak. Ulaştırma Bakanlığı bu konularda çok gayretli” diye konuştu. 
‘Duty Free için erken gelin...’



Akçayoğlu, yeni havalimanında her şeyin düşünüldüğünü ve yolcu dostu olarak kolay sistemler yapıldığını dile getirdi. Bu kapsamda yolcuların alanın büyüklüğünden endişe etmemesini söyleyen Akçayoğlu, “Yolcular her şeyi elinin altında bulacak. 
Ayrıca yolcu bekleyen ya da gönderenler en keyifli koşullarda en iyi sosyal alanlarda bekleyecek. Sadece çok güzel Duty Free alanımız için erken gelmenizi öneriyorum” dedi. 

Güvenlik eksperleri gizlendi

Yusuf Akçayoğlu, havalimanı inşaatının başlamadan daha dizayn aşamasında güvenlik konusunun dikkate alınarak hareket edildiğini söyledi. Güvenlik önlemleriyle ilgili bilgiler veren Akçayoğlu, şunları söyledi:
“Havalimanı cephesiyle girişi arasında zaten bir mesafe var. Farklı noktalarda şüpheli yolcuların gözlenmesi içinde bina içinde güvenlik eksperleri olacak. Onların algılama yapacağı özel yerler olacak. Görülmedikleri farklı noktalarda izleme yapacaklar. Yüz tanıma sistemleri olacak. Maksimum ne varsa yeni bir havalimanı olduğu için kullanma şansımız var. En başından her şeyi yapıyoruz. Dünyadaki en iyi sistemler burada olacak.”



Havalimanının mühendis kızları!

Havalimanında 60’ın üzerinde beyaz yakalı kadın çalışan da var. Çok önemli görevlerde bulunan kadın çalışanlardan inşaat yüksek mühendisi Ezgi Kundak Çetindoğan, 1.5 yıldır burada çalışıyor. Projede kariyerini devam ettirmeyi ‘büyük bir şans’ olarak gören Çetindoğan, “Bayanların azınlıkta olduğu inşaat sektöründe, böylesine büyük bir şantiyede proje koordinasyon departmanında ilgili birimler arasında gerekli proje yönetiminin sağlanmasında görev alıyorum. Tüm dünyanın takip ettiği ‘imza’ bir projede yer alarak hem kendi tecrübelerimi aktarma, hem de farklı tecrübeler edinme fırsatı buldum” dedi.
Yine 1.5 yıldır projede çalışan inşaat mühendisi ve mimar Aşiyan Ermiş ise, şunları söyledi: 
“Proje Koordinasyon ve Building Information Modelling’de (BIM) görev alıyorum. Proje Koordinasyon grubunda tüm tasarım girdilerinin sağlıklı bir şekilde sağlanmasını hazırladığımız rapor, teknik dokümanlar ve düzenlediğimiz toplantılar ile sağlıyoruz. BIM Departmanı’nda dünyada bir ilk teşkil edecek şekilde binalar üç boyutlu ortamda tüm teknik altyapısı ile modellenip, yaşayan bir organizma şeklinde günümüz teknolojisinin verdiği tüm imkânlar (mobil ve sabit donanımlar) kullanılarak canlandırılıyor. Bugün sadece Türkiye’de değil dünyadaki birçok mühendis ve mimar böyle bir projede görev almak ister.”