Türkiye ve dünya derecesi getirecek çalışmalar ile yeni eğitim ve öğretim yılına hazırlandıklarını belirten Okyanus Kolejleri Kurumsal İletişim Müdürü Pınar Sönmez Cengiz, hazırlıkları devam eden ve temelleri geçen dönem atılan İzmir, Ankara, Antalya, Mimarsinan, Kemerburgaz, Ataşehir 2, Florya Anaokulu kampüslerinin 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında eğitim faaliyetine başlamasıyla toplam kampüs sayısını 21’e çıkaracaklarını söylüyor.

Okyanus Kolejleri olarak 2015-2016 eğitim öğretim yılına nasıl hazırlandınız?
Okyanus Kolejleri olarak her öğretim yılında olduğu gibi bu yıl da tüm eğitim kademeleri ve sanat, spor, bilim alanında Türkiye ve Dünya derecesi getirecek çalışmalar ile yeni eğitim ve öğretim yılına hazırlandık.

Okyanus Kolejleri Okul Öncesi bölümü olarak yeni eğitim-öğretim yılında erken çocukluk evresindeki öğrencilerimiz için eğlenirken öğrenecekleri nitelikte bir öğretim programı hazırlandı.
Eğitim- öğretim sürecinde uygulamakta olduğumuz müfredat programı üzerine çocukların gelişim süreçleri dikkate alınarak 1 yıllık hazırlık sürecinin ardından tüm program geliştirildi.

Uygulamakta olduğumuz dünya çapındaki Fastrackids programı, Bilingual eğitim sistemi, ilgi ve yetenek merkezli uygulamalar ile bu yıl da okul öncesi öğrencilerimize bütüncül bir gelişim anlayışı altında aileler ile temas kurarak eğitim vermeyi hedefledik.
Okyanus Kolejleri ortaokul eğitimini bu yıl, Okyanus’un alanındaki birikim ve tecrübesini daha geniş kitlelere ulaştırabileceği bir dönem olarak tasarladık. Eğitim öğretim müfredatımızı iki yıllık bir hazırlık süreci sonrasında 21.yüzyılın global ve teknolojik ihtiyaçlarını dikkate alarak geliştirdik. Spor, sanat, bilim ve teknoloji alanında uluslararası başarılara sahip, keşifler ve bilimsel icatlar yapan bilim insanları ile geleceğin liderlerini yetiştirme misyonumuza uygun bir müfredat yapısı tasarlandı. Bilim, sanat ve kültür temelinde uygulamaya dönük programlarla birlikte, yetenek merkezli anlayışımızı daha geniş kitlelere ulaştırmayı planladık.

Okyanus Kolejleri lise eğitiminde geçtiğimiz öğretim yılında temelleri atılan Kariyer Odaklı Yetenek Gelişim Programı’nı sunulmaktadır. Öğrencinin lise yaşantısının kariyerine büyük etkileri olduğu inancıyla; üniversite giriş sınavlarına ve yaşarken mutluluk duyacağı mesleğe hazırlamaktayız.
Okyanus Koleji, 9. sınıfta öğrencilerine dört temel yabancı dil becerisini (okuma, konuşma, anlama, yazma) kazandırmak üzere planlandı. Öğretim programının gereği akademik dersler sunulurken, İngilizce adeta bir hazırlık yılı gibi etkin şekilde sunuluyor. Devam eden yıllarda sunulan İngilizce eğitimiyle varılan nokta, üniversitenin dil hazırlık sınıfını okumaya ihtiyaç bırakmamaktadır.

Okyanus Kolejleri ilkokul ve ortaokul kademelerindeki potansiyeli yüksek öğrenciler bölümünde, öğretmenlerimizin eğitim süreçleri ile ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip etmeleri için tasarladığımız seminerlerin yanı sıra, öğrencilerimizin yıl içerisinde kullanacağı farklılaştırılmış eğitim materyallerinin belirlenmesi de hazırlık dönemimizin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

Dünya geleceğine katkı sağlayacağına inandığımız öğrencilerimiz için oluşturulan ve “Dünya Üstün Zekâlı ve Yetenekli Çocuklar Konseyi” tarafından onay alan müfredatımızın geliştirme çalışmaları da yine bu dönem içerisinde gerçekleşmiştir. Başta eğitim danışmanımız Prof. Dr. Ümit Davasligil olmak üzere birçok akademisyenimizin değerli katkılarıyla yeni dönem hazırlıklarımızı tamamlamış bulunmaktayız.

Yine bildiğiniz üzere Okyanus Kolejleri’nin Türkiye ve Dünya çapındaki birçok bilimsel proje başarısının mimari olan BARGEM (Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi) Okyanus Kolejleri’nde özel bir birim olarak 9 yıldır faaliyet göstermektedir. BARGEM yeni eğitim ve öğretim yılında da “Her öğrencimiz bir proje yapmalı” hedefiyle yola çıkmaktadır. Bu hedef doğrultusunda “Bilimsel proje nedir ve nasıl hazırlanır?” temalı seminerler ve work shoplar düzenleyerek ortaokul ve lise düzeyindeki tüm öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi proje sürecine hazır hale getirmektedir.

Ayrıca BARGEM, doktora ve uzmanlık eğitimi almış biyologlar ve yüksek kimyagerlerden oluşan kadrosu ile üniversitelerle her yıl olduğu gibi bu yılda işbirlikleri oluşturmaktadır. Bu sayede Okyanus Koleji öğrencileri daha lisedeyken üniversite akademisyenleri ile birlikte üniversite laboratuvarlarında çalışma imkanı bulmaktadırlar.

Yeni dönem için yaptığınız yeni yatırımlar var mı? Yeni kampüs açmayı planlıyor musunuz?

Okyanus Kolejleri, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılına Türkiye genelinde 14 kampüs ile başlamıştı. Hazırlıkları devam eden ve temelleri geçen dönem atılan İzmir, Ankara, Antalya, Mimarsinan, Kemerburgaz, Ataşehir 2, Florya Anaokulu kampüslerinin 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında eğitim faaliyetine başlamasıyla toplam kampüs sayısını 21’e taşıyacak. Okyanus Kolejleri eğitimde Türkiye markası olma bilinciyle 2016-2017 öğretim yılında da İstanbul Çekmeköy, Bursa ve Ankara Eryaman’da açılacak üç yeni kampüsle toplam kampüs sayısını 24’e çıkararak eğitim alanında hizmet vermeye devam edecek.

HER KAMPÜSÜMÜZDE ÖZEL “PROJE ODALARI” KURDUK  



2015-2016 öğretim yılında hangi projeleriniz, yenilikleriniz ön plana çıkacak?


Öğrencilerimizin proje çalışmalarına olan ilgileri ve başarıları her geçen yıl biraz daha artıyor. Bizler de bu başarıları teşvik etmek amacıyla çalışmalarını daha rahat gerçekleştirebilecekleri, araştırma ve sorgulama yapabilecekleri uygun ortamlar tasarlayarak her kampüsümüzde özel “Proje Odaları” kurduk.

Bir diğer yeniliğimiz ise, Avcılar Okyanus Fen ve Proje Lisesi’nde açılan “Bilim ve Teknoloji Laboratuvarıdır”. Öğrencilerimiz eğitimlerine paralel olarak aldıkları akademik derslerin yanı sıra bu yıl faaliyet gösterecek üniversite düzeyindeki Bilim ve Teknoloji laboratuvarı sayesinde kendilerini üniversitede gibi hissedecekler, üst düzey deneysel çalışmaları bu laboratuvarda kolaylıkla yapma imkanı bulacaklardır.

Okyanus Kolejleri olarak, geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda da yürüttüğümüz kurumsal Sosyal Sosyal Sorumluluk projeleriyle sanat, spor, bilim, çevre alanlarında gerek kültürel mirasını korumada, gerekse farkındalık yaratmada örnek bir eğitim kurumu olmaya devam edecektir. “Kalbim Seninle ve Kalbim Sahada Projesi” gibi örnek gösterilebilecek bir çok projede görev alan öğrencilerimiz sosyal duyarlılığa ve farkındalığa sahip bireyler olarak yetişmektedir.

Şu andaki mevcut öğrenci sayınız ne kadar? Yeni dönemde kaç öğrenciye ulaşmayı hedefliyorsunuz?
Okyanus Kolejleri’nin Yetenek Merkezli Eğitim modeli Türkiye genelinde büyük talep görmektedir. 2016 itibariyle 10 bini aşkın öğrencimiz Okyanus Kolejleri çatısı altında yeni eğitim ve öğretim yılına başlayacaktır.

ÖĞRETMEN KADROMUZU NİTEKLİ ÖĞRETMENLERDEN OLUŞTURMAKTAYIZ

Mevcut öğretmen sayınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Ayrıca öğretmen kadronuzu oluştururken hangi kriterleri gözettiğinize ilişkin de bilgi verebilir misiniz?

Okyanus Kolejleri çatısı altında Türkiye genelinde 20 kampüste yaklaşık 1500 seçkin öğretmen ve idarecimiz görev yapmaktadır.

Öğretmen kadromuzu Okyanus Kolejleri eğitimini başarıya ulaştırabilecek nitelikli öğretmenlerden oluşturmaktayız. Öğrenci ile kuracağı iletişim kalitesi, frekans uyuşması ve öğrenciyi keşfedebilecek bir bakış açısına sahip olması, başarıyı çok yönlü düşünüp “her öğrencinin keşfedilmeyi bekleyen yönlerinin olduğu bakış açısına” sahip öğretmenleri seçmeye çalışıyoruz. Örnek ders anlatımları, mülakat ve referanslar bizim için bu konuda yol gösterici olmaktadır.

Yeni proje ve yatırımlarınızın öğrencilerinizin gelişimine katkılarıyla ilgili görüşlerinizi paylaşır mısınız?

Okyanus Kolejleri'nin temel değerlerinden biri, insandır. Okulumuz en büyük yatırımı her yıl insana yapmaktadır. Gerek öğretmenlerimizin, gerek öğrencilerimizin kişisel gelişimi ve öğrenme ergonomisi için sürekliliği olan yatırımlar yapmaktayız. Bundan 10 yıl önce yapılan eğitim-öğretim yatırımları her yıl güncellenmekte, yeni kaynakların kullanılmaya başlanmasıyla gelişmektedir.

Okyanus Kolejleri 9.-10.-11. 12. sınıf öğrencilerine Kariyer Değerlendirme Analizi MAPP uygulanmaktadır. 1995 yılından beri teknolojik, sosyolojik ve kültürel değişimlere uygun bir biçimde güncellenen, geçerlilik sonuçları son derece yüksek Amerikan menşeli bir analizdir. Güvenilirlik testleri, MAPP’in dünyanın en tutarlı analizlerinden biri olduğunu kanıtlar. Bu test sonuçlarına göre öğrencinin ilgi, yetenek ve motivasyonu ölçülerek kendisi için en uygun meslek tercihleri çıkarılır.

Lise öğrencilerimizin MAPP™ sonucuna göre Kariyer Kulüpleri’ne yönlendirilir. Her kulüp farklı mesleki ilgi ve yetenekleri karşılayan 12’yi aşkın kulüpten oluşmuştur. Bu kulüplerle öğrenciler ilgi duyduğu bölüme ve mesleği daha yakından tanır, buraya uygun olup olmadığını öğrenir.

Yüksek öğrenim bölüm ve mensubu olmayı planladığı meslekleri lise yıllarında tanır. Öğrencilik yıllarını amaçlı yaşar ve motivasyon kaynağı olarak hedef belirler, mesleki yetenekleri yönünden kendini tanıması ve potansiyelini fark etmesi için imkân bulur.  

KAYNAK: www.egitimtercihi.com