New Göktürk Dergisi imtiyaz sahibi Kenan Yılmaz'ın sorularını içtenlikle cevaplayan Ferko Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Meriçten, Göktürk'te devam eden Ferit Meriçten - Turgut Özal Ortaokulu yanı sıra yeni projelerini ve hayatının bilinmeyenlerini ilk kez New Göktürk aracılığı ile paylaştı.

Manisa’da doğdunuz, ortaokul ve liseyi İzmir’de okudunuz. Sonra İstanbul’a inşaat mühendisliği okumaya geldiniz. Buradan sonra Ferit Meriçten’in hayatı nasıl bir yol aldı?
1973 yılında üniversiteden mezun olduktan bir yıl sonra kendi şirketimi kurdum. Şirketin dördüncü yılında da yurtdışı müteahhitliğine başladım ve yaklaşık 40 yıl boyunca yurtdışında pek çok yatırıma imza attım. Yurtdışındaki kazanımlarımı kendi ülkemde uyarladım. Birçok alanda yatırım gerçekleştirsem de ana odağım her zaman inşaat oldu. Bugün iki oğlumun da yönetiminde yer aldığı Ferko ile yolumuza devam ediyoruz.


Ferko Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Meriçten

Göktürk’ü nasıl keşfettiniz ve yerleştiniz buraya?
Kendimi Göktürk aşığı olarak niteliyorum, yaklaşık 20 yıldır Göktürk’te yaşıyorum, çocuklarımı da burada büyüttüm. Göktürk’te yapılaşma rahmetli Esat Edin’in öncülüğünde 1988’de düzgün ve planlı bir şekilde başladı. Bahçeli evler, yatay yapılaşma, İstanbul’un akciğerleri Belgrad Ormanı’na yakınlığı ilk etapta burayı yaşam alanı olarak seçmemizde önemli bir rol oynadı. Burası ayrıca ulaşım açısından da çok iyi konumlanmış bir yer. Yeni havaalanı projesinin başlamasıyla da yapılaşmalar bu yöne kaydı. Göktürk’te yaşamamızın yanı sıra Ferko olarak yöreye değerli projeler de kazandırdık, Kemer Mall ve Gök Mahal Göktürk’ün bilinen en eski projelerinden.  Bunların yanı sıra Göktürk’e özel yeni projeler planlamaya devam ediyoruz. Göktürk’te yaşamaktan keyif alıyorum. Burada çok sayıda dostum var. Göktürk’ün yaşam ritmini çok seviyorum. Burada hem şehrin içindeymiş kadar kolay ve medeni bir yaşam sürüp hem de şehrin yoğun temposundan uzak kalabiliyorsunuz.

Göktürk Spor Kulübünün başkanısınız, neler yapıyorsunuz spor alanında ve spor dışında?
Spor ve sanatla çok ilgiliyim. Özellikle son yıllarda, çocuklarım yönetimde etkili olmaya başladıklarından beri kendi zevklerime daha çok zaman ayırabiliyorum. Yıllardır hem sporcu hem de idareci olarak sporun içindeyim. Göktürk Spor Kulübü’nün başkanıyım, Ferko olarak da Kastamonu Kadın Basketbol takımının sponsoruyuz. Bir dönem Golf Federasyonu’nun yönetim kurulunda görev yaptım. 23 sene boyunca da Türkiye Boks Federasyonu’nun başkan yardımcısı ve Avrupa Boks Birliği yöneticisiydim. Sporun birçok çeşidini seviyorum ve mümkün oldukça hayatımda yer vermeye çalışıyorum. Tabii ki bir de sanat tutkum var. 1983 yılından beri sanat eserlerini topluyorum. Ciddi bir sanat koleksiyonum var. İlk eserimi aldığımda 30 yaşındaydım. Güngör Taner’den aldığın ilk eseri evimin baş köşesine astım. Sonra galerileri dolaşmaya başladım ve bu tutkum zamanla gelişti. Sanat, hayatımda önemli bir yere sahip, yaptığım işlere de sanatı dahil etmeyi seviyorum.

En az sanat kadar sevdiğim bir başka şey ise model araba toplamak. Yalnız Türkiye çapında değil, ülke sınırları dışında da önemli sayılabilecek bir model araba koleksiyonum var. Her biri koleksiyon amacıyla üretilmiş birebir replikaları topluyorum. Kimisi 50, kimisi 100 adet üretilmiş limited edition araçlar. Koleksiyonumda 1700’e yakın aracım var.

New Göktürk Dergisi imtiyaz sahibi Kenan Yılmaz - Ferko Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Meriçten
New Göktürk Dergisi imtiyaz sahibi Kenan Yılmaz - Ferko Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Meriçten

Bir çiftçi çocuğusunuz. Yaşam standartlarınız değiştikten sonra bile sizin çocukluğunuzdan kalma ve değiştirmediğiniz şeyler var mı hayatınızda?
Ben huzurlu bir ailede büyüdüm. Ailem çiftçilikle uğraşıyordu, babamın da o güne göre küçük inşaat işleri oluyordu. Ben inşaatı meslek olarak düşünmemiştim ancak şimdi ana hedefimizin inşaat sektörü olduğu bir aile şirketimiz var. Çocukluğumdan beri bir şeyler toplamayı, biriktirmeyi seviyordum. Çocukken deniz kenarına gider kabuk toplardım, pul koleksiyonum vardı. Şimdi sanat eserlerini topluyorum hem bir sanat hem de araba koleksiyonum var. Çocukluğumdan beri bir şeylere sahip olma içgüdüm oldu. Topladığım şeylere çok iyi bakar, saklar, korurdum. Bugün de ailemi, değerlerimi ve varlıklarımı korumak benim önceliklerim arasında.

Evlisiniz ve üç çocuğunuz var. Ailenizi kısaca anlatabilir misiniz? Nasıl bir babasınız mesela?
Oğullarımla birlikte çalışıyoruz. İki oğlum da şirket yönetimindeler. Kızım ise şu anda Hukuk Fakültesi üçüncü sınıfta okuyor. İki erkek ve iki kız torunum var. İyi bir baba olduğumu düşünüyorum. Çocuk dediğinizde bende her şey durur. Çocuklarımla ve torunlarımla zaman geçirmekten büyük keyif alıyorum.

Turgut Özal Ferit Meriçten Ortaokulu çok güzel imkanlar sunacak öğrencilerine. Bu projeyi hazırlarken nelerden yola çıktınız?
Göktürk’ü evim gibi görüyorum. Deprem yönetmeliğine göre eski okulun 6.5 şiddetinde bir depremde yıkılma riski vardı. Okul müdürü de benim gönlümde yatan arzuyu biliyordu. Bana konuyu aktardı ve hemen yeni okul çalışmalarına başladık. Önümüzdeki Eylül döneminde eğitime başlayacak olan okulda, her biri 30 öğrenci kapasiteli 32 derslik, kapalı spor salonu, soyunma odaları, açık basketbol sahası, sığınak, kız-erkek mescit, fen ve kimya laboratuvarları olacak. 8,5 şiddetinde depreme dayanıklı statik projesine sahip okulumuz, çocuklarımız için alacakları eğitim kadar gerekli olduğuna inandığımız fiziki ortamı ve sosyal olanakları da onlara sağlayacak.  

Ferko Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Meriçten

Daha önce herhangi bir okul ya da yaptırdığınız başka bir kurum var mı?
Daha önce de Manisa’da bir okul yaptırmıştık. Bir de yurdumuz var.

Siz inşaat sektöründensiniz ve inşaat sektörü yeşil alanları yok ediyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ya da çözümünüz nedir?
Günümüzde insanların yeşil alanlara olan ihtiyacı kentler büyüdükçe artıyor. Doğaya yakın olmak, insanı dinlendirme ve iyileştirme özelliğinin yanı sıra bir ihtiyaç olarak da ön plana çıkıyor. 20 milyona yaklaşan nüfusuyla İstanbul’un ihtiyaçları büyük, nüfus artış hızıyla doğru orantılı olarak bu ihtiyaçların artarak devam edeceğini düşünüyorum. Özellikle altyapı ve ulaşım çalışmalarını merkezi planlama ile yaymak lazım. Hükümetimiz farklı kaynaklar yaratıp ulaşımla ilgili önemli işler yaptı. Ülke ekonomisinin üstünde bir gelişme var. Ancak özel sektörün de çevre dostu mimari projeler, yeşil binalar ve sürdürülebilirlik konularında çaba sarf etmesi gerekiyor. Bu sorumluluk hepimize düşüyor.

Ferko Signature projenizden bahsedebilir misiniz?
İstanbul’un en değerli arazilerinden biri olan Levent Büyükdere Caddesi üzerinde konumlandırdığımız, lüks ve konforun bir arada sunulduğu bir ofis projesi Ferko Signature. Londra’da Wembley Stadyumu, 30 St. Mary Axe Gherkin Kulesi, New York’ta Hearst Kulesi, Hong Kong ve Beijing Uluslararası Havalimanı gibi projelere imza atarak dünya çapında ün kazanan mimar Lord Norman Foster imzasını taşıyan Ferko Signature’ı, iş hayatını ev konforunda yaşamak isteyenler içinözel olarak tasarladık.

Rahat bir iş ortamı sağlamak ve farklı ihtiyaçları karşılayabilmek amacıyla profesyoneller tarafından yönetilecek bir Business Center’a da ev sahipliği yapan projemiz; iş hayatına tamamen farklı bir dokunuş getiriyor. Ferko Signature, ferah ve modern ofislerinin yanı sıra molalar için özel olarak kurgulanan 'Kent Bahçesi' ile de şehir içinde özlenen yeşil alanı ofis ortamına getiriyor. 

Ferko Signature lanse edildiği ilk günden bu yana yatırımcılardan yoğun ilgi gördü. Proje hem lokasyonu hem de donanımı ile oldukça dikkat çekti. Projemizde artık kiralamalara da başladık. Kiralamalarda da farklı sektörlerin lider markalarının gösterdiği ilgi bizi oldukça mutlu ediyor.

Ferko Line projeniz ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
İstanbul’un gelişen ticaret merkezi Kağıthane’de yükselen Ferko Line, üç ofis bir de Four Points by Sheraton’ın bulunduğu toplam dört blok ile ana caddeye 300 metrelik cephede yükseliyor. İki önemli iş birliğinin gerçekleştirildiği proje, 120 milyon dolarlık bir yatırımla sektörün ve dünyanın önde gelen markalarını Kağıthane’de buluşturuyor. Ofis blokları ve benzeri ortak alanları Almanya’nın en prestijli mobilya markası Walter Knoll tarafından tasarlanan Ferko Line, 150 yıllık geçmişiyle son 15 yılda, 120’den fazla tasarım ödülüne layık görülen Walter Knoll ile gerçekleştirilen ilk ofis projesi olma özelliğini taşıyor. Er Yatırım, Turizm ve İnşaat A.Ş. tarafından işletilecek olan Four Points By Sheraton, 173 odası, 7 toplantı salonu ve 688 metrekare genel kullanım alanıyla konaklama, özel toplantılar için tasarlanan lüks salonlar ve hizmet kalitesiyle iş dünyası için prestijli seçenekler arasında yer alıyor.

Ferko Sanat Koleksiyonu’nun en seçkin eserlerinden özenle oluşturulan heykel bahçeleri, yürüyüş yolları ve keyifli mola alanlarıyla huzur dolu bir çalışma ortamı sunacak olan Ferko Line’ın her katında yer alan kat terasları ve alışılagelmiş standartların aksine açılır camların bulunduğu ofisler çalışanlara nefes aldıracak, geniş sosyal olanaklarıyla da tüm ihtiyaçları karşılayacak.

Engelli dostu olarak inşa edilen ve dünyada tanınırlığı ve kabul edilebilirliği en yüksek yeşil bina sertifikası olan LEED sertifikasına aday olan Ferko Line, iş hayatının profesyonellerine hitap eden tam donanımlı toplantı, lounge, seminer salonları, otel atmosferindeki ve konforundaki ofis lobileri ile günümüz ofis standartlarını yeniden şekillendirecek.

Gençlere iş ve iş imkanlarıyla alakalı söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Ben iş hayatında prensiplerime önem veren biri oldum. Bu prensiplerimden ilki dürüstlüktü. Dürüst olmayan insan mutlu yaşayamaz. Diğerleri ise eğitim ve sevgi. Bunlar bir arada olduğunda insan daha stressiz ve daha sevecen yaşıyor. Ben de koşullar ne olursa olsun dürüst olmaktan vazgeçmedim. Yaptığım işi ve sektörü sevdim, birlikte yol aldığım çalışma arkadaşlarıma hep sevgiyle yaklaşmaya çalıştım. Ben gençlere hangi sektörde olurlarsa olsunlar öncelikle dürüst olmalarını öneriyorum. Bir de yaptığınız işte sevdikleri noktaları tespit edip onları kendilerine motivasyon kaynakları olarak kullansınlar. Tabi çalışma hayatına atılmadan önce de eğitimlerini alabildikleri en iyi seviyede almaya çalışsınlar. Eğitim yalnızca okulda edinilen bir şey değildir. Ben çok okurum. Gazetesinden, internet haberine, kitabına kadar çok okumaya çalışırım. Bir de dostlarımla çok muhabbet ederim. Okumak ve muhabbet etmek tecrübeleri paylaşmak bunların hepsi insanı besliyor. Bugün gençlerimizin en çok ihtiyacı olan şey kendilerini geliştirmek ve beslemek… Böylelikle bir adım öne çıkarak yok sandıkları iş imkanlarının aslında ne kadar fazla olduğunun farkına varacaklardır.

Ferko Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Meriçten
Ferko Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Meriçten

Gençler kariyerinde neleri hedeflemeli nasıl bir yol izlemeli?
Bu her sektör için farklılık gösterebilecek bir durum. Ancak biraz önce de bahsettiğim gibi her şeyden önce kendini beslemeli, kendini eğitmeli. Hedefler her sektör için farklılık gösterse de yaptıkları işi sevmeleri ve mutlu olmaları ilk kriterler arasında yer almalı.

Türkiye’yi inşaat sektöründe hangi noktada görüyorsunuz? Avrupa ile Asya’nın arasında bulunuyor olmamız sizce bir avantaj mı yoksa bir dezavantaj mı?
Türkiye jeopolitik olarak oldukça önemli bir yere sahip. Avrupa ile Asya arasındaki jeopolitik önemi inşaat sektöründe ülkemizi potansiyel bir değer haline getiriyor. Bu durum Türkiye açısından büyük bir avantaj olmakla birlikte yerli ve yabancı yatırımcıların odak noktası haline gelen bir ülke olma açısından sektörde rekabetin de artmasına sebep oluyor tabi.

Türkiye’de inşaat sektöründe yaklaşık 2 milyon kişi istihdam ediliyor. 2016 yılına genel olarak baktığımızda ülkemiz için zor bir yıl olsa da sektör yüzde 6 büyüme kaydetti. İnşaat sektörünün milli gelir içindeki payı yüzde 8’in üzerine çıktı. Alınan konut yapı ruhsatları da geçen yılın üzerinde gerçekleşti ve konut fiyatlarındaki artış enflasyonun altında kaldı. Özellikle darbe girişimi sonrası inşaat sektörü, güçlü duruşu ile Türkiye’nin normalleşme sürecine en olumlu katkıyı sunan sektörlerin başında geldi. Bu verileri göz önüne aldığımızda Türkiye’de inşaat sektörünün iyi bir konuma sahip olduğunu söyleyebiliriz ki 2017 yılında, Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararları içinde yer alan KDV iadesi ile döviz kredilerindeki sıfır faiz uygulaması ile 2017 yılında daha da iyi bir noktaya gelineceğini düşünüyorum.

Ferko’nun gelecekte yapmayı düşündüğü diğer projeler neler?
Ferko olarak İstanbul’un merkezi lokasyonlarında lüksü farklı bir şekilde kurgulayacağımız yeni projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bu projeleri ofis, ticari alan ve otelin yanı sıra lüks konut olarak da konumlandırmayı planlıyoruz. 

Röportaj : Kenan YILMAZ
Foto : Canberk Gedikoğlu