Diyaliz teknikeri sağlık bakanlığının 2014 yılında güncellediği görev tanımında diyaliz teknikerleri hemodiyaliz ünitelerinde tüm yetkilere sahip olmuştur.

A) Diyaliz hastalarını diyaliz uygulamaları hakkında bilgilendirir.

B ) Hemodiyaliz cihazının her işlem sonrasında iç ve dış dezenfeksiyonu ile malzemelerin sterilizasyon işlemlerini yürütür.

C) Diyaliz işlemi öncesinde ve sonrasında hastayı tartar, diyaliz işlemi süresince hastanın yaşam bulgularının takiplerini yapar ve tedavilere ilişkin kayıtları tutar.

D) Hastayı diyalize almadan önce damar yolunu değerlendirir, diyaliz giriş yerinin bakımını yapar, hemodiyaliz işlemini başlatır ve bitirir. 

E) Diyaliz işlemi sırasında oluşabilecek istenmeyen etkiler ve komplikasyonlar için gerekli önlemleri alır, oluşması halinde hekime haber verir.  

Sağlık bakanlığı geçmiş yıllarda hemodiyaliz servislerinde yaşanan sağlık personeli sıkıntısından dolayı hemşire ünvanlı kişilere diyalizde çalışma sertifikası vermiş, ve yukarıda saymış olduğumuz yönetmeliğe göre Diyaliz teknikerlerine tanımlamıştır. Günümüz itibarıyla türkiyenin çeşitli yerlerinde diyaliz hastaları artmış ve hemşirelere verilen sertifikalarda çoğaltılmıştır. Aynı şekilde üniversitelerde diyaliz teknikerliği programıda yaygınlaştırılmıştır. Bugün diyaliz teknikeri  mezun sayısı ortalama yıllık beş bin kişi civarındadır. Sağlık bakanlığı bünyesinde hemodiyaliz servislerinde çalışan sertifikalı hemşire sayısı dört bin civarında. Kamuda görev yapan Diyaliz teknikeri sayısıda üç yüz atmış civarında. Biz diyaliz teknikerleri bakanlığımıza dilekçeler göndererek durumu izah etmeye çalıştık. Ve diyaliz teknikeri mezun sayısı yeterli sayıda olduğu içinde bakanlığımızın bölümümüze atama sayısını arttırmasını talep ettik. Bugun kamu hastanelerinde diyaliz servisinde çalışan hemşireler eski görev yerleri olan, servislerine çekilirse hem türkiye geneli hemşire ihtiyacı karşılanmış olacak,hemde diyaliz teknikerleri alanlarına geri dönecek. O yüzden sağlık bakanlığımız diyaliz teknikerleriyle ilgili yeni bir düzenlemeyi bir an önce yapmalıdır. Artık,biz diyaliz teknikerleri yeterli mezun sayısına ulaştığımız için hemşire ünvanlı kişilere verilen diyalizde çalışma sertifikasının durdurulmasını talep ediyoruz. diyaliz teknikerliğinin önünün açılması için Gerekli düzenlemenin yapılacağına inanıyor, ve diyaliz teknikerlerinin yeterli atama kontejanına sahip olacağını umut ediyoruz...
'' Türkiye Diyaliz Teknikerleri ''

Murat Taha Çolak

New Göktürk WhatsApp ihbar hattı 0546 273 8056