Çift (ayrı) yumurta ikizleri nasıl oluşur?

Bütün gebeliklerin yaklaşık yüzde biri ikiz gebeliktir. Bütün ikiz gebeliklerin yaklaşık üçte ikisi çift yumurta ikizidir. Çift yumurta ikizleri anneden gelen iki yumurtanın babadan gelen iki sperm ile döllenmesi sonucu oluşurlar. İki tane döllenmiş yumurta (zigot) oluşur, bu nedenle dizigotik (freternal, biovular, non-identical, soraral) ikiz denir. Di: iki , Zigot: döllenmiş yumurta anlamına gelir. İki tane zigot iki ayrı bebeği oluşturacak şekilde ayrı ayrı gelişirler. Genetik yapıları farklıdır, farklı yıllarda doğan iki kardeş gibidir bunlar, sadece aynı anda aynı rahimde bulunmaktadırlar.

Çift yumurta ikizlerinin cinsiyetleri nasıl olur?

Çift yumurta ikizleri farklı yıllarda doğan kardeşler gibi iki ayrı yumurta ve spermden oluştukları için cinsiyetleri aynı veya farklı olabilir. İkisi de kız veya ikisi de erkek olabilir ancak en sık olarak birsi kız diğeri erkek olur. Çift yumurta ikizlerinin yarısı bu şekilde cinsiyetleri farklı olarak doğarlar.
(Tekiz gebeliklerde erkekler çok az farkla (yaklaşık %5) kızlardan fazladır.)

Çift yumurta ikizleri birbirine benzer mi?

Çift yumurta ikizleri aynı farklı yıllarda doğan kardeşler gibi birbirine çok benzeyebilir veya hiç benzemeyebilir.

Çift yumurta ikizi şansını arttıran faktörler:

Çift yumurta ikizi oluşumu bazı faktörlerden etkilenir ve buna göre popülasyonlar arasında farklılık gösterebilir. Tek yumurta ikizleri her popülasyonda aynı sıklıktadır ve hiçbir faktörden etkilenmez. Çift (ayrı) yumurta ikizi oluşumunu anne ile ilgili bazı faktörler etkiler, baba ile ilgili faktörler etkilemez. Çift yumurta ikizi oluşumunu arttıran faktörler şunlardır:
- Irklar arasında farklılık gösterebilir, siyah ırkta daha fazladır.
- Çok doğum yapan kadınlarda daha sık görülür.
- Anne yaşı ileri ise çift yumurta ikizi şansı artar.
- Daha önce çift yumurta ikizi doğurmuş olmak
- Annenin ailesinde çift yumurta ikizleri doğuranlar olması.
- Kısırlık tedavisi için verilen ilaçlar, tüp bebek tedavisi

Parmak izleri aynı mı olur?

Çift yumurta veya tek yumurta ikizlerinin parmak izleri aynı olmaz.

Ultrason görüntüleri:

Çift yumurta ikizleri her zaman iki ayrı amnion kesesinde (su kesesi) gelişirler. Herşeyleri farklı olduğu gibi amnion kesesi ve koryon zarları farklıdır. Rahim içerisinde bu nedenle birbirlerine direkt temas edemezler, kordonlrı birbirine dolanamaz. (Dikoryonik - diamniotik) Plasenta (bebekleri besleyen, bebeğin eşi denilen yapı) her zaman iki bebek için ayrıdır, iki tanedir.
Özellikle 11-14 hafta arasında yapılan ultrason incelemesinde zarların şekline ve kalınlığına bakılarak çift yumurta ikizi olduğu tahmin edilebilir. Daha ileri gebelik haftalarında cinsiyetler farklı olarak izlenirse kesin olarak çift yumurta ikizi olduğu söylenir.