Ömer Dalman; 8 kasım 1968’de İzmir Karşıyaka’da doğdu. Müzisyen tarafı ağır basan bir ailenin oğlu… Dedesi ressamdı. Babası yüksek mimar… Üç kardeşler… Şu an 23 yıllık bir eşi ve on üç yaşında bir kızı var.

Ömer Dalman; doğuştan gelen resim yeteneğiyle, küçük yaşlarından itibaren elinden kalemi düşürmedi ve liseyi bitirdikten sonra babası gibi mimar olma özlemiyle İzmir Dokuz Eylül Mimarlık Fakültesi’ni üçüncülükle kazanan kişi oldu. Henüz üniversite ikinci sınıftayken, şu anki yirmi üç yıllık eşi olan Güneş İlman ile tanıştı ve aralarındaki aşkı, okul bittikten hemen sonra askerlik sırasında nişan töreni ile resmileştirdiler. Askerden geldikten hemen sonra ise bu birlikteliği evlilikle taçlandırdılar.



Mezuniyetinden sonra ilk beş yılını çeşitli İzmirli firmalarda çalışarak tecrübelendi. Daha sonra atılım yapmak üzere eşiyle birlikte İstanbul’a taşınarak, TabanlıoğluMimarlık’ta(isim sakıncalıysa; “Ülkenin önde gelen mimari firmalarından birinde”) yer alarak, mimari kariyerlerinde çok önemli bir aşama kaydettiler.

Arıza Adam’ın Doğuşu:

Oradan ayrıldıktan sonra Ömer Dalman, beş yıl daha birkaç mimari firmada tecrübelendikten sonra; ülkede yükseliş döneminde olan internet sektörünün çekiciliğine kapılarak, önde gelen basın kuruluşlarından birinin internet kolunda grafik tasarımcı olarak çalışmaya başladı. Beş yıl boyunca web tasarım işinde hizmet veren Dalman, görsel algısını 

yeteneğiyle birleştirerek dizayn gücünü daha da boyutlandırdı. İçerik müdürünün ondaki mizahi cevheri fark etmesiyle birlikte iki yıl da mizah bölümünün yönetmenliğini üstlendi.


İşte ne olduysa bu iki yılın sonunda oldu!

Kendisinden iş arasında absürt videolar çekip, yayına koymasını öneren içerik müdürünün bu önerisini bir ay beklettikten sonra, ilk defa iki-üç absürt video çekerek yayına aldı. Ülkeye göre oldukça riskli ve tepki görebilecek türden bu videoları ilk anda çok sert yorumlarla tepkiler aldıysa da, o yılmadı ve videolarını yayınlamaya devam etti.

Delice hareketler, cesurca seçilmiş doğaçlama taşlamalarla, bireyi masaya yatıran mesajlarla dolu bu videoları, zamanla underground mizaha ülkede açılmış yeni bir pencere haline geldi. Nefret edenleri çok olduğu gibi, seven kitlesi de oluşmaya başladı. Aradan birkaç yıl geçtikten sonra, doğruları sakınmadan söyleyen, delikanlı ve agresif tavrıyla bir takım kitlenin sevgisini kemikleştirdi. Bütün bunlar olurken; internet alanından mimarlığa geri dönüş yaparak, mimarlık mesleğine eşiyle aynı firmada (Maya Design İnşaat ve Proje) ortak olarak devam eden Arıza Adam, yoğun iş hayatından dolayı videolarındaki kişiliği profesyonel olarak değerlendirme şansı hiç bulamadı.



Seksenli yıllardan beri meditasyon, içsel gelişim ve inanç konularına merakı her zaman devam etmiş olan Arıza Adam, Kuranı Kerim’i, Mevlana’yı ve Yunus Emre’yi ilgiyle incelemekteydi. Kendine has yarattığı spritüel konuşmalarını da videolarına dahil ederek, kendisinin inanan ve felsefesi olan bir komedyen olduğunu da sıklıkla sergiledi.

İnternet videolarındaki ilk yıllarında çok saldırgan ve yer yer muhalif tavırlar sergileyen Arıza Adam, belli bir yaştan sonra, pozitif toplum anlayışına, ailesine ve kızına daha çok yönelme kararıyla birlikte saldırgan ve muhalif tiplemesine otosansürler getirerek, topluma birlik ve beraberlik mesajları veren bir tavıra döndü. Her insanın hayatında ortaya çıkabilecek anlayış değişikliğinin bir ibreti olarak da, bu eski tiplemesine dair videolarını yayında bırakmaya 

karar verdi. Şimdiye kadar kendi görüşünü sınırlamış olan siyasi mesaj içeren videolarına da son verdi. Çünkü artık amacı insanlara pozitiflik ve birlik bilinci vermekti.


Müziğe ne zaman girdi?

Sanat yönü ağırlıklı bir anne ve babadan dünyaya gelmiş olan Arıza Adam, 2005 yılında içinde sakladığı kendi söz ve bestelerini Dubai’li bir firma ile albüm anlaşmasına kadar ilerletmişken, ülkemizdeki kriz dolayısıyla Dubai’li firmanın faaliyetlerini geri çekmesi üzerine, moral çöküntüsüne uğrayarak internet işine devam etmişti.

İnternet Mizah Yönetmenliği bitti, eşiyle ortak olarak mimarlığa devam etti, yıllar geçti. Manevi olarak beslendiği videoları hep devam etti. Seven kitlesiyle arasındaki elektrik onu hayata bağlayan en önemli etkendi. Gittiği şehirlerde mutlaka yanına gelip, onunla tanışarak, fotoğraf çektirenler oluyordu.

2016 yılının yaz aylarında, eşiyle birlikte düşünüp, birden aldığı bir kararla, içinde kalmış olan müzik özlemini hayata geçirme adına tekrar ayağa kalkmaya karar verdi. Çünkü olgunlaşmıştı, bir hayat felsefesi vardı, adeta içsel olarak temizlenmişti ve yeni bir sayfa açma ilhamı hissetti.

Şu sıralarda 2017 yılı başları için müzik alanında büyük bir sürpriz hazırlığında olan Arıza Adam bakalım ortaya ne çıkartacak; merakla bekliyoruz!

www.mayatasarim.com.tr

Arıza Adam'ın Önemli Kriterleri

- Annesinin dedesi; Son Şeyhülislam Mehmed Esad Efendi’dir.

- El çizimleri ve sürrealist desenleri çizmektedir.

- İç mimari projeler ve özel ürün tasarımları yapmaktadır.

- Maya Design İnşaat ve Proje olarak, son yıllarda Daru Sultan Hotel, Su Merdum Hotel, Hotel Sultania gibi özel Osmanlı konseptli otellerin dekorasyonlarına ve bir çok özel stil konutun proje uygulamasına eşiyle birlikte (Güneş Dalman) imza atmıştır. 

- Meditasyon yapar. Kuranı Kerim mucizelerini inceler ve metafiziğe çok meraklıdır.

- Yazarlık ve şairlik hobileri vardır. Düşünce sanatını sever.

- Sonradan değerlendirmek üzere yazdığı bir çok şarkı ve bestesi vardır.