Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit ile bir araya gelerek, BEDAŞ'ın Ar-Ge biriminin yaptığı çalışmalarda geliştirilen ve elektrik kesintilerini ortadan kaldıracak ‘Kapalı Ring’ sistemi ile ilgili görüştüler. Görüşmelerde projenin ilk etapta Eyüp'te uygulanması kararlaştırıldı.

'Kapalı Ring' sistemi Eyüp'te pilot bölge seçilen Akşemsettin, Çırçır ve Alibeyköy mahallelerinde uygulanacak. Bu üç mahallede bulunan 8 trafo üzerine kurulması planlanan sistem tamamlandığında elektrik kesintileri tarihe karışmış olacak. Çalışmada, üç mahallede bulunan 8 farklı trafolardan beslenen ve o trafoların birbirine paralel bağlandığı şebeke sistemi kurulacak. Hatlardan birinde yaşanacak herhangi bir elektrik kesintisinde ise diğer hat devreye girerek, arıza giderilinceye kadar elektrik dağıtımına devam edecek.

Kapalı Ring sistemi daha önce 2016 yılında deneme amaçlı kuruldu ve sistem sayesinde elektrik dağıtımdan kaynaklı kesintilerin önüne geçildi. Projenin İstanbul'daki elektrik kesintilerinin önüne geçmesi planlanıyor.

Göktürk'te Elektrik Kesintileri Son Bulacak mı?
Son iki yılda Göktürk Mahallesi’ne 12.8 milyon lira yatıran BEDAŞ'ın yatırımları ile bölgede kesintiler de düşüş yaşandı. Vatandaşlar yaz kış gözetmeksizin elektrik kesintilerinin hat safhada olduğu Göktürk mahallesinde de Kapalı Ring sisteminin kullanılmasını istiyor 

KAPALI RİNG SİSTEMİ NEDİR?


BEDAŞ bünyesinde devam eden Ar-Ge projeleri çerçevesinde 2016 yılında İstanbul Şahintepe'de başlatılan projedir. Kapalı devre sistemi ile trafolarda tek taraflı değil çift taraflı besleme yapılıyor. Bu ring sistemi ile elektrik kesintisi yaşanmıyor. BEDAŞ'a ait orta gerilim dağıtım sisteminde pilot uygulama olarak başlayan kapalı ring uygulaması, saha operasyonlarında mühendisler tarafından sistemin avantajları gözlendi ve başarılı sonuçlar alındı. Şu anda Şahintepe'de devreye giren pilot uygulama sayesinde bu bölgede yaşayan 3 bin kişi hiç elektrik kesintisi yaşamıyor. Kesinti sırasında göz kırpması kadar kısa bir sürede sistem devreye giriyor.