Açılış öncesi "Dün, Bugün, Eyüp" adlı bir de sergi düzenlenirken, sempozyumda Eyüp'te sosyal yaşam bağlamında gelenek ve bugün, Eyüp'te gelecek kaygısı, mimarisiyle Eyüp gibi konular ele alındı.
Sempozyuma anlatımcı olarak Bülent Arı, Halil Berktay, Suphi Saatçi, Özer Ergenç, Evgeni Radushev gibi tarihçi, yazar ve akademisyenler katıldı. Programın açılışına ise Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın yanı sıra Eyüp Kaymakamı Abdullah Dölek, AK Parti Eyüp İlçe Başkanı Süleyman Aykaç, İstanbul İl Turizm Müdürü Nedret Apaydın ve vatandaşlar katıldı.



Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyumun ilk oturumunda "Yaşayan Bir Şehir Olarak Eyüp" anlatıldı.
Başkan Aydın açılışta yaptığı konuşmada; “ Eyüp Sultan Sempozyumu'nun bu sene 13'cüsünügerçekleştiriyoruz. Eyüp Sultan'da yönetici olmak aslında hem bir avantaj hem de bir mükellefiyet doğuruyor. Tarih, medeniyet ve tasavvurumuzu oluşturan değerlerimizin en nadide örnekleri Eyüp Sultan'da mevcut. Mimarisiyle, kent yaşamıyla, estetiği ile. Dolayısıyla bu avantajları korumak, geliştirmek, geleceğe taşımak adına da sorumluluk ve mükellefiyet altında olduğumu düşünüyoruz. Eyüp Sultan Sempozyumu da bu anlamda çok önemli bir etkinliktir. Katılımcılara ve katkı veren herkeze şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Bu arada oturum sonunda Başkan Remzi Aydın, ilk oturuma anlatımcı olarak katılanlara, üzerinde hat yazısıyla sancak üzerine "Hz. Halid Eba Eyyub El Ensari" yazılı olan tablo hediye etti.



HALİL İNALCIK İÇİN ÖZEL OTURUM

Açılışın yapıldığı günün akşamında ise Bahariye Mevlevihanesi'nde "Tarih Yolunda Bir Ömür Halil İnalcık" adı altında özel oturum düzenlenecek.
Halil İnalcık'ın Türk Tarihçiliğine kazandırdıkları ve İnalcık'tan önce ve sonra Balkan Tarihçiliği, akademisyenler ve tarihçiler tarafından katılımcılarla paylaşılacak.
Toplamda 4 oturumdan oluşacak olan sempozyum, 26 Kasım Cumartesi günü sona erecek.