İstanbul Yeni Havalimanının (Üçüncü  Havalimanı) açılışı için 1 yıldan geriye sayım başladı. Terminal binasının  inşaatının yüzde 95'i tamamlanırken, bazı bölümlerde asansörler ve yürüyen  merdivenler konuldu, dış cephe ve çatı montajına başlanıldı.

    Hava Trafik Kontrol Kulesinin kaba inşaatının tamamlandığı  havalimanında bir numaralı pistin tüm taksi yollarıyla mayıs-haziran gibi bitmesi  bekleniyor.

    İGA Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, AA  muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu yıl kış şartlarının geçen seneye  göre daha zor geçtiğini kaydederek, bu yüzden bazı işlerin istedikleri hızda  gidemediğini aktardı.

    Havalimanı inşaatında şu anda kış şartları nedeniyle 22 bin kişinin  çalıştığını dile getiren Akçayoğlu, "Bu sayı yaza doğru artacak. Çalışan sayısını  30 bine çıkaracağız." dedi.

    Akçayoğlu, havalimanının terminal binasının her yerinde faaliyetlerin  sürdürüldüğünü kaydederek, "İlk temel attığımız yerde yürüyen bantları koyduk.  Asansörleri ve yürüyen merdivenleri koyuyoruz. Camları takıyoruz." diye konuştu.

    Terminal binasının kaba inşaatının bitirilmesi konusunda  hedefledikleri işlerin istedikleri gibi gittiğini dile getiren Akçayoğlu, proje  genelinde şu ana kadar 2,2 milyon metreküpe yakın beton döktüklerini, bu rakamın  çok ciddi olduğunu aktardı.

    Akçayoğlu, "Terminal binasının kaba inşaatının yüzde 95'i bitti.  Toplam fiziki ilerleme de yüzde 40'lar düzeyinde. Kar ve kış şartları nedeniyle  istediğimiz gibi ilerleyemediğimizi söylemiştim. Mart ayından itibaren bu rakamda  çok ciddi bir artış bekliyoruz."  ifadelerini kullandı.

    Hedeflerinin "Yıl sonuna varmadan binayı tamamen kapatmak" olduğunu  vurgulayan Akçayoğlu, eylül ayında bazı yerlerde yürüyen merdiven, asansör gibi  teknik alanlarda test işlerine başlayacaklarını bildirdi.

    Akçayoğlu, terminal binasının bazı yerlerinde dış cephe ve çatı  işlemlerinin de başladığını söyledi.

"Haziranda binayı kalıcı olarak enerjilendireceğiz"

    Akçayoğlu, binayı haziran ayı gibi enerjilendireceklerini belirterek,  İstanbul Yeni Havalimanının 250 megavatlık enerji ihtiyacının bulunduğunu  bildirdi.

    Yusuf Akçayoğlu, "Bu rakam birçok ilin tükettiği toplam enerji  tutarından daha yüksek. Enerji merkezimizin imalatı bitti. 3 tane 120'lik trafo  kuruldu. toplam 250 megavatlık ihtiyacı karşılayacaklar. Enerji nakil hattı TEİAŞ  tarafından tamamlanıyor. Haziran başı gibi binayı enerjilendireceğiz."  ifadelerini kullandı. 

"Kontrol kulesinin kaba inşaatı bitti"

    Akçayoğlu, Pininfarina ve Aecom tarafından tasarlanan İstanbul Yeni  Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesinin inşaatının da hızla ilerlediğini  kaydederek, kulenin 90 metre yüksekliğe ve 6 bin 85 metrekare inşaat alanına  sahip olacağını aktardı.

    Tasarımı ile 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülüne layık görülen kulenin  hem İstanbul'un şehir simgelerinden olacağını hem de tasarımıyla havacılık  camiasını kendine hayran bırakacağını dile getiren Akçayoğlu, laleden  esinlenilerek tasarlanan kulenin Avrupa ile Asya arasında hava limanı üzerinden  seyahat eden tüm yolcular için görünür olacağını söyledi.

    Akçayoğlu, "Kontrol kulemizin kaba yapısı bitti. 'Alt, baza' dediğimiz  kısımları devam ediyor. Bir de dış cephesi başlayacak. Binanın haziran ayında  bitirilmesini öngörüyoruz." dedi.

    - "Çalışmaları daha da hızlandıracağız"

    Akçayoğlu, havalimanının gelecek yılın ilk çeyreğinde, 26 Şubat  2018'de açılacağının hatırlatılması üzerine, dar bir sürelerinin kaldığını  söyledi.

    Şu ana kadar ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını, yapmaya devam  ettiklerini ve edeceklerini dile getiren Akçayoğlu, "Zaten 30 bin çalışan  sayısına ulaşmak kolay değil. Bu, daha önce görülmemiş bir rakam. Her gün  toplantı yapıyoruz. 'Nerede aksıyoruz, nerede nasılız?' gibi konuları  konuşuyoruz. Çalışmaları daha da hızlandıracağız." diye konuştu.

    Akçayoğlu, alt yüklenicilerle işi hızlandırmak için neler  yapacaklarını konuştuklarını kaydederek, gece vardiyasını da artıracaklarını  bildirdi.

 "Bir nolu pist bitmek üzere"

    Akçayoğlu, havalimanının gelecek yıl açılması planlanan ilk etabında  bulunacak pistlerin yapım çalışmalarının da devam ettiğini vurguladı.

    İlk etapta kuzey-güney yönünde iki pistin yapımına daha önce  başlandığını hatırlatan Akçayoğlu, pistten, 3 bin 750 metre uzunluğunda ve 60  metre genişliğinde olan ilkinin kazı ve dolgusunun büyük ölçüde bittiğini  aktardı.

    Akçayoğlu, "Bir numaralı pistin sadece üst yapısı kaldı. Yani asfalt  kısmı. Bu pistin tüm taksi yollarıyla bitmiş halini mayıs-haziran gibi görürüz.  Tüm taksi yollarıyla. İki numaralı pistte de havaların yağışlı gitmesi nedeniyle  birazcık aksama yaşandı. Gerçi bu aksama değil. Havaların kurumasıyla hemen o  pisti de yetiştireceğiz. Sadece asfaltlama işlemine başlandı. Pistin asfaltlama  işlemlerinin kısa süre içerisinde bitirilmesi bekleniyor." ifadelerini kullandı.