Sabah saatlerinde 3,56'nın altını gören dolar hızlı yükselerek yeniden 3,60'ın üzerine çıktı. Kur 3,6401 ile tüm zamanların en yükseğini gördü. Euro da 3,82'nin üzerine çıktı. 

Doların diğer altı önemli para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen dolar endeksi 14 yılın zirvesi olan 103.82'yi görmesi sonrasında gerilemişti.

Teknik açıdan dolar/TL için için 3,5380 seviyesinin destek konumuna geldiğini belirten analistler, 3,60'ın ise direnç olarak öne çıktığını kaydediyordu. Bu seviyenin geçilmesiyle kurda yükseliş hızlandı.

Piyasaların gözü yarın açıklanacak ABD tarımdışı istihdam verisinde olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün dolar ve faiz çağrısını yinelemişti.

MB'den proaktivite gelmediği sürece değer kaybı sürecektir

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Türk lirasının, FOMC tutanakları sonrasında gelişen ülke para birimlerinde oluşan değer kazançlarına uyum sağlayamadığını söyledi.

Tutanaklar sonrasında GOÜ hareketiyle uyumlu bir şekilde 3,56 seviyelerine doğru gerileyen kurun, bu noktaların geniş resimde alım fırsatı olarak görülmesiyle beraber yeniden yükselmeye başladığını belirten Erkan, bugün GOÜ para birimlerinn neredeyse tamamı pozitifken, TL’de USD’ye karşı yüzde 1,4’lük bir değer kaybı olduğunu kaydetti.

Erkan, "3,60 üzerinde rekor tazeledikten sonra ivmelenen USDTRY kurunun saniyeler içerisinde 3,64 seviyesi üzerine ulaştığı görülmektedir. Aynı anda EURTRY kuru 3,8254 ile rekor kırdı. Hareketin bu kadar kısa süre içerisinde olması ve herhangi bir haber akışı ile eşleştirilememesi akla algoritma kaynaklı bir hareket olabileceği ihtimalini de getiriyor.

Rasyonel olabilecek nedeni ise; TL üzerinde geniş resimde süregelen baskı unsurlarıdır. Özellikle Türkiye’nin negatif reel faiz pozisyonunda olması, Merkez Bankası’ndan proaktivite gelmediği sürece liranın değer kaybının derinleşmesinde etkili olacaktır. İlk çeyrek hedefimiz olan 3,60’ın yılın ilk günlerinde aşılmış olması itibariyle, 3,85 olan 2017 USDTRY tahminlerimizi de yukarı yönlü revize edebiliriz" değerlendirmesini yaptı. 

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Emre Çayırlı ise dolar/TL kurunda yaşanan hızlı yükseliş hareketinde 'sınır ötesi operasyon' haberlerinden kaynaklanıyor olabileceğinin konuşulduğunu, ancak gündemdeki diğer olumsuz etkilerle birlikte bu faktörlerin yaşanan hızlı yükseliş için neden olarak gösterilemeyeceğini belirtti.

Çayırlı, Türkiye'nin  kırılganlıklarının bulunması, Merkez Bankası'nın faiz artıramıyor
olması, sınırlar ile ilgili jeopolitik gelişmelerin dolar/TL kuru üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğuna dikkat çekerek, "Ancak yine de tüm bunlar dolar/TL'nin 3,60 üzerine bir anda hızlı bir şekilde çıkması için neden değil" diye konuştu.