Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) bu yıl ilk kez gerçekleştirilen “kapıların 9.45’te kapanması” uygulaması nedeniyle birçok öğrenci sınava giremedi.

Toplam 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS, 7 bin 646 binada 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi. Sınav, saat 10.00'da başladı ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi.

Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlandı ve saat 9.45'te sınav binaları kapatıldı.

2 milyon 265 bin 902 öğrencinin başvurduğu üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması YGS’de sabahın erken saatlerinden itibaren öğrenciler ve aileler sınavlarının yapılacağı okulların önünde toplanmaya başladı. Saat 10.00 ile 12.40 arasında gerçekleştirilen sınavda bu yıl ilk kez okul kapıları saat 9.45’te kapandı ve sınava girmek isteyen öğrenciler bu saatten sonra içeriye alınmadı. YGS tarihinde ilk kez uygulanan bu kural nedeniyle yüzlerce öğrenci sınav salonlarına giremedi ve gözyaşlarına boğuldu.

Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer aldı. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu.

Sonuçların kullanımı
YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak.
YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek. Sınav sonuçları ise 28 Mart Salı günü açıklanacak.

Ankara’da tartışma ve saldırı

Ankara’nın Yenimahalle İlçesi, Demetevler Mahallesi’nde bulunan Mehmet Emin Yurdakul Ortaokulu’nda da 9.45 kuralından dolayı sınava yetişemeyen bir öğrencinin velileri ile polis ekipleri arasında tartışma yaşandı. Trafik nedeniyle sınava geciktiğini ifade eden aile, çocuklarının sınav salonuna alınmasını istedi. ÖSYM’nin koyduğu kural nedeniyle bu talebi yerine getirmeyen polis ekipleri, bir süre sonra öğrenci velilerine müdahale etti.

Şırnak’ta araç kuyrukları

YGS için Şırnak’ın ilçe ve köylerinden Şırnak merkeze hareket edenler ise şehir girişinde durduruldu. Güvenlik güçlerinin yaptığı durdurma işleminde kontrol noktalarında uzun kuyruklar oluştu. Arama noktalarında her aracın tek tek arandığı, her kimliğin kontrol edildiği belirtilirken araçlar saatlerce bekleme halinde kaldı. Öğrenciler, sınava yetişemeyecekleri endişesine kapılırken, uygulamaya tepki gösterildi.

Öğrenciler içeride veliler dışarıda ter döktü

Sınav öncesi Antalya cadde ve sokakları, sabahın erken saatleri itibariyle çocuklarını sınava yetiştirmek isteyen ailelerle doldu. Sınavın yapıldığı binalarda detaylı üst araması ve kimlik kontrolünden sonra öğrenciler içeriye alındı. Saat 09.45 itibariyle sınavın yapıldığı okullarda kapılar öğrencilere kapatıldı. Sınava 1-2 dakika geç kalan öğrenciler bile hiçbir şekilde dersliklere alınmadı.

Sınava geç kalan öğrencilerden Zeki Berkay Yurtsever, 1 dakika geç kaldığını söyledi. Otobüslerin geç gelmesinden dolayı yetişemediğini dile getiren Yurtsever, “Benim dışında 15 kişi daha geç kalmış. Seneye bir daha gireceğim. Öğretmenlik okumak istiyorum. 1 dakika 1 yılıma mal oldu. Sınava hazırlanmıştım" diye konuştu.

Sınav başladıktan sonra aileler dışarıda endişeli bekleyişlerini sürdürdü. Bazı aileler sohbet ederek zaman geçirdi. Aileler çocuklarını okulların kapısında karşılarken, sınavın nasıl geçtiğini sordu. Öğrenciler daha çok matematik sorularında zorlandıklarını söyledi.

Konya'da karakolluk oldular

KONYA'da da 09.45'ten sonra öğrenci alınmaması nedeniyle bazı öğrenciler mağdur oldu. Hayalleri yıkılan öğrenciler ve veliler, yeni uygulamaya tepki gösterdi. Görevlilerle tartışan bazı öğrenciler ise sınav yerine, ifade vermek için gözyaşları içinde polis merkezine gitti.

Sınava girecek olup, geç gelen öğrenciler sınava alınmadıkları için mağdur oldu. Bunun üzerine fakülte girişlerindeki polis ve güvenlik görevlileri ile öğrenci ve veliler arasında tartışma yaşandı. Tartışma sonucu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile İletişim Fakültesi'nin kapı girişlerinde camlar kırıldı. Geç kaldığı için sınava giremeyen öğrencilerden Sümeyye Kaplan ise çıkan tartışma nedeniyle hem kendi, hem de görevlilerin şikayetçi olmasından dolayı gözyaşları içinde sınava girmek yerine, ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü.

YGS'ye girebilmek için koştular

KARABÜK’te, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) geç kalan bazı öğrenciler koşarak sınava yetişmeye çalışırken bazı öğrencileri de özel güvenlik personeli araçlarla sınava ulaştırmaya çalıştı. Karabük Üniversitesi'nde YGS'ye girecek adaylar kampus girişinde durdurularak kimlik kontrolünden geçirildi. Sınav giriş belgesi ile kimliklerini gösteren adaylar üzerleri arandıktan sonra sınav için kampuse alındı. Geç kalan bazı öğrenciler koşarak sınava yetişmeye çalıştı. Sınava dakikalar kala gelen bazı öğrencilerde kampüs girişinde bekleyen özel güvenlik personellerine ait araçla sınava yetiştirilmeye çalışıldı. Kampüse alınmayan adayların aileleri ise çimlerin üzerine oturarak çocuklarını beklediler. Sınava geç kalan bazı öğrenciler sınava girememenin üzüntüsünü yaşadı.

İzmir'de 10 saniye ile geç kaldı

Üniversiteye girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için İzmir”de de mağduriyetler yaşandı. Kentte sınava 10 saniye geç kaldığı için alınmadığını söyleyen Dilara Filiz, "Bu devlet ve eğitim sistemi yıllarca beni sınava hazırlanmam için zorladı. Kapıya yöneldiğimde açıktı. Tam kapıya geldim. 'Geç kaldın' diyerek yüzüme kapattılar. Gerekli hukuki başvuruları yapacağım" dedi.

Gözyaşlarına boğuldu

Çalıştığı için sınava geç kalan öğrenci, içeriye alınmadığı okulun kapısının önünde gözyaşlarına boğuldu.