Hükümet vergi, prim borçlarını ödemekte zorlanan esnaf, işletme, iş dünyası, reel sektörün ve trafik para cezası olanların yüzünü güldüren yapılandırma paketinin kapsamını genişletiyor. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre idari para cezalarının yer aldığı düzenlemeye, askerlik parası, köprü geçiş, karayolu taşıma, nüfus, seçim cezası da ekleniyor.

KÖPRÜ CEZASI DA VAR

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Plan Bütçe Komisyonu'nda ele alınan yapılandırma teklifine bazı idari para cezalarının da eklenmesini istediklerini söyledi. Bu kapsamda Gümrük, SSK ve Maliye Bakanlığı'nın idari para cezalarının yer aldığı düzenlemeye, trafik para cezaları, askerlik para cezası, karayolu taşıma idari para cezası, nüfus, seçim, karayolu geçiş idari para cezası eklenecek. Ayrıca, vergi dairelerinin tahsil ettiği diğer amme alacaklarını da kapsama alınmasını istediklerini belirten Ağbal, "Kredi Yurtlar Kurumu'nun vergi dairelerine intikal ettirilmiş olanları zaten girmiş olacak. Ama daha vergi dairelerine intikal etmemiş, kredi yurtlar kurumunun bursları için de geçerli olsun istiyoruz. Yine ecri misil alacaklarını da kapsama dâhil etmek istiyoruz. Belediyelerin su alacaklarında dâhil edelim istiyoruz" diye konuştu.

ECZACIYA STOK AFFI

Bakan Ağbal, ayrıca, uzun zamandır eczacıların kayıtlarda olduğu halde işletmelerinde olmayan ürünlerle ilgili de sorunlarının olduğunu anımsatarak, "Eczacılar Birliği ile yaptıkları ortak çalışmada, teknik olarak belli oranda tutarın ödenmesini getirmek istiyoruz. Bu oranın da yüzde 4 olmasını öngörüyoruz. Çünkü Sağlık Bakanlığı'nın eczacılar için getirdiği bir kayıt sistemi var. O devre girdiğinde zaten kayıt dışılıktan kurtulacaklar" dedi.

İLK ÖDEME KASIM VE ARALIKTA

Ağbal, yasa geçtikten sonra ilk ödemenin vergiler açısından kasımda, SSK primlerinin ödenmesi açısından ise aralıkta olacağını belirterek, "Böylece mükelleflerin o zamana kadar rahat hareket etmesi sağlanacak" dedi. Trafik para cezalarında 6 milyar lira tahsil bekleniyor.