Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara’ya İsrailli askerlerin yaptığı baskında dokuz vatandaşın öldürülmesinin ardından altı yıl sonra İsrail’den bakan düzeyinde ilk ziyaret bugün gerçekleşecek. 23. Dünya Enerji Kongresi’ne katılacak İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in gündeminde, Akdeniz’den Türkiye’ye bağlanacak İsrail gazı olacak. 

İsrail gazı Akdeniz açıklarına yapılacak boru hattı üzerinden karaman’dan Mersin’e uzanan ana doğalgaz hattına bağlanacak, buradan Güney Avrupa’ya ulaştırılacak. Hattın Türkiye’ye getireceği kazançlar da öne çıktı. Doğalgaz ucuzlayacak, kaynak çeşitliliği ile enerji arz güvenliğinin sağlanmasına katkı sunacak, önemli bir gelir kapısı olacak. Türkiye, ucuz enerjiye kavuşacak. Rus gazını Avrupa’ya ulaştıracak Türk Akımı projesinin dört hattan iki hata düşürülmesi, İsrail ile anlaşma doğrultusunda gerçekleştirilen bir revizyon olarak değerlendiriliyor.

BAKANLAR GÖRÜŞECEK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Steinitz ile görüşecek. Görüşmenin ana gündemi, İsrail gazını Avrupa’ya ulaştıracak boru hattı yapımı olacak. Anlaşmayla birlikte bir yandan Akdeniz altına boru hattı döşenirken Türkiye de gazı Güney Avrupa’ya ulaştıracak hattın devamını yapacak. Hattın çalışmaları kesintiye uğramazsa Akdeniz gazının 2018 Mart’ında Türkiye’ye ulaşması bekleniyor. Türkiye, İsrail gazının taşınması için en iyi ve en uygulanabilir güzergah olarak gösterilirken, iki ülke arasında kriz sürdüğü sırada hattın fizibilite çalışmaları özel sektör tarafından tamamlanmıştı. İsrail doğalgaz boru hattı yapımına talip şirketlerde Zorlu, Enerjisa ve Turcas başı çekiyor.

1 trilyon metreküp rezerve sahip İsrail gazını Türkiye’ye ulaştıracak hattın Kıbrıs üzerinden geçip geçmeyeceği de netleşti. Alınan bilgiye göre, hat Kıbrıs’tan geçmeyecek. Akdeniz açıklarında denizin altından geçirilmesi öngörülen hattın ulaştığı ilk kara Türkiye olacak. İsrail’den Türkiye’ye uzanacak hattın yaklaşık 500-550 kilometre uzunluğunda ve Akdeniz’de 2 bin 500 metre derinlikte olması öngörülüyor.