Öncelikle dairenin satışından doğan kazancın niteliğinin belirlenmesi çok önemli, kazanç; değer artış kazancı mı, ticari kazanç mı yoksa vergiden muaf kazanç mıdır? 

Ticari kazanç kapsamında ise vergi dairesine her ay beyanname verilmeli gerçek ya da tüzel kişi mükellefiyet kaydı yapılmalıdır.  Değer Artış Kazancı kapsamına girmesi halinde sonraki yılın mart ayında, alım ve satım arasındaki farktan gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra beyanname verilmelidir. Elde edilen kazanç sınırın altındaysa beyanname verilmez. 

Vergiden muaf kazanç olabilmesi için alınan dairenin 5 seneden önce satılmamış olması gerekmektedir. 5 yıl içinde satılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı sayılır ve gelir vergisine tabidir. 

Daire alım satım işleri sürekli yapılıyorsa elde edilen kazanç, ticari kazanç olarak değerlendirilir. Burada alım ve satım sayısının çokluğu, süreklilik unsurunun belirleyen en önemli unsur sayılırken bir diğeri de dairenin satılmasındaki amaçtır. Dairenizi kar elde etmek amacıyla satmışsanız kazancınız, ticari kazanç kapsamında değerlendirilir. Burada çok önemli olan nokta zamanında bu tespitin yapılarak vergisel sorumlulukların yerine getirilmesidir. Eğer bu işlemler yapılmazsa ağır cezalarla karşı karşıya gelinebilir. 

Dairenizin satışını ihtiyacınızın karşılanması veya servetin korunması ni-yetiyle yapmışsanız elde ettiğiniz kazanç, değer artış kazancı olarak  kabul edilir ve gelir vergisine tabidir. 

Söz konusu dairenizi bedelsiz olarak edinmişseniz, satılması durumunda doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak vergilendirilmez ve vergiden muaf olur. Bunun dışında, edinim şekli ne olursa olsun, değer artış kazancı durumu söz konusu olacaktır. Örneğin, 10 nisan 2008 tarihinde babasından miras yoluyla intikal eden  apartman dairesini 15 Ekim 2009 ‘da satan bir şahsın elde ettiği kazanç, değer  artış kazancı sayılmayacak ve vergiden muaf olacaktır.

Kuleli Müşavirlik
Tel : 0212 322 17 22
Adres : Belediye Yolu Cad. Tontaş İş Merkezi No:16 K 2 D 2 Göktürk